Η VW πρώτη και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο όμιλος Volkswagen θα επενδύσει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για να αναβαθμίσει ένα εργοστάσιο στην ανατολική Γερμανία για να παράγει ηλεκτρικά μοντέλα.


Η VW κατασκευάζει το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη για να σταματήσει την πορεία της Tesla. Έως 330.000 ηλεκτρικά μοντέλα ετησίως θα κατασκευαστούν στο Ζικάου.

Ο όμιλος Volkswagen θα επενδύσει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για να αναβαθμίσει ένα εργοστάσιο στην ανατολική Γερμανία, δημιουργώντας το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Στόχος της είναι να κατασκευάσει οικονομικά προσιτά οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων, αναφέρεται σε ανάρτηση του Bloomberg.




"Θα οδηγήσουμε την ηλεκτρονική κινητικότητα από την πρωταγωνιστική μας θέση στην αγορά και θα κάνουμε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο προσβάσιμο σε εκατομμύρια ανθρώπους", δήλωσε στο Ζικάου, ο Τόμας Ούλμπριχ, επικεφαλής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της VW. "Η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων θα ξεκινήσει σε περίπου ένα χρόνο. Τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα θα έχουν εξελιγμένες μπαταρίες και θα κατασκευάζονται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας".

Στα εργοστάσιο, στο Ζικάου θα κατασκευάζονται έως και 330.000 ηλεκτρικά οχήματα ετησίως. Η κίνηση αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για την παραγωγή περίπου 50 μοντέλων που τροφοδοτούνται με μπαταρίες σε όλες τις 12 μάρκες αυτοκινήτων του γκρουπ VW έως το 2025. Η ομαλή μετάβαση από την παραγωγή χιλιάδων οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, είναι ζωτικής σημασίας για την VW για να υπερασπιστεί την ηγετική της θέση παγκοσμίως μεταξύ των αντιπάλων της, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει νέες εναλλακτικές λύσεις έναντι της παραδοσιακής ιδιοκτησίας αυτοκινήτων.




Η VW έχει λίγο χρόνο στη διάθεση της. Η Tesla προχωρά στην επίλυση προβλημάτων κατασκευής στο αμερικανικό εργοστάσιο της και σχεδιάζει να ξεκινήσει την πώληση του μοντέλου μαζικής αγοράς Model 3 στις αρχές του επόμενου έτους στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, το Model 3 έχει γίνει το best seller της μάρκας, αποσπώντας σημαντικό μερίδιο από τα υβριδικά μοντέλα των Toyota και Honda, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.




Στο Ζικάου, πρόκειται να ξεκινήσει η κατασκευή έξι διαφορετικών ηλεκτρικών μοντέλων από τρία σήματα του γκρουπ VW, μεταξύ των οποίων και η νέα γκάμα των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων ID από το 2021:

• Το ID Neo hatchback έχει προγραμματιστεί να βρίσκεται στις γραμμές συναρμολόγησης τον Νοέμβριο του 2019 και να πωλείται στην ευρωπαϊκή αγορά στις αρχές του 2020. Η αρχική τιμή του θα είναι περίπου 23.000 ευρώ.

• Το ID Crozz, ένα συμπαγές crossover, σχεδιάζεται για πώληση στην Ευρώπη, την Κίνα και τις ΗΠΑ

• Μια ακόμα παραλλαγή ID που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, καθώς και δύο μοντέλα Audi και ένα μοντέλο μάρκας Seat.

• Το ID Lounge, ένα πιο ευρύχωρο SUV, θα ακολουθήσει μέχρι το 2023 σε εργοστάσιο που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

"Θα κατασκευάσουμε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο προσιτό για εκατομμύρια οδηγούς, όχι μόνο για εκατομμυριούχους", δήλωσε ο Τόμας Ούλμπριχ.

Η τεράστια κλίμακα της VW στην παραγωγή και την ανάπτυξη θα συμβάλει στην αντιστάθμιση των χαμηλότερων αποδόσεων της πρώτης γενιάς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σε σύγκριση με τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Οι νέες μπαταρίες υψηλών προδιαγραφών που θα χρησιμοποιούνται στο Ζικάου, θα προέρχονται από την Πολωνία και την Ουγγαρία, όπου οι προμηθευτές συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν την πράσινη ενέργεια για την παραγωγή τους και να εγκαταλείψουν τον άνθρακα και τα παράγωγα του πετρελαίου.

Η VW, πρόσθεσε στην ώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων, άλλα δυο ακόμη εργοστάσια στη Γερμανία. Η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι θα κατασκευάσει το μίνι λεωφορείο ID Buzz στο εργοστάσιο της στο Ανόβερο, με πιθανή παραγωγή το 2022. Το εργοστάσιο Εμντεν της εταιρείας θα αρχίσει να κατασκευάζει ηλεκτρικές μονάδες το 2022.

Η απόφαση για την αλλαγή της παραγωγής στις εγκαταστάσεις του Εμντεν και του Ανόβερου, σημαίνει ότι θα απαιτηθούν λιγότεροι εργαζόμενοι. Η εταιρεία, δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του 2028, δεν θα κάνει απολύσεις.

Το 2020, η VW σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε δύο εργοστάσια στην Κίνα. Το μοναδικό εργοστάσιο αυτοκινήτων της VW στο Chattanooga είναι "πρώτη επιλογή" για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων για την αγορά της Βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με τον Τόμας Ούλμπριχ. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και η τελική απόφαση θα παρθεί σε λίγες εβδομάδες, είπε. Η VW διαθέτει δίκτυο παραγωγής περίπου 120 μονάδων.

Ο όμιλος VW, αναμένει να πουλήσει 2 - 3 εκατ. αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2025, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων πωλήσεων οχημάτων.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v