Τι περιμένουμε να δούμε από την τεχνολογία του μέλλοντος;

Υπήρχε λίγη αδράνεια τα τελευταία χρόνια σε νέες καινοτομίες. Ωστόσο, αυτό άλλαξε.
Τι περιμένουμε να δούμε από την τεχνολογία του μέλλοντος;
Έχετε δει εκείνα τα μημς που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία έχουν σαν λεζάντα «Στοιχηματίζω ότι το 2021 θα έχουμε ιπτάμενα αυτοκίνητα» και παραθέτουν φωτογραφία κάποιας άχρηστης εφεύρεσης ή κάποιας σουρεαλιστικής είδησης; Να σας ενημερώσουμε ότι αυτά τα μημς είναι λιγάκι προπαγανδιστικά, γιατί μέσα στα επόμενα χρόνια η επιστήμη μας επιφυλάσσει θαύματα.

Γαλακτοκομικά προϊόντα εργαστηρίου

Κι ενώ το κρέας εργαστηρίου, και συγκεκριμένα το Wagyu, έχει ήδη κατασκευαστεί και εκτυπωθεί σε 3D εκτυπωτή από Ιάπωνες, στα σκαριά έχει μπει και η «κατασκευή» γαλακτοκομικών. Πολλές βιοτεχνολογικές εταιρείες ανά τον κόσμο ερευνούν την περίπτωση της παραγωγής γάλακτος, παγωτού, τυριού και αυγών σε εργαστήριο. Η βιομηχανία παραγωγής γαλακτοκομικών πρέπει να αλλάξει -το 4% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα προέρχεται από τη βιομηχανία των γαλακτομικών. Αυτά τα επίπεδα εκπομπών άνθρακα ξεπερνούν τις εκπομπές των αεροσκαφών και των πλοίων μαζί.

Ψηφιακοί «δίδυμοι» που καταγραφούν την υγεία

Η τεχνολογία παίρνει πολλές ιδέες από τον χώρο του θεάματος. Στο Σταρ Τρεκ τα ανθρώπινα όντα μπορούσαν να περάσουν από έναν θάλαμο και ο θάλαμος, ή μάλλον το λογισμικό του, να «σαρώσει» ολόκληρο τον οργανισμό του ώστε να βρει ίχνη ασθενειών και τραυμάτων.

Η εταιρεία Q Bio έχει ήδη αναπτύξει ένα τέτοιο μηχάνημα το οποίο μπορεί να μετρήσει εκατοντάδες βιομετρικά χαρακτηριστικά σε μόλις περίπου μια ώρα· από επίπεδα ορμονών, τιμές του λίπους που συσσωρεύεται στο συκώτι μέχρι φλεγμονές και τιμές που σχετίζονται με καρκίνους. Μετά την εξέταση σχεδιάζει ένα άβαταρ, εδώ κολλάει ο ψηφιακός δίδυμος αν είχες την απορία, το οποίο ανά καιρούς ανανεώνεται με νέες σαρώσεις.

«Πράσινες κηδείες»

Η βιωσιμότητα έχει αποκτήσει πλέον έναν χαρακτήρα αναγκαιότητας στις ζωές μας. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να κάνουμε και τους θανάτους πιο βιώσιμους. Για κάθε μία κηδεία που γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, εκχύονται στην ατμόσφαιρα 400 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Αν είναι να πεθαίνουμε και να δίνουμε λίγο θάνατο στους επόμενους, δεν το λες και ιδιαίτερα λυτρωτικό.

Στην Ουάσιγκτον αναπτύχθηκε ένας νέο τρόπος κήδευσης. Η κομποστοποίηση. Το σώμα αποθηκεύεται σε θαλάμους με άχυρο, χώμα και διάφορα συστατικά που βοηθούν στη φυσική του αποσύνθεση. Σε 30 μέρες το σώμα έχει γίνει λίπασμα για τα φυτά. Γιατί όχι;

Τεχνητά μάτια

Πάντα θέλαμε να έχουμε βιονικά μάτια ή έστω κάτι σαν αυτά του Iron Man. Τον Ιανουάριο του 2021, ισραηλινοί χειρουργεί εμφύτεσαν τον πρώτο τεχνητό κερατοειδή χιτώνα σε έναν 78χρονο. Όταν αφαίρεσαν τις γάζες του, ο ηλικιωμένος μπορούσε άνετα να διαβάσει και να δει την οικογένειά του. Αυτή την στιγμή οι επιστήμονες δουλεύουν σε ασύρματα εμφυτεύματα εγκεφάλου τα οποία θα ελέγχουν άμεσα την όραση -περίπου όπως λειτουργούν τα οπτικά νεύρα.

