Τα μεγαλύτερα στερεότυπα των σχέσεων

Όχι, το ότι έχετε δέκα χρόνια διαφορά και σχέση από απόσταση δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Ασ’ τους όλους να λένε.
Τα μεγαλύτερα στερεότυπα των σχέσεων
της Ηρώς Κουνάδη

Αν είσαι γυναίκα κι είναι μικρότερός σου, είσαι ανασφαλής και ρέπεις προς τον παλιμπαιδισμό. Αν είσαι άντρας και τη γνώρισες σε μπαρ, ποιος ξέρει πόσους είχε γνωρίσει πριν από σένα... Αν μένετε μαζί, η σχέση σας θα ‘χει βαλτώσει. Αν δεν μένετε, μάλλον είστε για να χωρίζετε, αλλιώς γιατί να μην θέλετε να είστε όλη μέρα ο ένας με τον άλλο; Και άλλα στερεότυπα που νοστιμίζουν την ζωή μας, και κάνουν τα πραγματικά ευτυχισμένα ζευγάρια να γελάνε –με τους άλλους.

Η διαφορά ηλικίας. Και τι έχεις να πεις με κάποιον δέκα χρόνια μεγαλύτερο/ μικρότερο από σένα; Και δε σε ενοχλεί που δεν καταλαβαίνει τις αναφορές σου στα παιδικά που εσύ έβλεπες κι εκείνος/η όχι όταν ήσασταν μικροί; Στη δε περίπτωση που το θηλυκό μέρος της σχέσης είναι μεγαλύτερο, έρχεστε συνέχεια αντιμέτωποι με ανασηκωμένα φρύδια, πονηρά χαμόγελα και χαρακτηρισμούς που τελειώνουν σε «-τζου».

Η διαφορά κουλτούρας. Οι γονείς σου θα φρίξουν αν είναι μετανάστης –για την δε περίπτωση «μετανάστης διαφορετικής δερματικής απόχρωσης», το δωδεκάθεο μαζί σου. Οι φίλοι σου θα γκρινιάζουν ακόμα και αν είναι Άγγλος/ Γάλλος/ Πορτογάλος, μετά τις τρεις-τέσσερις πρώτες φορές που θα βρουν την όλη κατάσταση εξωτική, ότι «ουφ, πάλι θα πρέπει να μιλάμε αγγλικά;». Οι πιο χωρατατζήδες της παρέας θα παραιτηθούν μετά από μερικές προσπάθειες, γιατί είμαστε λαός που αγαπά τις πολιτισμικές αναφορές στο χιούμορ του. Και είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε έναν Νεοζηλανδό ποιος είναι ο Βασίλης Λεβέντης και γιατί να ντυθεί κανείς πεντηκοστιανή καλόγρια για να τρυπώσει κρυφά στο σπίτι του Νίκου Γκάλη.

Τα ζώδια. Οι Καρκίνοι είναι άπιστοι, οι Σκορπιοί εκδικητικοί (αλλά κάνουν καλό σεξ), οι Ταύροι δεν ξεκολλάνε με τίποτα, και για τους Αιγόκερους θα έρχεσαι πάντα δεύτερος, μετά τη δουλειά τους. Ιδανικός σύντροφος δεν είναι κανένας, εκτός εάν «τον σώζει ο ωροσκόπος του».

Η απόσταση. Για κάποιον μυστήριο λόγο, στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων αυτό ισοδυναμεί με ελεύθερη σχέση –αφού είστε μακριά ο ένας από τον άλλο, προφανώς τσιλιμπουρδίζετε και με άλλους, αλλιώς πώς τη βγάζετε τα βράδια του χειμώνα; Για ένα, δε, μικρό αλλά όχι αμελητέο αριθμό ανθρώπων, η σχέση από απόσταση δεν είναι καν σχέση –ελεύθερη ή μη. Είναι απλώς ένα εφεύρημα που λες στον εαυτό σου για να μη δηλώνεις single. Όχι, εσένα δε χρειάζεται να σε ρωτήσει κανείς για την αλήθεια των παραπάνω ορισμών. Τα συμπεράσματα βγαίνουν μόνα τους –γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν τα στερεότυπα, για να μας βοηθούν να βγάζουμε συμπεράσματα.

Το πού γνωριστήκατε. Αν ήταν σε μπαρ, σε ήθελε βασικά για one night stand και είσαι τυχερή που τον κράτησες –αλλά ποιος ξέρει για πόσο ακόμα, μάλλον μέχρι να βρεθεί μόνος του στο επόμενο μπαρ. Αν ήταν online, είστε δύο κοινωνικά απροσάρμοστοι που δεν μπορούν να πιάσουν μια κουβέντα σε ένα μπαρ. Αν ήταν μέσω κοινών φίλων, είστε βαρετοί και προβλέψιμοι. Αν ήταν στη δουλειά, είστε κάπως ελαφρών ηθών –ή κάποιος από τους δύο το έκανε για την προαγωγή. Δε γλιτώνεις από πουθενά.

Το πόσα χρόνια είστε μαζί. Ενίοτε συνοδευόμενο από το βδελυρό «ε, μετά από τόσα χρόνια μαζί, ή παντρεύεσαι ή χωρίζεις». Γιατί αποκλείεται, ας πούμε, μετά από δέκα-δεκαπέντε χρόνια να εξακολουθείς να περνάς καλά με τον ίδιο άνθρωπο, να έχετε ακόμα πράγματα να πείτε, μέρη να πάτε, στάσεις του σεξ να δοκιμάσετε. Με κάτι τέτοια συνειδητοποιείς πόσοι βαρετοί άνθρωποι υπάρχουν γύρω μας.

Το πού μένετε. Αν είστε πολλά χρόνια μαζί, «και γιατί δεν βρίσκετε ένα σπιτάκι να μείνετε μαζί;». Λες και το να βρεις ένα «σπιτάκι» που να χωράει δυο ζωές και δυο νοικοκυριά συνολικής ηλικίας τουλάχιστον 50 χρόνων είναι το ευκολότερο πράγμα στην Ελλάδα της κρίσης. Αν, πάλι, μένετε μαζί, αλλά δεν είστε πολλά χρόνια μαζί, «και δεν φοβάστε μην ρουτινιάσετε/ δεν πέφτετε συνέχεια ο ένας πάνω στον άλλο/ δεν βαριέστε όλη την ώρα μαζί;».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v