Άνοιξη – Καλοκαίρι 2012: Ωδή στο παρελθόν

Οι δεκαετίες του ’20 και του ΄50 αποτέλεσαν κυρίαρχο χωροχρόνο έμπνευσης για πολλούς σχεδιαστές την φετινή Άνοιξη, οι οποίοι με μικρές παρεμβάσεις παρουσίασαν άκρως θηλυκά και σέξι σύνολα. Δείτε τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν την φετινή θερινή σεζόν.
Άνοιξη – Καλοκαίρι 2012: Ωδή στο παρελθόν
της Έλενας Μπούλια

Η επιστροφή στις δεκαετίες του ’20 και του ’50 ήταν αναπόφευκτη εξέλιξη των φετινών τάσεων της ανοιξιάτικης μόδας, ίσως όχι τόσο γιατί οι σχεδιαστές ξέμειναν από έμπνευση, όσο γιατί οι καιροί προστάζουν επιστροφή σε εποχές κατά τις οποίες ο ρομαντισμός και η ανεμελιά βοηθούσαν τον κόσμο να ξεχνά τα δύσκολα της καθημερινότητας.

Από τις επιρροές αυτές, ωστόσο, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι καινοτόμες ιδέες, εφαρμοσμένες πάνω σε κλασικές γραμμές και vintage μοτίβα. Ο λόγος για την έκθεση του γυναικείου διαφράγματος (οι καλογυμνασμένοι κοιλιακοί αποτελούν τη νέα ερωτογενή ζώνη), αλλά και για το ξαφνικό πάθος των σχεδιαστών για το θαλασσινό στοιχείο.

Δείτε αυτές καθώς και τέσσερις ακόμα τάσεις που ξεχώρισαν από τις Εβδομάδες Μόδας για την Άνοιξη / Καλοκαίρι 2012:

Ώρα για… ροκανίσματα

(από αριστερά: Aquilano.Rimondi, Band of Outsiders, Emilio Pucci, Nina Ricci, Dolce & Gabbana)
Την στιγμή που στην Ελλάδα κυριαρχεί το κίνημα της πατάτας, στους χώρους της μόδας όλοι σχεδόν οι σχεδιαστές συμπράττουν για το κίνημα των κοιλιακών. Το γυναικείο στομάχι εκτίθεται φέτος περισσότερο από ποτέ, απαιτώντας από αυτές που θα το στηρίξουν γραμμωμένους κοιλιακούς και μέση-δαχτυλίδι. Προσοχή όμως: Οι ενδυματολογικές προτάσεις δεν παραπέμπουν στα πρώτα βήματα της Britney Spears –το αντίθετο μάλιστα. Οι Dolce & Gabbana εμπνεύστηκαν από τις ασπρόμαυρες ταινίες της Sophia Lauren, ενώ ο Peter Dundas, για τον οίκο Emilio Pucci, φαντασιώθηκε την σύγχρονη Brigitte Bardot.

Το μυστικό για να πετύχετε την συγκεκριμένη εμφάνιση είναι, σε κάθε περίπτωση να καλύψετε τον αφαλό, αφήνοντας μόνο μέρος των καλογυμνασμένων κοιλιακών σας σε κοινή θέα. Το έχετε;

Ωδή στα ‘50s

(από αριστερά: Celine, Balenciaga, Jil Sander, Dries van Noten, Donna Karan)
Η αρχή έγινε από τον αεικίνητο και πολυδιάστατο Nicolas Ghesquière ο οποίος θέλοντας να τιμήσει τον ιδρυτή του ομώνυμου οίκου Cristobal Balenciaga, στον οποίον είναι καλλιτεχνικός διευθυντής, λάνσαρε μία κολεξιόν αφιερωμένη στην δεκαετία του 1950 (δείτε όλο το σόου του Balenciaga στην Παρισινή Εβδομάδα Μόδας). Στην ίδια Εβδομάδα Μόδας είδαμε αντίστοιχες ‘50s επιρροές από τις συλλογές των Dries van Noten, ο οποίος έδωσε έμφαση στις αγαλματένιες σιλουέτες, και Celine, με την Phoebe Philo να προσθέτει πέπλα (basques τα ονόμασε η ίδια) σε κάθε σύνολο. Αντίστοιχης φιλοσοφίας ήταν και το τελευταίο σόου του Raf Simons για τον οίκο Jil Sander στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο.

Η εν λόγω τάση απευθύνεται σε όσες νοσταλγούν τις κομψές, φαρδιές γραμμές της μεταπολεμικής εποχής που εξαίρουν την συντηρητική θηλυκότητα και σίγουρα δεν αφορά τις νεώτερες.

