Ανδρική μόδα: 5 οίκοι προτείνουν για την Άνοιξη 2009 (+ video)

Ξεχωρίσαμε τους πέντε οίκους που έκαναν φέτος την διαφορά, διακρίναμε τις τάσεις που θα φορεθούν περισσότερο και προτείνουμε τα καλύτερα της σεζόν για άνδρες που διεκδικούν το στιλ και την κομψότητα ως τρόπο ζωής.
Ανδρική μόδα: 5 οίκοι προτείνουν για την Άνοιξη 2009 (+ video)
της Έλενας Μπούλια

Σε αντίθεση με ό,τι οι περισσότεροι πιστεύουν, οι τάσεις στην ανδρική μόδα αλλάζουν αστραπιαία και πολύ πιο έντονα από ό,τι στην γυναικεία, που χρειάζεται ένα εύλογο διάστημα για να κάνει τον κύκλο της, να φορεθεί, να παραφορεθεί, να κουραστεί και έτσι να υποδεχθεί τις καινούργιες τάσεις με πολύ μεγαλύτερη λαχτάρα. Απευθυνόμενες σε ένα κοινό πολύ πιο δύσκολο, πιο «άπιστο» ίσως, οι τάσεις στην ανδρική μόδα περιστρέφονται με ταχύτητα ρώσικης ρουλέτας, μέχρι κάποιος άξιος τυχοδιώκτης (στην προκειμένη εμείς) να διαλέξει το σωστό χρώμα και αριθμό. Και να κερδίσει, φυσικά, γιατί αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός μας σήμερα. Να σας βοηθήσουμε να κερδίσετε τα -γυναικεία και όχι μόνο- βλέμματα και να διανύσετε και αυτήν την σεζόν με τις πιο εκλεκτές εμφανίσεις.

Τι προτείνουν, λοιπόν, 5 από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές στους άνδρες για την σεζόν Άνοιξη / Καλοκαίρι 2009, ποια είναι τα highlights της μόδας και τι πρέπει να προσέξουν οι κύριοι που, έτσι κι αλλιώς, προσέχουν (την εμφάνισή τους);

Salvatore Ferragamo
Εδώ και αρκετό καιρό, επιμένει ο Massimiliano Giornetti, σχεδιαστής της ανδρικής σειράς του Ferragamo, πως ο σύγχρονος άνδρας δεν δίνει πια σημασία στους παραδοσιακούς κώδικες που υπαγορεύουν τι πρέπει να φορά κανείς τη μέρα και τι τη νύχτα (καθόλου παράλογο αν σκεφτεί κανείς πως με τα 12ωρα που «χτυπούν» οι περισσότεροι άνδρες δουλεύοντας σήμερα έχουν κάνει τη νύχτα μέρα). Και αυτό ακριβώς θέλει να «περάσει» με την ανοιξιάτικη συλλογή του, που δεν στερείται πολυτελών υφασμάτων, έντονων χρωματικών αποχρώσεων και προκλητικών συχνά αξεσουάρ σε οποιαδήποτε ready-to-go εμφάνιση. Επηρεασμένος, σίγουρα, από την Ανατολή, ο Giornetti πρόσθεσε εξωτικές λεπτομέρειες στα πιο καθημερινά ρούχα του, πρότεινε total orange ή total fuchsia σύνολα, και ανέδειξε τα πουκάμισά του με μεταξωτά βολάν σε σχήμα λουλουδιών.
Highlight της εν λόγω επίδειξης ήταν οπωσδήποτε οι ολόσωμες μεταξωτές φόρμες, που φέτος το καλοκαίρι αναμένονται να κάνουν θραύση, ενώ δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα τα εκπληκτικά κοστούμια του οίκου, συνδυασμένα με άκρως ενδιαφέροντα ημιδιαφανή πουκάμισα.
Δείτε όλη την σειρά στο site του οίκου Salvatore Ferragamo και όλη την επίδειξη από κάτω:

Αγοράστε τα προϊόντα του οίκου στην μπουτίκ Salvatore Ferragamo: Σταδίου 4, Αθήνα, τηλ. 210 3356437.

