Όσα πρέπει να κάνεις για να είναι υγιής μια σχέση

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς τα καταφέρνουν τα ζευγάρια που μένουν μαζί για τόσο πολύ καιρό; Σας έχουμε τις απαντήσεις.
Όσα πρέπει να κάνεις για να είναι υγιής μια σχέση

Υπάρχουν κάποια ζευγάρια που με κάποιον μαγικό τρόπο καταφέρνουν να ξεπερνούν όλα τα εμπόδια. Όχι, μην γελιέστε, οι σχέσεις τους δεν είναι απλά υπέροχες κάθε λεπτό που περνάει—έχουν προβλήματα, όπως κάθε άνθρωπος. Ίσως όμως να έχουν βρει τον τρόπο να μην αφήνουν τα προβλήματα να τους επηρεάζουν, να έχουν βρει την χρυσή τομή. Κι επειδή όλοι μας θέλουμε να το έχουμε αυτό στις σχέσεις μας, ας ρίξουμε μια ματιά στα πράγματα που κάνουν όλα τα ευτυχισμένα ζευγάρια για να κρατούν την σχέση τους υγιή.

Μιλούν πάντα με ειλικρίνεια
Πολλές φορές, οι κουβέντες σε μια σχέση θα γίνουν άβολες, επειδή… έτσι είναι τα πράγματα. Δεν γίνεται όλη μέρα η ζωή σας να είναι σιρόπια και αγκαλιές. Θα μιλήσετε για οικονομικά, θα μιλήσετε για φόβους, ανησυχίες, όνειρα και απογοητεύσεις, και πρέπει να είστε απόλυτα ειλικρινείς μεταξύ σας για όλα αυτά, επειδή από κάθε τι μικρό και (φαινομενικά) ασήμαντο αποφεύγουμε να συζητήσουμε, αρχίζει σιγά-σιγά να μαζεύεται ένα ολόκληρο βουνό.

Τα εν οίκω μη εν δήμω
Θα υπάρξουν καυγάδες, θα υπάρξουν διαφωνίες, θα υπάρξουν ξεσπάσματα… μερικές φορές θα υπάρξουν ακόμα και προσβολές. Κανένας μας δεν μπορεί να τα αποφύγει όλα αυτά. Αυτό όμως που μπορείτε να αποφύγετε – και πρέπει – είναι να ξεκινήσετε να μαλώνετε μπροστά στον κόσμο. Δεν υπάρχει λόγος να δίνετε δικαίωμα σε τρίτους να σας βλέπουν σε τόσο ευάλωτες και προσωπικές στιγμές και (αναπόφευκτα) να βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα. Ό,τι και να προκύψει, περιμένετε μέχρι να φτάσετε σπίτι για να ανοίξετε την καρδιά σας – και το στόμα σας.

Στηρίζουν πάντα ο ένας τον άλλον
Πόσες φορές έχετε βρεθεί σε μια κατάσταση που κάποιος (ή και κάποιοι) διαφωνούν με κάτι που είπε το ταίρι σας, κι εσείς απλά σιωπήσατε; Είτε γιατί δεν θέλατε να το κάνετε θέμα μέσα στον κόσμο, είτε γιατί γενικά δεν σας αρέσουν αυτού του είδους οι καταστάσεις. Δεν λειτουργεί έτσι, όμως. Είστε μαζί, και υποτίθεται είστε ο ένας το στήριγμα του άλλου. Μπορείτε να κάνετε όσα πειράγματα θέλετε, αλλά όταν τα πράγματα σοβαρεύουν, ο/η σύντροφός σας δεν πρέπει να νιώθει ανασφαλής ότι δεν θα έχει την υποστήριξή σας.

Ξέρουν πότε χρειάζεται ένα μικρό διάλειμμα
Όχι, δεν μιλάμε για διάλειμμα στην σχέση. Αλλά αυτό το μικρό κόλπο ίσως σώσει την δική σας. Υπάρχει ένα παλιό γνωμικό, που λέει ότι τα ζευγάρια δεν πρέπει ποτέ να πέφτουν για ύπνο μαλωμένα. Αν το δούμε ρεαλιστικά αυτό, το μόνο που μας έρχεται στο μυαλό είναι ένας καυγάς που μπορεί να κρατάει πέντε ώρες, με τις κατηγορίες να στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη και τα λόγια να έχουν όλο και λιγότερη σκέψη πίσω τους. Και κάπως έτσι χωρίζουν οι άνθρωποι. Προτού φτάσετε στο σημείο που θα πείτε κάτι που θα μετανιώσετε, πείτε πως θα ήταν καλύτερο να πέσετε για ύπνο, να σκεφτείτε και οι δύο όσα έγιναν και να το συζητήσετε ξανά αύριο, με καθαρό μυαλό.

Θοδωρής Διάκος

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v