Trailblazing: 350 χρόνια επιστήμης σε μια ιστοσελίδα

Η επιστημονική ακαδημία Royal Society στην Αγγλία, γιορτάζει τριακόσια πενήντα χρόνια από την ίδρυσή της, «ανεβάζοντας» το Trailblazing, μια ιστοσελίδα στην οποία ο χρήστης έχει την δυνατότητα να πλοηγηθεί σε εξήντα από τα σημαντικότερα επιστημονικά έγγραφα των τελευταίων τριών αιώνων.
Trailblazing: 350 χρόνια επιστήμης σε μια ιστοσελίδα
Από τις σημειώσεις του γιατρού που παρακολουθούσε τον νεαρό Μότσαρτ για να διαπιστώσει αν όντως ήταν μουσική ιδιοφυΐα και τα πρώτα πειράματα μετάγγισης αίματος, μέχρι την ανακάλυψη του DNA από τους Crick και Watson και τις μαύρες τρύπες, τα σημαντικότερα επιστημονικά ντοκουμέντα των τελευταίων τριακοσίων πενήντα χρόνων βρίσκονται πλέον και online.

Η καινούργια ιστοσελίδα της Royal Society με τίτλο Trailblazing, παρέχει στον χρήστη την δυνατότητα να «ταξιδέψει» πίσω στον χρόνο και να πληροφορηθεί για τα μεγαλύτερα επιστημονικά γεγονότα. Τα έγγραφα που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα είχαν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στην εφημερίδα της ακαδημίας Philosophical Transactions. Επιλέχτηκαν ανάμεσα από εξήντα χιλιάδες έγγραφα που είχαν δημοσιευτεί από το 1665.

Ξεχωρίζουν τα άρθρα του Sir Isaac για το λευκό φως και τα χρώματα από τα οποία αποτελείται, τα ντοκουμέντα των προσπαθειών του Franklin στην προσπάθειά του να ερευνήσει τον ηλεκτρισμό το 1752, πετώντας έναν χαρταετό σε καταιγίδα, καθώς και ένα έγγραφο από το 1970 σχετικά με τις μαύρες τρύπες στο διάστημα, που συνυπογράφεται από τον καθηγητή Stephen Hawking.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το έγγραφο που αναφέρεται σε μια μελέτη του 1770, στην οποία γίνεται μια προσπάθεια να διαπιστωθεί κατά πόσο ο - εννιάχρονος τότε- Wolfgang Amadeus Mozart ήταν όντως παιδί – θαύμα. Συγκεκριμένα, εικασίες ότι πρόκειται για ενήλικο... νάνο, απορρίπτονται από τον συγγραφέα του εγγράφου Daines Barrington, με το σκεπτικό ότι ο πιτσιρικάς Amadeus προτιμούσε να παίζει με την... γάτα του παρά με το τσέμπαλο.

Ο πρόεδρος της Royal Society, Lord Rees, λέει για το εγχείρημα: «Τα επιστημονικά έγγραφα του Trailblazing αντιπροσωπεύουν την αδιάκοπη αναζήτηση των επιστημόνων μέσα στους αιώνες, πολλοί από τους οποίους ήταν μέλη της Εταιρείας, για να δοκιμάσουν και να οικοδομήσουν τις γνώσεις μας πάνω στην ανθρωπότητα και το σύμπαν».

«Το καθένα από αυτά τα έγγραφα ξεχωριστά», συνεχίζει, «εκπροσωπούν τις συναρπαστικές αυτές στιγμές, κατά τις οποίες η επιστήμη μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα ορισμένα πράγματα και να δούμε το μέλλον».

Στα πλαίσια του εορτασμού των τριακοσίων πενήντα χρόνων από την ίδρυσή της, η Royal Society, θα διοργανώσει και μια σειρά εκδηλώσεων μέσα στο 2010, μεταξύ των οποίων και ένα φεστιβάλ εννιά ημερών πάνω στην επιστήμη και την τέχνη, καθώς και μια σειρά από δημόσιες ομιλίες και debates στην έδρα της στο Λονδίνο.

Πηγή: Times
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v