ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

File Sharing: Η «Λερναία Ύδρα» του Διαδικτύου

Οι συνεχείς προσπάθειες για το κλείσιμο των παράνομων «πειρατικών» ιστοσελίδων δεν φαίνεται να αποδίδουν καρπούς, καθώς σύμφωνα με έρευνες ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά τριακόσια τοις εκατό τους τελευταίους τρεις μήνες.

File Sharing: Η «Λερναία Ύδρα» του Διαδικτύου

Η δικαστική διαμάχη του Pirate Bay με τις δισκογραφικές και η καταδίκη του από το δικαστήριο της Σουηδίας, μόνο φόβο δεν προκάλεσε στα εκατοντάδες παρόμοια file sharing sites, τα οποία μάλιστα σύμφωνα με έρευνες της εταιρείας McAfee αυξήθηκαν κατά τριακόσια τοις εκατό σε αριθμό, μέσα σε μόλις τρεις μήνες. Με αφορμή την δίκη που έγινε τον περασμένο Αύγουστο και στην οποία κατηγορούμενοι ήταν οι τέσσερεις δημιουργοί του δημοφιλούς site, πολλοί χρήστες ξεκίνησαν να δημιουργούν ιστοσελίδες για να υποστηρίξουν την «παράνομη» κοινότητα του Pirate Bay. Το ίδιο το Site μάλιστα, βοήθησε στην διαδικασία εξάπλωσης της βάσης δεδομένων του, «χαρίζοντας» ουσιαστικά τον κώδικά του σε οποιονδήποτε ήθελε να τον χρησιμοποιήσει.

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας McAfee «Το παράδειγμα του Pirate Bay φανερώνει πόσο δύσκολο είναι να ‘μπλοκάρει’ κάποιος την μεταφορά δεδομένων από την στιγμή που βρίσκονται στο Διαδίκτυο. Ακόμα και όταν η ιστοσελίδα κλείσει, οποιοσδήποτε είχε πρόσβαση στο περιεχόμενό της (εικόνες, μουσική, βίντεο κτλ.) μπορεί να το μοιραστεί εκ νέου. Επιπλέον, από την στιγμή που η μεταφορά αρχείων διεκόπη, η ιστοσελίδα «μεταφέρθηκε» γρήγορα σε άλλον Server και άρχισε ξανά να λειτουργεί μετά από είκοσι τέσσερεις ώρες».

Η μεταφορά δεδομένων στο site του PirateBay παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα «μετακινούταν» από τον έναν service provider στον άλλον, έτσι ώστε να γλιτώσει από τις Ευρωπαϊκές αρχές. Σύμφωνα με έκθεση της DtecNet, μιας εταιρείας που ερευνά περιπτώσεις πειρατείας, ο μεγαλύτερος όγκος δεδομένων από το PirateBay μεταφέρθηκε σε άλλες ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού Openbittorent.com. Και μέχρι αυτήν την στιγμή το κυνήγι της γάτας με το ποντίκι συνεχίζεται, με την γάτα να φαίνεται κάπως κουρασμένη.

Η Mcafee πάντως προειδοποίησε τους χρήστες, πως αρκετά από αυτά τα site μεταφοράς αρχείων δημιουργήθηκαν από «εγκληματίες», όπως τους αποκαλεί, με σκοπό να παρασύρουν τους χρήστες ώστε να «κατεβάσουν» κακόβουλο λογισμικό. Αλήθεια η ψέματα; Σε κάθε περίπτωση, μάλλον έχει έρθει η στιγμή να συνειδητοποιήσουν οι εταιρείες το αυτονόητο: Το File sharing δεν ήρθε μόνο για να μείνει, αλλά όπως όλα δείχνουν θα τις... ταλαιπωρεί για πολύ καιρό ακόμα. Μήπως θα έπρεπε σιγά σιγά αντί να το καταπολεμούν να αρχίσουν το ενθαρρύνουν, αναβαθμίζοντας έτσι τα επιχειρηματικά τους μοντέλα; Δεν φαίνεται κακή ιδεα.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Πηγή: Times

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Η λογική στους ερωτευμένους είναι σαν τον δαυλό μέσα στην ομίχλη. Φωτίζει, αλλά δεν διαλύει."

Φραγκίσκος Βάκων, Άγγλος φιλόσοφος

 • 1095 - Την τελευταία ημέρα του Συμβουλίου του Κλερμόν, ο Πάπας Ουρβανός Β΄ ορίζει τον επίσκοπο Αντεμάρ του Πουί και τον κόμη Ραϊμόνδο Δ' της Τουλούζης ως επικεφαλής της Α' Σταυροφορίας στους Αγίους Τόπους.
  1520 - Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, περνώντας από τον πορθμό που σήμερα φέρει το όνομά του, γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής που φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού.
  1582 - Ο 18χρονος Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και η 26χρονη Ανν Χάθαγουεϊ πληρώνουν 40 αγγλικές λίρες για να βγάλουν άδεια γάμου.
  1814 - Οι «Τάιμς του Λονδίνου» είναι η πρώτη εφημερίδα που κάνει χρήση ατμοκίνητου πιεστηρίου για την εκτύπωσή της.
  1821 - Ο Παναμάς κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
  1895 - Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων στην Αμερική. Συμμετέχουν 6 αυτοκίνητα, τρέχουν για 55 μίλια, και ο νικητής αναπτύσσει μέση ταχύτητα 7 μιλίων την ώρα.
  1910 - Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κερδίζει τις εκλογές, με 307 από τις 362 έδρες της Βουλής.
  1964 - Εκτόξευση του αμερικανικού διαστημοπλοίου Mariner 4, του πρώτου που μετέδωσε κοντινές εικόνες του πλανήτη Άρη

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v