Lexus IS250: Η επιστροφή των... σαμουράι

Εμφαση στην πολυτέλεια, αναβαθμισμένο εσωτερικό, cruise control με δυνατότητα φωνητικών εντολών, κίνηση στους πίσω τροχούς και βέβαια ο νέος κινητήρας των 2,5 λίτρων που αποδίδει 204 ίππους. Με όπλα... ολκής το Lexus IS250 διεκδικεί δυναμικά μια θέση στο βάθρο των πολυτελών, αλλά και δυναμικών ”μεσαίων”.

του Άρη Δαμουλάκη

Η γερμανοκρατούμενη κατηγορία των ”μεσαίων πολυτελών μοντέλων” απέκτησε πρόσφατα ένα νέο μέλος που φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τη ”χαμένη τιμή” της ιαπωνικής Lexus, έναντι (κυρίως) των BMW, Mercedes και Audi:

Ο τελευταίος... σαμουράι ακούει στο όνομα Lexus IS250 και είναι ο αντικαταστάτης του IS200, που έχασε μεν τη μάχη των πωλήσεων στην κατηγορία, πολέμησε όμως με αξιοπρέπεια και έκανε γνωστό το όνομα της φίρμας στην κατηγορία.

Τι κομίζει όμως το νέο Lexus, πέρα από μία ιδιαίτερη, σίγουρα ”δυναμική” εμφάνιση, που αν μη τι άλλο τραβάει τα βλέμματα αμέσως;

Καταρχήν έναν ολοκαίνουργιο κινητήρα 2,5 λίτρων, τον πρώτο V6 στην ιστορία της εταιρίας, με απόδοση 204 ίππων/6.000 σ.α.λ. και 25,7 kgm ροπής, που επιτυγχάνονται λίγο χαμηλότερα από τις 5.000 σ.α.λ. Τα πρώτα 100 χιλιόμετρα από στάση έρχονται σε λιγότερο από 8 sec, ενώ η κίνηση μεταδίδεται και πάλι στους πίσω τροχούς.

Το IS250 εξοπλίζεται στην Ελλάδα μόνο με τον συγκεκριμένο κινητήρα (στην υπόλοιπη Ευρώπη θα υπάρχει και η επιλογή ενός diesel), ενώ νέα είναι και τα κιβώτια μετάδοσης της κίνησης, 6τάχυτα -μηχανικά ή αυτόματα- με την παρουσία μοχλοδιακοπτών (paddles) στην περίπτωση του δευτέρου.

Το εσωτερικό είναι αναβαθμισμένο, ενώ ο εξοπλισμός μάλλον θέτει νέα δεδομένα στην κατηγορία, καθώς ανάλογα και με την έκδοση περιλαμβάνει: Οκτώ αερόσακους, κάρτα εκκίνησης, ηλεκτρονική οθόνη πολλαπλών ενδείξεων, cruise control με δυνατότητα φωνητικών εντολών, αισθητήρες βροχής και παρκαρίσματος, Bluetooth, πληθώρα συστημάτων ασφαλείας (ABS, TRC κ.λπ.), καθίσματα με μνήμες, αλλά και ηχοσύστημα 14 ηχείων ισχύος 300 watt.

Η έμφαση στη λεπτομέρεια αφορά και το ταμπλό, για την επένδυση του οποίου χρησιμοποιήθηκε η ειδική επένδυση ”auburn bird’s-eye maple”, όπως αναφέρουν οι σχεδιαστές της Lexus.

Το μοντέλο είναι μεγαλύτερο και βαρύτερο από το απερχόμενο, ενώ όσον αφορά τις αναρτήσεις χρησιμοποιήθηκαν διπλά ψαλίδια με αντιστρεπτική ράβδο εμπρός και πολλαπλοί σύνδεσμοι πίσω.

Συνολικά, τόσο οι διαστάσεις όσο και ο μοναδικός ισχυρότερος κινητήρας, αλλά και τα επίπεδα εξοπλισμού καταδεικνύουν τη μεγαλύτερη έμφαση στην πολυτέλεια που διακρίνει το νέο Lexus, συγκριτικά με το μοντέλο που αντικατέστησε.

Το Lexus IS250 διατίθεται σε τέσσερα επίπεδα εκδόσεων με τιμή που για το Classic διαμορφώνεται στα 41.200 ευρώ, για το Executive στα 46.200, για το Sport στα 50.400, ενώ η κορυφαία Luxury ”αποτιμάται” περί τα 55.700 ευρώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v