Κάνουν την νύχτα μέρα

Σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία προϊόντων φωτισμού αυτοκινήτων HELLA, η VW αναπτύσσει ένα από τα πλέον προηγμένα συστήματα φωτισμού.
Κάνουν την νύχτα μέρα

Η εξέλιξη των φώτων του αυτοκινήτου είναι ένα ακόμη στοίχημα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ειδικευμένοι επιστήμονες αναπτύσσουν τεχνολογίες για αυξηθεί η ορατότητα κατά την διάρκεια της νυχτερινής οδήγησης και να μειωθούν τα ατυχήματα.

Η VW στη τρίτη γενιά του Touareg, πρόσθεσε τα φώτα 'IQ.Light με προβολείς LED Matrix' και LED στα πίσω φωτιστικά σώματα. Σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία προϊόντων φωτισμού αυτοκινήτων HELLA, η VW εξέλιξε ένα από τα πλέον προηγμένα συστήματα φωτισμού στον κόσμο, το προαιρετικό σύστημα IQ.Light –LED matrix. Το εντυπωσιακότερο χαρακτηριστικό αυτής της τεχνολογίας είναι ο διαδραστικός έλεγχος της λειτουργίας των φώτων που καθιστά ευκολότερη και ασφαλέστερη τη νυχτερινή οδήγηση. Οι σχεδιαστές και οι τεχνικοί κατάφεραν επίσης να ενσωματώσουν στο εντυπωσιακό εμπρός τμήμα του Touareg, το τρισδιάστατο σύστημα φώτων LED, που περιλαμβάνει τους προβολείς, τα φώτα ημέρας, τα φλάς, και τα φώτα διασταύρωσης, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό σχέδιο, που κάνει το αυτοκίνητο απόλυτα αναγνωρίσιμο μέρα και νύχτα.



Οι προβολείς LED χρησιμοποιούν συνδυασμό πηγών – με LED (light-emitting diode) που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ανεξάρτητα. Τα φώτα για τη μεσαία σκάλα περιλαμβάνουν μία πλακέτα με 48 LEDs, ενώ οι προβολείς περιλαμβάνουν μία πλακέτα με 27 LEDs. Τα LEDs, τόσο της μεσαίας όσο και της μεγάλης σκάλας είναι τοποθετημένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν ένα οπτικό αποτέλεσμα που θυμίζει έντονα τετράγωνα σε μία σκακιέρα. Κάθε φωτιστικό σώμα αριθμεί συνολικά 128 LEDs, μεταξύ αυτών και οι πηγές για τα φώτα σήμανσης (φώτα ημέρας, φώτα διασταύρωσης, και φλάς). Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των 256LEDs του Touareg μπορεί στην κυριολεξία να ‘κάνει τη νύχτα μέρα’.

Έξυπνη λειτουργία φώτων

Εκτός από την τεχνολογία LED, τα εμπρός φωτιστικά σώματα του νέου Touareg, έχουν και τη δυνατότητα έξυπνης λειτουργίας. Σε δέκατα του δευτερολέπτου, ένας μικροεπεξεργαστής δέχεται σήμα από την εμπρός κάμερα, ψηφιακά δεδομένα από το σύστημα πλοήγησης, σήμα από το GPS, αναγνωρίζει τη γωνία στροφής του τιμονιού, την ταχύτητα κίνησης της στιγμής, και ενεργοποιεί συγκεκριμένα LEDs, για το καλύτερο δυνατό φωτιστικό αποτέλεσμα. Ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύστημα ενεργών φώτων (Dynamic Light Assist) για να ενεργοποιήσει τη συνεχή λειτουργία της κύριας δέσμης φωτισμού. Για άλλες λειτουργίες – όπως η αυτόματη εναλλαγή μεσαίας-μεγάλης σκάλας, ο φωτισμός κυκλοφορίας σε αστικό περιβάλλον, σε αυτοκινητόδρομο ή ακόμα και σε συνθήκες off-road – φροντίζει μόνο του τοTouareg.

Τα νέα φωτιστικά σώματα βασίζονται στη λειτουργία κάμερας και είναι εξαιρετικά φωτεινά κάθε στιγμή, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα να κάνουν τόσο άμεσα και γρήγορα ορατούς τους ανθρώπους ή τα ζώα στο σκοτάδι, όσο δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν με τα συμβατικά συστήματα φωτισμού.

