Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Γιατί κλείσαμε την Ακρόπολη, μαμά;

Γιατί κλείσαμε την Ακρόπολη, μαμά;

«Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης θα λειτουργήσει από τις 08:00 έως τις 10:00 και θα επαναλειτουργήσει από τις 13:00 έως τη λήξη του ωραρίου στις 17:00» έλεγε το δελτίο τύπου που ήρθε χτες από το Υπουργείου Πολιτισμού.

Ρώτησα το Google να μου πει αν κλείνουν και άλλοι μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι ή μουσεία του εξωτερικού τις πόρτες τους για τους επισκέπτες άμα τη επισκέψει αρχηγού κράτους. Δεν είχε ακούσει κάτι το Google –αν και υποψιάζομαι ότι μάλλον θα συμβαίνει, ή τουλάχιστον έτσι θέλω να ελπίζω, ότι δεν είναι άλλη μια ντροπιαστική παγκόσμια πρωτοτυπία.

Όπως και να ‘χει, μου φαίνεται απαράδεκτο. Μοιάζει κατάλοιπο άλλων εποχών, και άλλων πολιτικών συστημάτων, που διακρίνουν τους ανθρώπους σε ανώτερους και κατώτερους, που αναγνωρίζουν σε έναν αρχηγό κράτους περισσότερα δικαιώματα από τους ταπεινούς μας τουρίστες, τους πληβείους ιθαγενείς, ή τέλος πάντων οποιονδήποτε επίδοξο επισκέπτη της Ακρόπολης μια τυχαία Παρασκευή του Ιανουαρίου του 2020.

Και αυτό, το τρίωρο κλείσιμο της Ακρόπολης, είναι πταίσμα μπροστά στο κλείσιμο των δρόμων που συμβαίνει συχνά-πυκνά μην και δει ο πρόεδρος της Κίνας/ της Αμερικής/ του οποιουδήποτε κράτους πως η Αθήνα είναι μια κανονική πόλη με κανονική ζωή και κανονική κίνηση και του κακοφανεί.

«Λόγους ασφαλείας» επικαλούνται σε αυτές τις περιπτώσεις οι ιθύνοντες. Δεν θέλουμε να φάει η Γερμανίδα Καγκελάριος π.χ. μια σφαίρα στο τεθωρακισμένο αυτοκίνητο που τη μεταφέρει στο προεδρικό μέγαρο, γι’ αυτό κλείνουμε τους δρόμους. Προληπτικά μέτρα. Σαν αυτά που θα μπορούσαν να ληφθούν έτσι ώστε κανείς να μην θέλει να σκοτώσει κανέναν, λέω τώρα εγώ, imagine all the people, α ρε Λένον, λείπεις.

Αυτά, θα μου πεις, είναι ουτοπίες. Και σε συμβολικό επίπεδο, όμως, τι άνθρωπος πρέπει να είσαι για να μη σε πειράζει να δεις μια πόλη –μαζί με το νούμερο αξιοθέατό της− χωρίς τους ανθρώπους της;

"Δεν ξέρει τη δύναμή του αυτός που δεν έχει γνωρίσει δυσκολίες."

Ben Johnson, 1572-1637, Άγγλος ουμανιστής & ποιητής

  • 1773 – Ο Τζέιμς Κουκ, με τα πλοία Resolution και Adventure, γίνεται ο πρώτος καπετάνιος που διασχίζει τον Ανταρκτικό Κύκλο.
    1819 – Ο Σιμόν Μπολιβάρ εξαγγέλλει την ίδρυση της Μεγάλης Κολομβίας.
    1929 – O Ποπάι κάνει την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο.
    1946 – Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποιεί την πρώτη του συνεδρίαση.
    1991 – Αρχίζει ο Πόλεμος του Κόλπου, με αεροπορικές επιδρομές συμμαχικών και αμερικανικών αεροπλάνων κατά του Ιράκ.

© 2002-2020 MEDIA2DAY