Burberry Prorsum
Το φοβερό με τον Christopher Bailey, σχεδιαστή της ανδρικής σειράς Burberry Prorsum, είναι ότι σε κάθε του επίδειξη κάνει τόσο σαφές το μήνυμα που θέλει να περάσει, που είναι σαν τον ακούς να σου μιλάει σιγανά στο αυτί κάθε φορά που τα ρούχα του περνάνε μπροστά στα μάτια σου. Για την φετινή Άνοιξη, ο Bailey φαντάστηκε τον σπουδαίο βρετανό σκηνοθέτη Derek Jarman στο μικρό σπιτάκι του, στην εξοχή του Dungeness, δίπλα σε έναν σταθμό πυρηνικής ενέργειας, εκεί ακριβώς που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Επηρεασμένος, λοιπόν, από την βρετανική επαρχία με τα βιομηχανικά, ωστόσο, στοιχεία, αλλά και με το ίδιο του προφίλ του Jarman, δημιούργησε μία συλλογή vintage όσο και πρωτότυπη. Πρόσθεσε το λεγόμενο Panama-hat (φωτο), στάμπες που μοιάζουν με σταγόνες βροχής και απολύτως φυσικές αποχρώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η επίδειξη να αποπνέει έναν μελαγχολικό αέρα, ιδιαίτερα αισθησιακό, όπως ακριβώς οι μπλούζες της σειράς με την χαλαρή λαιμόκοψη που αφήνουν την ερωτογενή ζώνη του λαιμού και του στέρνου γυμνή. Και κάπως έτσι δημιούργησε μία ακόμα τάση.
Highlight του σόου ήταν οπωσδήποτε τα ανοιξιάτικα πανωφόρια του Bailey, τα αδιάβροχα, τα σακάκια και τα τζάκετ, τα οποία προϋποθέτουν πιο χαλαρά ρούχα από μέσα, ενώ ρόλο πασπαρτού έπαιξαν και τα φουλάρια που, σύμφωνα με τις φετινές τάσεις, μπορούν να συνοδεύσουν σχεδόν κάθε λουκ. Μας άρεσε η worn άποψη των περισσότερων σχεδίων, με υφάσματα που δείχνουν να έχουν φορεθεί και αγαπηθεί, μας μελαγχόλησε ωστόσο που όλα αυτά εκτυλίχθηκαν υπό την σκιά μία πιθανής πυρηνικής έκρηξης.
Δείτε όλη την σειρά στο site του οίκου Burberry και όλη την επίδειξη από κάτω:
 
Αγοράστε τα προϊόντα του οίκου στην μπουτίκ Burberry:
Βουκουρεστίου 33, Κολωνάκι, τηλ. 210 6283205.

Ermenegildo Zegna
Σε μία εποχή που όλο το Μιλάνο μοιάζει να είναι ερωτευμένο με το πυτζάμα-look, ο οίκος Zegna επιμένει στην κομψότητα, αποδεικνύοντας πως ο άνδρας δεν χρειάζεται να χαλαρώσει την γραβάτα του για να δείχνει cool (με την μεταφορική και κυριολεκτική έννοια). Επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά πως όταν αναφερόμαστε σε καλό ανδρικό κοστούμι εννοούμε κοστούμι Zegna, και παράταξε τα clean-cut μοντέλα του όπως οι Ινδοί -από τους οποίους έχει φέτος επηρεαστεί- το πολεμικό ναυτικό τους: Στην τρίχα και με περλέ αποχρώσεις του ροζ, του μπεζ και του λαδί.
Highlight ολόκληρης της ανοιξιάτικης συλλογής του Ermenegildo Zegna είναι αναμφισβήτητα η καινοτόμα τεχνολογία υφάσματος που ο οίκος αποκαλεί "High Performance Cool Effect", υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ένα υλικό που μπορεί να αντανακλά έως και 80% την ηλιακή ακτινοβολία. Η ακρίβεια στο κόψιμο είναι φυσικά άλλο ένα εμφανές χαρακτηριστικό της ανοιξιάτικης σειράς στα τζάκετ και στα σακάκια, τα περισσότερα εκ των οποίων φέτος είναι σταυρωτά. Σημειώστε το αυτό γιατί το σταυρωτό σακάκι, ωδή στον gentleman των 60’s, θα αποτελέσει άλλο ένα trend της σεζόν.
Δείτε όλη την σειρά στο site του οίκου Ermenegildo Zegna και όλη την επίδειξη από κάτω:
 
Αγοράστε τα προϊόντα του οίκου στην μπουτίκ Ermenegildo Zegna:
Σκουφά 18, Κολωνάκι, τηλ. 210 3613700.

