Τα λάθη που όλοι έχουμε κάνει στις σχέσεις

Επειδή μερικά λάθη είναι σαν διαβατήριες τελετές. Πρέπει να τις περάσεις, πρέπει να επιβιώσεις, και πρέπει να μάθεις.
Τα λάθη που όλοι έχουμε κάνει στις σχέσεις
Κανείς δεν γεννιέται έτοιμος για να κάνει σχέσεις. Κανείς δεν γνωρίζει από πριν τα σωστά και τα λάθος πράγματα. Και μπορεί να έχεις σκεφτεί όλα τα πιθανά σενάρια και όλες τις πιθανές εκβάσεις, αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι πως ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι σου επιφυλάσσει μια σχέση. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, και κάθε σχέση έχει πολλά να μας διδάξει. Και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι, σιγά-σιγά, να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια, μήπως και τα πάμε καλύτερα την επόμενη φορά.

Αυτά είναι, λοιπόν, μερικά από τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στις σχέσεις μας (ειδικά στις πρώτες), και τα σκληρά μαθήματα που μας δίδαξαν…

Ανεπίσημοι συγκάτοικοι
Γνώρισες ένα τέλειο άτομο, κάνατε τέλειο σεξ, και αρχίσατε να βλεπόσαστε συχνά. Και πολύ. Για την ακρίβεια, από την πρώτη κιόλας βδομάδα, περνούσατε σχεδόν όλο τον χρόνο σας μαζί, συνήθως στο σπίτι του ενός ή του άλλου. Η έλλειψη προσωπικού χρόνου δεν σας ένοιαζε, γιατί ήσασταν ερωτευμένοι. Και νομίζατε ότι θα μείνετε έτσι για πάντα.
Το μάθημα: Ακόμα και ο μεγαλύτερος έρωτας δεν πρόκειται να σε σώσει αν παραγνωριστείς με κάποιον σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

“Είναι ώριμο άτομο!”
Ειπώθηκε από εσένα, όταν γνώρισες κάποιον που είχε διαβάσει ένα βιβλίο παραπάνω από εσένα. Πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σε μικρές ηλικίες, που τα όμορφα λόγια ασκούν πολύ μεγαλύτερη γοητεία απ’ ό,τι πρέπει.
Το μάθημα: Η ωριμότητα κρίνεται με άλλα μέτρα. Όχι επιφανειακά. Δεύτερο μάθημα: Όταν μάθεις να αναγνωρίζεις τα fake ώριμα άτομα, μπορείς να διασκεδάσεις πολύ μαζί τους, όπως τους αξίζει.

Απόσταση, αγάπη μου
Δεν λέμε ότι δεν θα ξανακάνεις σχέση από απόσταση, αλλά λέμε ότι θα το σκεφτείς πολύ πιο σοβαρά. Επειδή δεν είναι εύκολο πράγμα, και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει εύκολο πράγμα.
Το μάθημα: Σταμάτησες να είσαι ένα αισιόδοξο παιδάκι, εξελίχτηκες σε έναν έξυπνο, καχύποπτο ενήλικα. Συγχαρητήρια.

“Ναι, θέλουμε τα ίδια πράγματα!”
Την συγκεκριμένη στιγμή που το είπες, σκεφτόσουν πώς το προηγούμενο βράδυ σου πέρασε από το μυαλό ότι θες να φας σουβλάκι, και γύρισε στα ξαφνικά και σου είπε “Λες να πάρουμε σουβλάκια;” και ίσως να δάκρυσες λιγάκι. Στην πραγματικότητα, αυτή η εικόνα έσπασε σε χίλια κομμάτια την πρώτη φορά που περνούσατε μπροστά από ένα μαγαζί με κουρτίνες και κοίταξε μια κακόγουστη σαν να ήταν έργο τέχνης, κι εσύ σκέφτηκες “δε θα ξαναφάς σουβλάκια μαζί μου”.
Το μάθημα: Οι “κοινοί στόχοι” ενός ζευγαριού έχουν να κάνουν με το μακρινό μέλλον. Και δεν έχουν όλες οι σχέσεις μακρινό μέλλον.

“Όχι, ναι, μπορώ να έρθω εκεί που με κάλεσες!”
Και μετά ακύρωσες τα σχέδιά σου, επειδή “καινούρια σχέση είναι, μωρέ, να του πω όχι τώρα;” Και κάπως έτσι συνεχίσατε, αυτός να οργανώνει, εσύ να ακυρώνεις, εσύ να μην μιλάς, εκείνος να σε έχει δεδομένη, εσύ μετά να μην μπορείς να τον κατηγορήσεις επειδή κατά βάθος εσύ το προκάλεσες αυτό…
Το μάθημα: Η φράση “συγγνώμη, όχι” σώζει ζωές. Και σχέσεις.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v