Το Hubble φωτογραφίζει τους πιο μακρινούς Γαλαξίες

Το Hubble Space Telescope της NASA, φωτογράφισε για πρώτη φορά Γαλαξίες που δημιουργήθηκαν εξακόσια εκατομμύρια χρόνια μετά το θεωρητικό Big Bang και αποτελούν τους πιο μακρινούς που έχουν φωτογραφηθεί ποτέ. Δείτε εικόνες και βίντεο από την φωτογράφηση.
Το Hubble φωτογραφίζει τους πιο μακρινούς Γαλαξίες
Όπως ανακοίνωσαν σήμερα επιστήμονες της NASA, το ανανεωμένο τηλεσκόπιο Hubble κατάφερε να φωτογραφίσει τους πιο μακρινούς Γαλαξίες μέχρι σήμερα. Τα μικρά κοκκινωπά αντικείμενα που θα δείτε στην Photo Gallery του κειμένου, είναι Γαλαξίες που δημιουργήθηκαν εξακόσια εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang, το οποίο σημειώθηκε πριν 13.7 δισεκατομμύρια χρόνια . Επομένως, αυτά τα αντικείμενα βρίσκονται περίπου δεκατρία δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από την Γη και η παρατήρησή τους θα βοηθήσει κατά πολύ τους αστρονόμους να μάθουν ποιες συνθήκες επικρατούσαν κατά τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του Σύμπαντος.

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες «τραβήχτηκαν» από δύο ομάδες βρετανών αστρονόμων με την χρήση της ολοκαίνουργιας Wide Field Camera 3 του τηλεσκοπίου. Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη κάμερα που κατασκευάστηκε και ενσωματώθηκε στο Hubble τον περασμένο Μάιο και η οποία έχει την δυνατότητα να λαμβάνει ιδιαίτερα ευαίσθητες μετρήσεις στην υπέρυθρη περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

Το υπέρυθρο φως, είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι και έχει περίπου το διπλάσιο μήκος κύματος (και ερυθρότητα) από το κανονικό. Οι νέες αυτές εικόνες των Γαλαξιών, τραβήχτηκαν τον Αύγουστο σε διάστημα τεσσάρων ημερών και περιλαμβάνουν την περιοχή του ουρανού που είναι γνωστή ως Hubble Ultra Deep Field.

«Η διαστολή του Σύμπαντος, κάνει το φως των πολύ μακρινών μας Γαλαξιών να εμφανίζεται πιο κόκκινο. Επομένως, έχοντας μια καινούργια κάμερα στο Hubble, η οποία είναι πολύ ευαίσθητη στην υπέρυθρη περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, μπορούμε να εντοπίσουμε γαλαξίες σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις απ’ ότι ήταν δυνατόν στο παρελθόν», δηλώνει ο Stephen Wilkins, μέλος της ομάδας της NASA και ερευνητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ένα άλλο μέλος της ομάδας, ο Daniel Stark, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του Cambridge λέει: «Το Ultra Deep Field του τηλεσκοπίου το οποίο είχαμε δημιουργήσει για πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια, έχει πλέον ενισχυθεί και μπορεί να τραβήξει πολύ πιο ευαίσθητες υπέρυθρες εικόνες. Τώρα μπορούμε να ‘κοιτάξουμε’ ακόμα πιο πίσω στον χρόνο και να εντοπίσουμε Γαλαξίες από τότε που το Σύμπαν είχε μόλις το πέντε τοις εκατό της σημερινής του ηλικίας – δηλαδή ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά το Big Bang».

Μία αντίστοιχη έρευνα, έγινε πρόσφατα και στην Hawaii με την χρήση του τηλεσκοπίου Subaru. Σε αυτήν βρέθηκαν είκοσι δύο από τους πρώτους Γαλαξίες που σχημάτισαν το σύμπαν, εκ των οποίων ο ένας ήταν «ηλικίας» μόλις... επτακόσια ογδόντα επτά εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang. Προς το παρόν πάντως, το πιο μακρινό αντικείμενο που έχει παρατηρηθεί, είναι μια έκρηξη ακτινών Γ – οι πιο βίαιες εκρήξεις στο Σύμπαν- που βρίσκεται δεκατρία δισεκατομμύρια έτη φωτός από την Γη.

Σε μερικά χρόνια από σήμερα, όπως λένε οι επιστήμονες, θα μπορέσουν να «δουν» με περισσότερη λεπτομέρεια τους μακρινούς αυτούς Γαλαξίες. «Οι νέες αυτές παρατηρήσεις του Hubble, πιθανότατα να είναι οι πιο ευαίσθητες εικόνες που θα έχουμε ποτέ, αλλά οι Γαλαξίες που ανακαλύψαμε τώρα θα μελετηθούν εις βάθος από τον ‘διάδοχο’ του Hubble, το τηλεσκόπιο James Webb Space, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2013», λέει ο Jim Dunlop από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Οι ομάδες παρουσίασαν τις μελέτες τους στο περιοδικό Monthly Notices της Royal Astronomical Society.

Πηγή: BBC
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v