Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ερωτευόμαστε;

Η αγάπη λένε πως γιατρεύει… μήπως το εννοούν κυριολεκτικά;
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ερωτευόμαστε;
Έχετε νιώσει ποτέ να φεύγει από πάνω σας κάθε άγχος και παράπονο όταν βλέπετε το άτομο που αγαπάτε; Μήπως νιώσατε ποτέ ότι είστε εθισμένοι στην αγάπη; Αν η απάντηση είναι θετική, δεν είστε οι μόνοι. Έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες με σκοπό να αποκαλύψουν ποια είναι τα… σωματικά συμπτώματα του έρωτα, και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.

Πάρε τον πόνο μου μακριά
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ απέδειξε πως οι ερωτευμένοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο. Κατά την διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες κοιτούσαν είτε φωτογραφίες των συντρόφων τους, είτε φωτογραφίες γνωστών τους. Διαπιστώθηκε πως οι φωτογραφίες των συντρόφων μπορούσαν να μειώσουν τον πόνο μέχρι και κατά 40%.

Όχι άλλοι πονοκέφαλοι
Ο έρωτας οδηγεί στην παραγωγή οξυτοκίνης. Η οξυτοκίνη έχει ονομαστεί “η ορμόνη της αγάπης”, και μπορεί να έχει ταυτόχρονα ιδιότητες… παυσίπονου. Βοηθάει εναντίον των πονοκεφάλων, και ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα ακόμα και εναντίον μιας σοβαρής ημικρανίας. Αυτό πιστεύεται ότι συμβαίνει επειδή η οξυτοκίνη αναστέλλει την λειτουργία των υποδοχέων πόνου στον εγκέφαλο.

Καλή καρδιά
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που μένουν με τον/την σύντροφό τους, είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή. Μελετώντας την καρδιακή υγεία των συμμετεχόντων για δέκα χρόνια, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περισσότερες καρδιακές προσβολές (και θάνατοι από αυτές) συμβαίνουν σε άτομα που μένουν μόνα τους ή είναι ανύπαντρα. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η συμβίωση με ένα άτομο μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες καθημερινές συνήθειες (που σχετίζονται άμεσα με την υγεία της καρδιάς) αλλά και στις πιθανότητες ο ασθενής να δεχτεί καλύτερη φροντίδα μετά από ένα συμβάν, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου.

Καμία ένταση
Ένας πιθανός λόγος που οι ερωτευμένοι άνθρωποι έχουν καλύτερη υγεία της καρδιάς τους; Ίσως το γεγονός ότι ο έρωτας ρίχνει την αρτηριακή πίεση. Σε μια πρόσφατη μελέτη, φάνηκε πως οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερη πίεση όταν οι σύντροφοί τους βρίσκονταν στον ίδιο χώρο.

Όλα θα πάνε καλά
Ερευνητές από την Νέα Υόρκη ανακάλυψαν πως όταν οι άνθρωποι είναι ερωτευμένοι και σε σχέση, τα επίπεδα στρες τους πέφτουν σημαντικά. Φυσικά, αυτό βγάζει νόημα, καθώς μια σχέση σημαίνει πως υπάρχει συνεχώς στήριξη για όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν καθημερινά. Τέλος, για ακόμα καλύτερα νέα, τα χαμηλότερα επίπεδα στρες φαίνεται να συνεπάγονται λιγότερη ανάγκη για άλλες μορφές “χαλάρωσης”, όπως η κατάχρηση ουσιών!

Θ.Δ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v