Απαίσια σημάδια ότι η σχέση σου είναι τοξική

Επειδή η κακοποίηση μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Και δεν είναι πάντα φανερές…
Απαίσια σημάδια ότι η σχέση σου είναι τοξική
Η σχέση σας ξεκίνησε, και σου έμοιαζε παραμυθένια. Ή, ίσως, σαν ένα παραμύθι λίγο πιο ενήλικο. Υπήρχε ένταση, υπήρχε πάθος… αλλά σύντομα άρχισες να νιώθεις πως κάτι δεν πάει καλά. Και επειδή η λέξη “κακοποίηση” μας φέρνει στο μυαλό μονάχα μώλωπες, είναι καλό να θυμηθούμε ότι η κακοποίηση σε μια σχέση μπορεί να πάρει πάρα πολλές μορφές.

*Από την αρχή, ήταν πιεστικός. Σου έλεγε πόσο ερωτευμένος μαζί σου είναι, παρά το γεγονός ότι βγαίνατε πολύ λίγο καιρό. Πρακτικά σε ανάγκασε να αποκαλέσεις αυτό που έχετε σχέση, χωρίς να ενδιαφέρεται αν είσαι έτοιμη.

*Είναι εγκληματικά κτητικός, σε ζηλεύει πολύ, σε παίρνει συνέχεια τηλέφωνο απαιτώντας να μάθει πού είσαι, και μπορεί να έχει εμφανιστεί απρόσκλητος στο σπίτι σου, απλά και μόνο γιατί “του έλειψες”.

*Προσπαθεί να σε ελέγξει. Σου κάνει συνεχώς ερωτήσεις, για ό,τι πας να κάνεις, και θέλει να γνωρίζει την παραμικρή λεπτομέρεια της καθημερινής σου ζωής.

*Θέλει να είσαι συνέχεια η τέλεια σύντροφος, και αν δεν αγγίξεις τα απροσδιόριστα υψηλά του standards, αρχίζει να μαλώνει μαζί σου και να σε κατηγορεί ότι δεν προσπαθείς.

*Προσπαθεί να σε κάνει να ξεκόψεις με φίλους, επειδή θέλει να σε έχει μόνο δική του—και, προφανώς, επειδή οι φίλοι σου ήδη έχουν καταλάβει τι συμβαίνει.

*Αν διαφωνήσετε για κάτι, δεν το συζητάει μαζί σου, και απλά σταματάει να σου μιλάει, δεν σου δείχνει αγάπη και δεν κάνει σεξ μαζί σου, μέχρι να ρίξεις τα μούτρα σου και να του ζητήσεις συγγνώμη.

*Πάντα φταίνε οι άλλοι για αυτά που νιώθει. Αλλά τις περισσότερες φορές, φταις εσύ. Σου μιλάει σαν να είσαι η πηγή των προβλημάτων του, αλλά την ίδια στιγμή σου λέει πράγματα όπως “Δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς εσένα”. Σου δείχνει ότι τον έχεις απογοητεύσει, για να σου προκαλέσει ενοχές και να σε κάνει ό,τι θέλει.

*Αν διαφωνήσεις με κάτι που λέει, σε κατηγορεί ότι είσαι υπερβολικά ευαίσθητη. Αν, όμως, βρεθείτε στην αντίθετη θέση, θα δεις ότι αντιδρά υπερβολικά στο παραμικρό, και ποτέ δεν πρόκειται να το παραδεχτεί.

*Έχει γίνει “σκληρός” μαζί σου στο κρεβάτι, ακόμα κι αν του έχεις πει ότι δεν αισθάνεσαι άνετα. Γενικότερα, σε έχει πιέσει να κάνετε πράγματα που θέλει εκείνος, αδιαφορώντας για τα δικά σου αισθήματα και την ασφάλειά σου.

*Σου μιλάει άσχημα, είτε με βρισιές, είτε υποτιμώντας σε. Θα πατήσει πάνω στις ευαισθησίες και στα αδύναμα σημεία σου, για να αποκτήσει ακόμα περισσότερο έλεγχο.

*Πιστεύει ότι στις σχέσεις, ο άντρας είναι ο κυρίαρχος, και η γυναίκα τον υπηρετεί. Και σου το έχει δείξει, αρκετές φορές.

*Η διάθεσή του μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, και από εκεί που σου φέρεται όμορφα, ξαφνικά να γίνει ένα ψυχρό τέρας.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v