Αεροδρόμια για drones και ιπτάμενα ταξί

Στη Μεγάλη Βρετανία ήδη έχουν ξεκινήσει οι επιδοτήσεις για μεταφορικά drones και ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξί. Ο αεροπορικός σταθμός θα λειτουργήσει για αρχή πιλοτικά και με λίγη καλή τύχη θα εδραιωθεί σαν κέντρο μεταφορών. Μεγαλεπήβολος στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των οχημάτων στους δρόμους.

Σκυρόδεμα που «θεραπεύεται» μόνο του

Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει, όπως το αποκαλούν, έναν τύπο «ζωντανού» σκυροδέματος, χρησιμοποιώντας άμμο, τζελ και βακτήρια. Οι ερευνητές έχουν δηλώσει ότι αυτό το υλικό έχει τη δυνατότητα να «θεραπεύεται» μόνος του και πως είναι αρκετά πιο φιλικό προς το περιβάλλουν συγκριτικά με το τσιμέντο -το οποίο τσιμέντο είναι το υλικό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μετά το νερό.

Υβρίδιο βατράχου-ρομπότ

Μικρά υβρίδια ρομπότ-βατράχου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθοούν για να κολυμπούν γύρω από ανθρώπινα σώματα, σε συγκεκριμέςν περιοχές οι οποίες χρειάζονται φάρμακα, ή για να συλλέγουν μικροπλαστικά από τους ωκεανούς.

Εικονική πραγματικότητα

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Northwestern έχουν αναπτύξει ένα prototype το οποίο στοχεύει να προσθέσει την αίσθηση της αφής στην εικονική πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας ένα εύκαμπτο υλικό εξοπλισμένο με μικροσκοπικά εξαρτήματα τα οποία μπορούν να συνδεθούν με το δέρμα.

Το σύστημα, γνωστό ως επιδερμικό VR, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να «συνδέσει» ανθρώπους που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη ή για να βοηθήσει ακρωτηριασμένα άτομα να ξανανιώσουν την αίσθηση της αφής.

Το prototype χρησιμοποιεί τεχνολογία NFC, τεχνολογία επικοινωνίας κοντινού πεδίου, συνδεσιμότητα η οποία χρησιμοποιείται σήμερα για πληρωμές μέσω smartphones.

Ίντερνετ για όλους

Θυμάστε τον Μάιο τη συνωμοσιολογία που γέννησαν αυτά τα μικρά φωτάκια στον ουρανό της Θεσσαλονίκης και αργότερα της Πάτρας, τα οποία τελικά ήταν τα drones του Έλον Μασκ; E, στόχος του Έλον Μασκ είναι η δημιουργία ενός μεγάλου διεθνούς δορυφορικού δικτύου που θα παρέχει γρήγορο Διαδίκτυο οπουδήποτε, και στα επόμενα χρόνια το πλάνο είναι να τεθούν σε τροχιά γύρω από την Γη περίπου 4.000 τέτοιοι δορυφόροι.

Ενέργεια από καφέ

Εκεί που νόμιζες ότι ο καφές είναι ένα από τα απόλυτα δώρα της φύσης προς τον άνθρωπο, έρχεται ο Arthur Kay να προσθέσει έξτρα πόντους σε αυτό το θεϊκό δημιούργημα. Στόχος του εντρεπρενέρ είναι να μετατρέψει περίπου το 85% των αποβλήτων του καφέ σε βιοκαύσιμα για αυτοκίνητα και θέρμανση κτιρίων. Ήδη η εταιρεία του Kay δραστηριοποιείται στο Λονδίνο και συλλέγει τον καμένο καφέ από μεγάλες αλυσίδες όπου καταναλώνεται το λατρεμένο μας ρόφημα, μέχρι ρεστοράν και μικρότερες καφετέριες. Τα απόβλητα μεταφέρονται στο Cambridgeshire όπου το εργατικό προσωπικό τα ξηραίνει και τα μετατρέπει σε πέλετ, «κούτσουρα» για βιοκαύσιμα, πλαστικό ή βελτιωτικά γεύσης. Ποιος θα το περίμενε ότι ο καφές έχει κι άλλους τρόπους να μας δώσει ενέργεια.

