Πόση τέχνη χωρά σε μια τσάντα;

Ανακυκλωμένα υλικά, κιτρινισμένες σελίδες περιοδικών, και επεξεργασμένα δέρματα ζουν για δεύτερη φορά, στις μοναδικές τσάντες που σχεδιάζει η Όλγα Μέργου. Τη συναντήσαμε στο showroom της για να μας μιλήσει για την τέχνη του να κάνεις την ανακύκλωση… μόδα.
Πόση τέχνη χωρά σε μια τσάντα;
Κείμενο: Ηρώ Κουνάδη
Φωτογραφίες: Μαιρηλία Καλαϊτζίδου


Φιγούρες manga που μισοκλείνουν τα τεράστια μάτια τους δίπλα σε ένα πλαστικό λουλούδι. Εικόνες από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, που δένουν τέλεια με το μαύρο PVC. Κιτρινισμένα κόμικς από παλιές εφημερίδες, που κάνουν τέλεια αντίθεση με το λεοπάρ ύφασμα. Οι τσάντες της Όλγας αποκλείεται να μη σου τραβήξουν την προσοχή.

Δεν είναι μόνο τα υλικά που είναι στην πλειοψηφία τους, αν όχι εντελώς απροσδόκητα, τουλάχιστον πρωτότυπα. Είναι και ο συνδυασμός τους, που καταλήγει σχεδόν μαγικά σε ένα αποτέλεσμα τόσο αρμονικό, που πρέπει να το περιεργαστείς προσεκτικά για να ξεχωρίσεις τα επιμέρους υλικά.

«Τώρα τελευταία παίζω πολύ με τα ανακυκλώσιμα υλικά, κάνω πλαστικοποιήσεις από παλιά περιοδικά και εφημερίδες. Χρησιμοποιώ επίσης χόρτο, πλαστελίνη, πλαστικό, δέρμα, ό,τι υλικό μπορείς να φανταστείς» εξηγεί η Όλγα, η οποία αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία παραγωγής των δημιουργιών της: από την έμπνευση και τον σχεδιασμό, μέχρι την τελική σύνθεση και το ράψιμο, το οποίο γίνεται αυστηρά και μόνο στο χέρι.

Πηγή έμπνευσης για τα σχέδιά της αποτελούν ο ελληνικός κινηματογράφος, τα παλιά περιοδικά που συλλέγει και το vintage στυλ, «αλλά με έναν καινούριο τρόπο», όπως εξηγεί. «Μπορεί να συνδυάσω, για παράδειγμα, ευτελή υλικά με ένα vintage πατρόν».

Θεωρεί πως οι τσάντες της απευθύνονται σε κάθε ηλικία, από κορίτσια 20-25 χρονών μέχρι πολύ μεγαλύτερες γυναίκες. «Η φετινή χειμερινή collection, ειδικά, που κινείται περισσότερο στους τόνους του μαύρου είναι πολύ πιο βατή σε σχέση με την πολύχρωμη καλοκαιρινή, που ήταν πιο freestyle» λέει.

Στην ερώτησή μου αν υπάρχει χώρος για το χειροποίητο αξεσουάρ σε μια πιεσμένη οικονομικά αγορά, η Όλγα απαντά με αισιοδοξία. «Πιστεύω ότι τα ιδιαίτερα πράγματα βρίσκουν πάντοτε τον χώρο τους» εξηγεί. «Αποδείχθηκε και πέρυσι, ότι όσο πιο ιδιαίτερο είναι κάτι τόσο περισσότερο επιτυχημένο θα αποδειχθεί. Μπορεί τα προϊόντα μαζικής παραγωγής να χάνουν, αλλά το «περίεργο» κρατάει. Ο κόσμος πλέον σκέφτεται “θα πάρω κάτι που θα αξίζει, αντί για δέκα καθημερινά πράγματα”».

Οι τσάντες της έχουν τη δική τους γωνιά στο White Box, ένα υπέροχο showroom στο 26 της οδού Πραξιτέλους, που φιλοξενεί τις πιο ιδιαίτερες, χειροποίητες δημιουργίες: από κοσμήματα και αξεσουάρ, μέχρι ρούχα και παπούτσια ζωγραφισμένα στο χέρι. Μία βόλτα εδώ δεν είναι μόνο ευκαιρία για shopping –αν και αποκλείεται να μην παρασυρθείτε να αγοράσετε κάτι– αλλά και επίσκεψη σε έναν καλλιτεχνίζοντα χώρο, και αφορμή για καφέ και κουβέντα.

«Ακριβώς επειδή το White Box είναι showroom και όχι κατάστημα, έχω τη δυνατότητα να μην πουλάω σε τιμές λιανικής» εξηγεί η Όλγα. «Μία από τις τσάντες της χειμερινής συλλογής, που σε ένα κατάστημα θα είχε γύρω στα 150 ευρώ, εγώ θα τη δώσω περί τα 80 ευρώ» προσθέτει.

Το Whitebox (τηλ.: 210 3232343) λειτουργεί από Τρίτη έως Παρασκευή από τις 12.00 μέχρι τις 18.00 και το Σάββατο από τις 12.00 μέχρι τις 15.00. Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, οι δημιουργίες της Όλγας εκτίθενται και στο Green Design Festival, στην πλατεία Συντάγματος. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί της, μπορείτε να τη βρείτε στα τηλέφωνα 6974056870 και 210 6536968.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v