Τα πιο παχυντικά τρόφιμα που όλοι τρώμε

Αυτά τα τρόφιμα που τρώμε όλοι στην καθημερινότητά μας είναι από τους βασικούς υπόπτους για το επιπλέον βάρος που δείχνει η ζυγαριά.
Τα πιο παχυντικά τρόφιμα που όλοι τρώμε
Τυρί
Τα full fat τυροκομικά είναι βόμβα θερμίδων και μάλιστα προερχόμενων κυρίως από λιπαρά. Από τα πιο θερμιδοφόρα τυριά είναι η φέτα, η μοτσαρέλα, το τυρί κρέμα και το τσένταρ.

Ψωμί
Τα 100 γραμμάρια έχουν πάνω από 250 θερμίδες. Με δεδομένη την αγάπη των Ελλήνων στο (λευκό, κυρίως) ψωμί, που θεωρείται συνοδευτικό κάθε γεύματος, η κατανάλωσή του πολλαπλασιάζεται χωρίς να το καταλαβαίνουμε και συχνά οι θερμίδες που παίρνουμε από αυτό είναι περισσότερες από το ίδιο το γεύμα.

Τηγανητές πατάτες και τσιπς
Τα 100 γραμμάρια τηγανητής πατάτας αποδίδουν πάνω από 300 θερμίδες, τις οποίες παίρνουμε από… τηγανισμένους υδατάνθρακες. Ακόμα χειρότερα, τις παίρνουμε συχνά από συσκευασμένα τσιπς με συντηρητικά, την κατανάλωση των οποίων μάλιστα δεν μπορούμε να ελέγξουμε, γιατί τα τρώμε μηχανικά και συνήθως ως σνακ μπροστά στην τηλεόραση.

Ντόνατς
Αλεύρι, ζάχαρη, πρόσθετα λιπαρά και πολλές θερμίδες μας προσφέρουν εκτός από απόλαυση τα ντόνατς και τα μπισκότα. Τα 100 γραμμάρια ντόνατς αποδίδουν περίπου 450 θερμίδες, κυρίως υδατάνθρακες, λιπίδια και… χοληστερόλη.

Μπέικον
Από τους πρωταθλητές των θερμίδων, το μπέικον αποδίδει περί τις 540 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, με φουλ λιπίδια και χοληστερόλη. Φυσικά, το «κακό» κρύβεται στην ποσότητα και στον χαρακτήρα του ως συνοδευτικό: Δηλαδή μπορεί μια φέτα μπέικον να μας επιβαρύνει με 50 θερμίδες, αλλά επειδή συνηθίζουμε να το απολαμβάνουμε… μέσα σε ένα ήδη παχυντικό burger, σε club sandwich ή σε γεύματα με σάλτσες, τσένταρ και πατάτες, οι θερμίδες συνολικά εκτινάσσονται.

Παγωτό
Δύο μπάλες παγωτό έχουν περίπου 300 θερμίδες και συνήθως περιλαμβάνουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, ήτοι υδατανθράκων.

Λευκή σοκολάτα
Η σοκολάτα από μόνη της έχει ιδιαίτερα μεγάλο θερμιδικό φορτίο, πάνω από 500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, αλλά η λευκή σοκολάτα είναι η πλουσιότερη σε λιπαρά και στερείται το κακάο, τα φλαβονοειδή και τα αντιοξειδωτικά της μαύρης σοκολάτας. Με άλλα λόγια, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι παχυντική αλλά έχει και τα οφέλη της, ενώ η λευκή σοκολάτα μας επιβαρύνει… χωρίς αντίκρισμα, γι’ αυτό θα πρέπει να είναι η τελευταία μας επιλογή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v