Φτερά και πούπουλα

(από αριστερά: Alberta Ferretti, Christian Dior, Gucci, Marchesa, Ralph Lauren)
Στον απόηχο του οσκαρικού πλέον The Artist και ενόψει ενός ακόμα remake του The Great Gatsby (στις κινηματογραφικές αίθουσες κατά τα τέλη του 2012), η κραυγαλέα μόδα της πολύβουης δεκαετίας του ’20, όπως άνθισε μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου, έδωσε «πάτημα» σε πολλούς σχεδιαστές φέτος. Είδαμε τόσα στρας, φτερά και κρόσσια στους Gucci, Ralph Lauren και Marchesa που… τύφλα να’χει η Daisy Buchanan.

Αν δεν είστε fans του glitz που προστάζει η τάση, αξίζει να αναφέρουμε ότι στα πλαίσια αυτής είδαμε πολλές διαφάνειες σε σύνολα παλ αποχρώσεων που μας άρεσαν πολύ.

Ώρα για σπορ

(από αριστερά: Altuzarra, Isabel Marant, Kenzo, Rag & Bone, Alexander Wang)
Το καλοκαίρι πάντα επιτάσσει αθλητικό πνεύμα και τα σπορ ήταν ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία της ανοιξιάτικης Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης. Οι Rag & Bone, για παράδειγμα πρότειναν αγορίστικες φόρμες γυμναστικής, ενώ οι Altuzarra εμπνεύστηκαν από τις ελεύθερες πτώσεις και πρόσθεσαν δέστρες στα φορέματά τους. Ο Alexander Wang επένδυσε στο street style με διχτυωτά αντιανεμικά τζάκετ, φλοράλ φούτερ και σέξι κολάν που θα δούμε σε οικονομικότερες αντιγραφές από τις μεγάλες αλυσίδες ειδών ένδυσης. Η συλλογή μπορεί να μην δέχτηκε τις καλύτερες κριτικές, ωστόσο είναι αναμφίβολα μία από τις εύκολα «φορέσιμες» που είδαμε φέτος.

Δείτε εδώ ολόκληρο το σόου του Alexander Wang για την Άνοιξη / Καλοκαίρι 2012.

Ocean’s (20)12

(από αριστερά: Alexander McQueen, Chanel, Givenchy, Mary Katrantzou)
Πιθανώς το έχετε ήδη παρατηρήσει αν έχετε κάνει μια βόλτα στις ανοιξιάτικες βιτρίνες πολλών μπουτίκ: Ο κόσμος της θάλασσας αποτέλεσε βασικό στοιχείο έμπνευσης για πολλούς σχεδιαστές φέτος –ιδιαίτερα από όσους παρουσίασαν τις συλλογές τους στην Παρισινή Εβδομάδα Μόδας. Η Sarah Burton, για τον οίκο Alexander McQueen, έραψε στις αιθέριες τουαλέτες της θραύσματα κοραλλιών. Ο Riccardo Tisci για τον οίκο Givenchy φαντασιώθηκε μία ιστορία αγάπης ανάμεσα σε μία γοργόνα και έναν surfer, ενώ στην επίδειξη Chanel η Florence Welch τραγούδησε μέσα από ένα κοχύλι “What the Water Gave Me”. Φαίνεται πως η μόδα βρήκε επιτέλους την χαμένη Ατλαντίδα της (δείτε την ερμηνεία της εδώ).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι θαλασσινά στοιχεία θα «παίξουν» φέτος σε ευμεγέθη αξεσουάρ, κολιέ και σκουλαρίκια, τα οποία μπορείτε να προσθέσετε στο look σας αν θέλετε να είστε στιλιστικά μέσα στα πράγματα.

Φλογερά παλ

(από αριστερά: Giambattista Valli, Calvin Klein, Valentino, Louis Vuitton, Diane von Furstenberg)
Μετά τα εκθαμβωτικά neon χρώματα και τις στάμπες του περασμένου Χειμώνα, τα πολύ θηλυκά παστέλ που είδαμε στις συλλογές των Calvin Klein και Valentino αποτέλεσαν μία μικρή όαση στην ανοιξιάτικη παλέτα. Οι Giambattista Valli και Marc Jacobs, για τον οίκο Louis Vuitton, «σέρβιραν» ματ αποχρώσεις που θύμιζαν παγωτό και… μας άνοιξαν την όρεξη για shopping.

Το ροζ, το σιέλ, το λάιμ, το ροδακινί και το ιβουάρ θα αποτελέσουν αναμφίβολα τα αγαπημένα ανοιξιάτικα χρώματα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v