D&G
Μετά τον γεωγραφικό τους προσανατολισμό στα Highlands της Μεγάλης Βρετανίας, το δίδυμο Stefano Gabbana και Domenico Dolce επέστρεψε φέτος σε παραθαλάσσια επίπεδα και παρουσίασε μία πλούσια σε ιδέες ανοιξιάτικη κολεξιόν εμπνευσμένη από την Γαλλική Ριβιέρα. Επιστράτευσαν, λοιπόν, την πιο σύγχρονη εκδοχή του Cary Grant στο To Catch a Thief και δημιούργησαν καλοραμμένα κοστούμια με διχρωμία στον γιακά, τις ραφές και τις λεπτομέρειες, με απαραίτητο αξεσουάρ το πουά -τύπου polka- παπιγιόν. Σημειώσατε: τάση. Το «σύγχρονο» της υπόθεσης αφορά κυρίως στα υφάσματα που επέλεξαν οι Ιταλοί σχεδιαστές, με πρωταγωνιστή το μετάξι: Μετάξι με ραβδώσεις, μετάξι με βαμβακερό, μετάξι με ζέρσεϊ κ.λ.π.
Highlights της επίδειξης; Πέρα από το παπιγόν, ξεχώρισαν τα σακάκια με γιακά σαν σάλι, τα ριγέ παντελόνια και βερμούδες (συχνά τύπου πυτζάμα) και οπωσδήποτε οι εσπαντρίγιες (στα υποδήματα) με σχοινένια σόλα μεν αλλά επενδυμένη με κροκοδειλέ καμβά. Δεν έλειψαν, ωστόσο, και τα άκρως navy-look κομμάτια, με τα χαρακτηριστικά σημαιάκια του ναυτικού σε κόκκινα-μπλε σχέδια, αλλά και κάποια προτάσεις για σούπερ-σέξι μαγιό και αξεσουάρ θαλάσσης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για μία από τις πιο «ζωντανές» και ενδιαφέρουσες συλλογές της σεζόν.
Δείτε όλη την σειρά στο site του οίκου Dolce&Gabbana και όλη την επίδειξη από κάτω:
 
Αγοράστε τα προϊόντα του οίκου στην μπουτίκ Dolce & Gabbana:
Σταδίου 4, Αθήνα, τηλ. 210 3356443.

Louis Vuitton
Με το αυθαίρετο μότο «less formal more fragile» (λιγότερα επίσημα περισσότερο εύθραυστα), ο Paul Helbers, studio director της ανδρικής σειράς του οίκου Louis Vuitton, εμπνεύστηκε φέτος από τον Charlie Chaplin, και δη τον «Μικρό Αλήτη», τον ρόλο που τον εκτίναξε στην σφαίρα των αιωνίων. Κύριο χαρακτηριστικό, του Μικρού Αλήτη αλλά και της συλλογής του Vuitton, είναι η «τυχαιότητα» (κατάχρηση του randomness), η οποία συνδυασμένη με το «εύθραυστο» του μότο, απέδωσε ψυχρά παλ χρώματα (λιγότερο ροζ και περισσότερο γκρι), πολλά σορτσάκια (τα γυμνά πόδια μπορούν να δείχνουν εύθραυστα στο σωστό μοντέλο), ντελικάτα, σχεδόν τούλινα, διαφανή υφάσματα σε μπλούζες και πουκάμισα, και λεπτομέρειες με έμφαση στην υψηλή ραπτική.
Highlight της, έτσι κι αλλιώς διακριτικής, συλλογής, δεν θα μπορούσαν να μην αποτελούν οι πλεκτές ζακέτες σε ρόλο πανωφοριού (must της σεζόν) και τα αξεσουάρ. Τα παπούτσια, όπως συμβαίνει συνήθως στις επιδείξεις του οίκου ήταν εξαιρετικά, ενώ και στον Vuitton συναντήσαμε φέτος την αποθέωση της εσπαντρίγιας. Τέλος, οι τσάντες (μεγάλες στην πλειοψηφία τους) ήταν για ακόμα μία φορά ακαταμάχητες.
Δείτε όλη την σειρά στο site του οίκου Louis Vuitton και όλη την επίδειξη από κάτω:

Αγοράστε τα προϊόντα του οίκου στην μπουτίκ Louis Vuitton:
Βουκουρεστίου 19, Κολωνάκι, τηλ. 210 36 13 938 και Λεβίδου 4, Κηφισιά, τηλ. 210 62 34 530.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v