5 αλήθειες που δε θα σου πει ο διατροφολόγος σου

Οι ξεπερασμένοι κανόνες διατροφής είναι συχνό φαινόμενο. Δείτε πέντε από αυτούς που δεν ισχύουν, όμως αναπαράγονται συχνά.
5 αλήθειες που δε θα σου πει ο διατροφολόγος σου
Ο ψυχαναγκασμός του πρωινού, των πέντε γευμάτων την ημέρα, των «κακών» τροφών και του άφθονου νερού αποτελεί συχνό φαινόμενο στις προτάσεις ειδικών για απώλεια βάρους. Είναι όμως πάντα έτσι μονόπλευρη η διατροφή;

Όχι, φυσικά. Δείτε παρακάτω πέντε αλήθειες που δεν θα ακούσετε συχνά από τον διατροφολόγο σας.

Δε χρειάζεται να φας πρωινό

Ο ανθρώπινος οργανισμός, αν κρίνουμε από τους προ-προ-προγόνους μας, στηρίζεται σε γονίδια που προήλθαν από μεγάλες διατροφικές στερήσεις, δεν είναι τόσο εύθραυστος, και λειτουργεί κανονικότατα χωρίς πρωινό. Επιπρόσθετα, κλασσικές μελέτες σε πιθήκους έχουν δείξει πως ακόμα και σε ακραία στέρηση τροφής ο εγκέφαλος αντί να χάνει ενέργεια, αυξάνει τα αποθέματα ενέργειας του. Επομένως αν δεν προλαβαίνετε ή δε θέλετε να φάτε πρωινό, μη φάτε. Δε θα παχύνετε αν το παραλείψετε.

Δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» τρόφιμα

Εκτός και αν έχετε κάποια διαγνωσμένη αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το αφαιρέσετε εντελώς από την διατροφή σας. Απλώς κάποια τρόφιμα είναι πιο πυκνά σε θερμίδες και άρα θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, όπως λόγου χάρη τα γλυκά. Από την άλλη πλευρά πολλά «καλά» τρόφιμα, όπως π.χ. το ελαιόλαδο θα πρέπει επίσης να καταναλώνονται με μέτρο αφού είναι εξίσου πλούσια σε θερμίδες.

Μπορείς να τρως αλάτι

Το «παν μέτρον άριστον» βρίσκει και εδώ εφαρμογή. Δεν είναι ανάγκη να τρώτε κάθε μέρα από ένα σακουλάκι γαριδάκια, όμως ούτε να μετράτε με το… σταγονόμετρο το αλάτι στη διατροφή σας. Μια μέτρια κατανάλωση ανάλογα με τη γεύση και τη διάθεση – μιας και ο οργανισμός μας ζητάει αλάτι – είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για τον οργανισμό σας. Αν μάλιστα ασκείστε συστηματικά, τότε σίγουρα μπορείτε να τρώτε λίγο παραπάνω αλάτι, μιας και το σώμα σας χάνει αρκετό νάτριο, λόγω εφίδρωσης. Η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή είναι πιο σημαντικοί παράγοντες υπέρτασης. Περισσότερα για το δαιμονοποιημένο αλάτι εδώ

Δε χρειάζεται να κάνεις πέντε γεύματα την ημέρα

Η συχνή κατανάλωση γευμάτων έχει μια μικρή επίδραση στην αύξηση του μεταβολικού σας ρυθμού, (ενώ πέπτονται τα μεταβολίζετε), όμως είναι η συνολική ποσότητα που έχει, εν τέλει, σημασία, και όχι το σε πόσα κομμάτια θα την «σπάσετε». Κόντρα λοιπόν στις συμβουλές για μικρά συχνά γεύματα, υπάρχουν και οι έρευνες που αναφέρουν πως αυτή η μέθοδος δεν έχει σημαντική διαφορά στην απώλεια βάρους συγκριτικά με την κατανάλωση 2-3 γευμάτων ανά ημέρα. Εν ολίγοις, και με πέντε γεύματα την ημέρα, αλλά ακόμα και με δύο κύρια γεύματα, μπορείτε να χάσετε βάρος. Το σημαντικό είναι τι από τα δύο ταιριάζει περισσότερο στην καθημερινότητά σας.

Ούτε να πίνεις οκτώ ποτήρια νερό

Τα 8-10 ποτήρια νερό που πιστεύουμε ότι πρέπει να πίνουμε την ημέρα είναι μύθος. Οι ανάγκες κάθε ανθρώπου εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως το ύψος, το βάρος, η ηλικία, το φύλο του, τα επίπεδα της σωματικής του δραστηριότητας, οι κλιματικές συνθήκες στις οποίες ζει και η κατάσταση της υγείας του. Μια καλή συμβουλή είναι να πίνετε νερό όταν διψάτε. Ο οργανισμός είναι αυτός που μας καθοδηγεί, στέλνοντάς μας το μήνυμα της δίψας.

N. Γ. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v