Drone-διασώστες δασών

Είναι πραγματικό απίστευτο το πόσο μπορούν τα drones να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ερευνητές στο πανεπιστήμιου του George Mason ανέπτυξαν έναν πυροσβεστήρα συχνοτήτων και τα πειράματα έδειξαν ότι είναι πραγματικά αποτελεσματικός. Τι κάνει αυτός ο πυροσβεστήρας; Εκπέμπει σε συγκεκριμένες συχνότητες οι οποίες «κόβουν» το οξυγόνο που τροφοδοτεί τη φωτιά. Η φωτιά αργοσβήνει και τα δάση μένουν ζωντανά.

Τεχνητοί νευρώνες

Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να τοποθετήσουν τεχνητούς νευρώνες σε τσιπ συλικόνης, οι πποίων μπορούν να μιμηθούν τους νευρώνες του νευρικού μας συστήματος και να αντιγ΄ραψουν τις ηλεκτρικές τους ιδιότητες.

Αυτή η εφεύρεση, εκτός ότι ρίχνει φως στο πως λειτουργούν οι νευρώνες, αλλάζει εντελώς το παιχνίδι στη θεραπεία ασθενειών οι οποίες σχετίζονται με τον εγκέφαλο, όπως αυτή του Αλτσχάιμερ. Άλλωστε, πρόσφατα δοκιμάστηκε σε μια 36χρονη γυναίκα με σοβαρή ανθεκτική ένα «έξυπνο» νευρωνικό εμφύτευμα που αφενός «διαβάζει» σε πραγματικό χρόνο την εγκεφαλική δραστηριότητα του ασθενούς, σε συγκεκριμένο εγκεφαλικό κύκλωμα σχετιζόμενο με τα συγκεκριμένα συμπτώματά του και αφετέρου προκαλεί ηλεκτρική διέγερση (με δόσεις ηλεκτρισμού μόλις 1 mA επί έξι δευτερόλεπτα) μόνο κατά περιόδους, όταν ανιχνεύει καταστάσεις σοβαρής κατάθλιψης. Οι ηλεκτρικοί παλμοί επιφέρουν αλλαγές στη δραστηριότητα των νευρώνων και κατ' επέκταση στην ψυχική κατάσταση. Η θεραπεία αποδείχτηκε ικανή για ταχεία και σταθερή βελτίωση της συγκεκριμένης ασθενούς.

Φάρμες που «πετάνε»

Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν δύο δισεκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο, γεγονός που θα καταστήσει τη ζήτηση τροφής κατά 70 τοις εκατό περισσότερο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, το 80 τοις εκατό από εμάς θα ζούμε σε πόλεις και τα περισσότερα τρόφιμα που θα καταναλώνονται σε αστικές περιοχές, θα μεταφέρονται. Επομένως, μια αποδοτική λύση θα ήταν αγροκτήματα τα οποία επιπλέουν σε θάλασσες ή σε λίμνες, κοντά σε πόλεις, ώστε να μειωθούν οι αποστάσεις μεταφοράς τροφίμων.

Πώς θα λειτουργούσαν όμως; Ένα σχέδιο του αρχιτέκτονα Javier Ponce της Forward Thinking Architecture απεικονίζει μια κατασκευή τριών επιπέδων ύψους 24 μέτρων με ηλιακά πάνελ στην κορυφή τα οποία θα παρέχουν ενέργεια. Η μεσαία βαθμίδα θα έχει τη δυνατότητα να παράγει λαχανικά σε μια έκταση 51.000 m2, χρησιμοποιώντας όχι χώμα αλλά θρεπτικά συστατικά σε υγρή μορφή. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά και η φυτική ύλη θα καταλήγουν στο κάτω στρώμα για να ταΐσουν τα ψάρια, τα οποία θα εκτρέφονται σε «περιφραγμένο» χώρο.

Το πάρκο Pleistocene

Ο ρώσος επιστήμονας Sergey Zimov ελπίζει να αναδημιουργήσει μια ρέπλικα περιβάλλοντος ηλικίας 12.000 χρόνων σε ένα πάρκο άγριας ζωής για φυτοφάγα ζώα όπως άγρια άλογα και βίσωνες, αλλά και εξαφανισμένα είδη-υβρίδια, όπως τα μαμούθ. Στόχος του Zimov είναι να μελετήσει τις επιπτώσεις των ζώων στο περιβάλλον και το κλίμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v