Τα οφέλη από την βελτίωση της φωτεινότητας γίνονται αμέσως αντιληπτά, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από μία απλή σύγκριση: παρά την εξαιρετική απόδοση των φώτων xenon του προηγούμενου μοντέλου, το σύστημα LED των φώτων του νέου Touareg, αυξάνει το δραστικό βεληνεκές της φωτεινής δέσμης, περισσότερο από 100 μέτρα.

Η διαδραστική λειτουργία των προβολέων μοιάζει περισσότερο με εκείνη ενός αυτοκινήτου με πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης. Για παράδειγμα, η εμπρός κάμερα αναγνωρίζει όταν το αυτοκίνητο κινείται σε έντονα φωτισμένο δρόμο, και αυτόματα αλλάζει από τους προβολείς στη μεσαία σκάλα. Με τα δεδομένα που λαμβάνει από το σύστημα πλοήγησης και τα σήματα του GPS, το Touareg με το σύστημα 'IQ.Light – LED matrix’, αναγνωρίζει επίσης ακόμα και το αν κινείται σε δρόμο με Ευρωπαϊκό ή Βρετανικό Κ.Ο.Κ (δεξιά ή αριστερή λωρίδα), και προσαρμόζει ανάλογα τη δέσμη των προβολέων.

Οι λειτουργίες του IQ.Light – LED matrix

• Αστικός φωτισμός: μεγάλη γωνία διασποράς της δέσμης, εστιασμένη στα άκρα του δρόμου, ενεργή μέχρι τα 50χλμ/ώρα.

• Φωτισμός περιαστικής περιοχής: μεσαία σκάλα με ευρύ πεδίο φωτεινότητας που καλύπτει τα άκρα του δρόμου

• Φωτισμός αυτοκινήτου στο αντίθετο ρεύμα: συνεχώς ενεργοποιημένοι προβολείς σε αγροτικούς δρόμους, χωρίς να τυφλώνει τους άλλους οδηγούς

• Μεσαία σκάλα στον αυτοκινητόδρομο: στενότερη δέσμη, εστιασμένη για φωτισμό σε μεγάλη απόσταση και προσαρμοσμένη για οδήγηση με υψηλότερες ταχύτητες

• Προβολείς στον αυτοκινητόδρομο: στενότερη δέσμη, εστιασμένη για φωτισμό σε μεγάλη απόσταση και προσαρμοσμένη για οδήγηση με υψηλότερες ταχύτητες, χωρίς να τυφλώνει τους άλλους οδηγούς

• Φωτισμός προσπέρασης: ενεργοποίηση μεγάλης σκάλας με απόλυτη ακρίβεια ώστε να μην τυφλώνεται ο απέναντι οδηγός. Το σύστημα αναγνωρίζει πότε το Touaregβγαίνει για προσπέραση, και κατευθύνει τη δέσμη προς την πλευρά αυτή.

• Μεγάλη σκάλα: ενεργοποιείται χειροκίνητα ώστε να χρησιμοποιηθούν και τα 75 LEDs των προβολέων και να εξασφαλιστεί η μέγιστη φωτεινότητα. Το εύρος κάλυψης είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τη λειτουργία μεγάλης σκάλας σε αυτοκινητόδρομο.

• Φωτισμός σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας: μειώνονται οι αντανακλάσεις των  φώτων του ίδιου του αυτοκινήτου στη βροχή. Ενεργοποιείται μόλις ο αισθητήρας βροχής αναγνωρίσει τις πρώτες σταγόνες. Το 'IQ.Light' περιορίζει τις ενοχλητικές αντανακλάσεις των προβολέων μπροστά από το αυτοκίνητο, χαμηλώνοντας την ένταση των φώτων σε αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή. 

• Μείωση αντανάκλασης από πινακίδες οδικής σήμανσης: μερικό χαμήλωμα της δέσμης των προβολέων σε περιπτώσεις ύπαρξης πινακίδων οδικής σήμανσης, έτσι ώστε η αντανάκλαση των προβολέων πάνω στις πινακίδες να μην τυφλώνει τον οδηγό.

• Φωτισμός για καταστάσεις Off-road οδήγησης: μέγιστη ένταση της μεσαίας σκάλας με μεγάλη διασπορά ώστε να φωτίζονται καλύτερα και να γίνονται ορατά τα εμπόδια σε καταστάσεις οδήγησης εκτός δρόμου.

• Φωτισμός εντοπισμού (με τη χρήση του Night Vision) σύντομη εκπομπή φωτεινής δέσμης με στόχο το φωτισμό ατόμων που εντοπιστήκαν από το σύστημα νυχτερινής όρασης (κάμερα υπερύθρων), ώστε να δώσει στον οδηγό τη δυνατότητα ταχύτερου εντοπισμού τη νύχτα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v