To νέο Ford Focus ξεχειλίζει από τεχνολογία

Η νέα γενιά του Focus ξεχωρίζει για την τεχνολογική υποδομή της, με συστήματα διευκόλυνσης του οδηγού και μείωσης του άγχους κατά την οδήγηση.
To νέο Ford Focus ξεχειλίζει από τεχνολογία

Η ισχυρότερη τάση στον χώρο του αυτοκινήτου αφορά το τεχνολογικό επίπεδο των οχημάτων. Πλέον όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δίνουν μεγάλη έμφαση στις τεχνολογικές διατάξεις που φέρουν τα νέα μοντέλα τους. Η Ford ακολουθεί πιστά αυτόν τον δρόμο και φρόντισε η νέα γενιά του Focus να ξεχωρίζει και στην τεχνολογική υποδομή της.

Συγκεκριμένα, το νέο απόκτημα της μάρκας φέρει τεχνολογικές διατάξεις που συμβάλουν στην ασφαλέστερη οδήγηση και μείνουν το άγχος του οδηγού. Επίσης, εξασφαλίζουν απρόσκοπτη επικοινωνία και συνδεσιμότητα με όλο τον κόσμο.

Το Active Park Assist 2 διευκολύνει το παρκάρισμα με πλήρως αυτοματοποιημένους ελιγμούς σε κάθετους και παράλληλους χώρους στάθμευσης, πιέζοντας απλά ένα μπουτόν. Ενεργοποιείται από τον ηλεκτρονικό επιλογέα του νέου, οκτατάχυτου αυτόματου κιβωτίου και αναγνωρίζει κατάλληλους χώρους στάθμευσης, ενώ ο οδηγός μπορεί να ελέγχει την κίνηση του οχήματος, επιλέγοντας απλά νεκρά και κρατώντας πατημένο ένα μπουτόν στην κεντρική κονσόλα.

Στη συνέχεια, το όχημα ελέγχει πλήρως την επιλογή εμπρόσθιας σχέσης και όπισθεν, το γκάζι, το φρένο και το σύστημα διεύθυνσης – και ελίσσεται σε χώρους μήκους έως 110 εκατ. μεγαλύτερους από το αυτοκίνητο και σε κλίσεις έως 12% σε ταχύτητες έως 4 χλμ./ώρα, πριν επιλεχθεί η λειτουργία park. Η τεχνολογία βοηθά επίσης τον οδηγό να εξέρχεται από παράλληλους χώρους στάθμευσης, χρησιμοποιώντας το πλήρως αυτόματα Park-out Assist.

Βελτιωμένη είναι και η τεχνολογία της Ford Pre-Collision Assist με Pedestrian και Cyclist Detection (ανίχνευση πεζού και δικυκλιστή), που μπορεί να ανιχνεύει άτομα πάνω ή δίπλα στο δρόμο, ή μπορεί να διασχίζουν το δρόμο στην πορεία του αυτοκινήτου. Το σύστημα αυτόματα εφαρμόζει πίεση πέδησης εάν ανιχνεύσει πιθανότητα σύγκρουσης και ο οδηγός δεν ανταποκριθεί στις προειδοποιήσεις. Επίσης μπορεί να εντοπίζει δικυκλιστές, ενώ λειτουργεί και στο σκοτάδι χρησιμοποιώντας φως από τους προβολείς.

Νέες τεχνολογίες Stop & Go, Speed Sign Recognition και Lane-Centring βοηθούν τον οδηγό να διαχειρίζεται συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας. Συστήματα όπως προληπτικός φωτισμός στροφών (predictive curve light) και φωτισμός ανάλογα με την οδική σήμανση (sign-based light) βελτιώνουν την ορατότητα

Το Focus είναι επίσης το πρώτο όχημα της Ford στην Ευρώπη με Head-up display (HUD), που βοηθά τους οδηγούς να έχουν την προσοχή τους στραμμένη στο δρόμο προβάλλοντας χρήσιμες πληροφορίες στο πεδίο ορατότητάς τους. Το σύστημα μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα, με ένα από τα μεγαλύτερα πεδία ορατότητας από οποιοδήποτε άλλο HUD διατίθεται στην Ευρώπη (6 επί 2,5 μοίρες). Επίσης είναι από τα πιο φωτεινά, με ρύθμιση σε 16 στάδια έως τα 10.000 κεριά/μ2.

Έχοντας ειδικά φίλτρα για την αναδιπλούμενη πολυανθρακική οθόνη, είναι η πρώτη στο είδος της που μπορούν να διαβάσουν και χρήστες που φοράνε πολυεστιακούς φακούς. Ανάλογα με την έκδοση, διαμορφώνονται και οι πληροφορίες που προβάλλονται, όπως ταχύτητα – η μόνη είναι πάντα σταθερή, Traffic Sign Recognition, ACC, πλοήγηση, Shift Indicator, σύστημα ψυχαγωγίας και ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης.



Το νέο Focus λανσάρει το ενσωματωμένο FordPass Connect modem για συνδεσιμότητα εν κινήσει, επιφάνεια ασύρματης φόρτισης, SYNC 3 με οθόνη αφής 8-ιντσών και B&O PLAY audio

Η τεχνολογία FordPass Connect modem μετατρέπει το όχημα σε κινητό WiFi hotspot με συνδεσιμότητα για μέχρι 10 συσκευές. Εκτός του ότι βοηθά τους οδηγούς να προγραμματίζουν ταχύτερα και λιγότερο στρεσογόνα ταξίδια με ενημερώσεις Live Traffic για το σύστημα πλοήγησης και επιτρέποντας στους επιβάτες να κατεβάζουν πολυμέσα εν κινήσει, το FordPass Connect προσφέρει τη δυνατότητα μιας σειράς λειτουργιών άνεσης μέσω της mobile εφαρμογής FordPass, όπως:

•           Vehicle Locator (Εντοπιστής οχήματος), βοηθά τους ιδιοκτήτες να εντοπίζουν το αυτοκίνητό τους σε συνωστισμένα πάρκινγκ πολυκαταστημάτων

•           Vehicle Status (Κατάσταση οχήματος), για έλεγχο στάθμης καυσίμου, κατάσταση προειδοποιήσεων, ζωή λαδιού και άλλα.

•           Door Lock Unlock (Κλείδωμα Ξεκλείδωμα Θυρών), επιτρέπει απομακρυσμένη πρόσβαση στο Focus

•           Remote Start (Εκκίνηση εξ Αποστάσεως), για μοντέλα Focus με οκτατάχυτο αυτόματο κιβώτιο

•           Λειτουργία eCall, καλεί αυτόματα υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος και επιτρέπει στους επιβάτες να συνδέονται άμεσα με υπηρεσίες διάσωσης μέσω ενός μπουτόν SOS στην κονσόλα οροφής.

Κινητήρες βενζίνης, 1.0 EcoBoost με 85, 100 και 125 ίππους και 1,5 EcoBoost με 150 και 182 ίππους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v