Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Ολημερίς το χτίζανε…

Ολημερίς το χτίζανε…

Ήταν θυμάμαι Νοέμβριος του 2016 όταν μπήκαμε πρώτη φορά στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Δεν είχε ανοίξει ακριβώς –κι ας ήταν εκείνη η τρίτη ή τέταρτη φορά που πανηγύριζε ο εγχώριος τύπος ανοίγειανοίγειανοίγει, κάπως σαν τα ποδήλατα του Δήμου Αθηναίων, που τα έχω δει περίπου δεκαπέντε φορές σε αφιερώματα με τη λέξη «επιτέλους» στον τίτλο, αλλά καμία στην πραγματική ζωή, επειδή δεν υπάρχουν. Κλείνει η παρένθεση.

Ήταν, που λες, Νοέμβριος του 2016 όταν βγήκαμε για πρώτη φορά από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με ένα μείγμα ενθουσιασμού και απογοήτευσης. Ενθουσιασμού γιατί το πλάνο που συζητούσαμε το 1997 (ω ναι, είκοσι χρόνια νωρίτερα, σε μια χώρα και μια χρονική συγκυρία που τώρα μοιάζουν σαν να μην υπήρξαν ποτέ) είχε επιτέλους (μισο)πραγματοποιηθεί. Απογοήτευσης γιατί στην πραγματικότητα το μόνο που υπήρχε στο «MoMA της Αθήνας» ήταν μια περιοδική έκθεση. Στο υπόγειο.

Στην ερώτησή μας πότε θα μεταφέρονταν οι μόνιμες συλλογές του μουσείου, που θα στόλιζαν το ισόγειο και τους υπόλοιπους ορόφους είχαμε πάρει την απάντηση μάλλον, ίσως, ελπίζουμε, πιθανότατα το φθινόπωρο του 2017. Με πάσα επιφύλαξη, όμως.

Και να ‘μαστε εδώ, τρία χρόνια αργότερα, το σωτήριο έτος 2020, να διαβάζουμε στο δελτίο τύπου που ήρθε από το Υπουργείο Πολιτισμού πως το χρονοδιάγραμμα τηρείται κατά γράμμα, και το Μουσείο θα ανοίξει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Χωρίς πάσα επιφύλαξη, αυτή τη φορά.

«Το καίριο πρόβλημα που κρατούσε κλειστό το μουσείο ήταν η παντελής έλλειψη συντονισμού» αν ρωτάτε. «Σήμερα όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν αντιμετωπίζονται συστηματικά και επιλύονται αμέσως» μας ενημερώνει το Υπουργείο. Σήμερα. Εικοσιδύο χρόνια μετά. Αλλά ας μην είμαστε αχάριστοι. Η Θεσσαλονίκη ακόμα δεν έχει μετρό.

"Δεν ξέρει τη δύναμή του αυτός που δεν έχει γνωρίσει δυσκολίες."

Ben Johnson, 1572-1637, Άγγλος ουμανιστής & ποιητής

  • 1773 – Ο Τζέιμς Κουκ, με τα πλοία Resolution και Adventure, γίνεται ο πρώτος καπετάνιος που διασχίζει τον Ανταρκτικό Κύκλο.
    1819 – Ο Σιμόν Μπολιβάρ εξαγγέλλει την ίδρυση της Μεγάλης Κολομβίας.
    1929 – O Ποπάι κάνει την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο.
    1946 – Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποιεί την πρώτη του συνεδρίαση.
    1991 – Αρχίζει ο Πόλεμος του Κόλπου, με αεροπορικές επιδρομές συμμαχικών και αμερικανικών αεροπλάνων κατά του Ιράκ.

© 2002-2020 MEDIA2DAY