Οι νεαροί οδηγοί και η οδική ασφάλεια

Δωρεάν εκπαίδευση από επαγγελματίες σε νεαρούς οδηγούς ηλικίας 18- 34 ετών θα προσφέρει η Ford μέσω του προγράμματός της "Ford Driving Skills for Life".
Οι νεαροί οδηγοί και η οδική ασφάλεια
του Σπύρου Ρέκκα
 
Τα αποτελέσματα των ερευνών για την οδική ασφάλεια δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό νεαρών οδηγών δεν ενδιαφέρεται για την οδική ασφάλεια. Συχνά αδυνατούν να αντιληφθούν τους κινδύνους που έχει η οδήγηση και αδιαφορούν για τις συνέπειες. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι νεαροί οδηγοί συχνά τρέχουν υπερβολικά, κάνουν χρήση του κινητού τηλεφώνου και τρώνε, ενώ οδηγούν.

Στην προσπάθεια για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που εμπλέκονται νεαροί οδηγοί προστέθηκε και το "Πρόγραμμα Οδηγικής Συμπεριφοράς στην Ευρώπη" της Ford.

Η Ford λανσάρει το βραβευμένο "Ford Driving Skills for Life" στην Ευρώπη. Η εταιρεία επενδύει 1,5 εκατομ. ευρώ μόνο για τον πρώτο χρόνο του προγράμματος, ώστε να προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση σε 5.000 νεαρούς οδηγούς σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία πριν το τέλος του 2014, και να υποστηρίξει online εκπαίδευση για χιλιάδες ακόμα άτομα.

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι νεαροί οδηγοί στην Ευρώπη παραδέχονται πως παραβιάζουν το όριο ταχύτητας, σχεδόν οι μισοί τρώνε ή πίνουν οδηγώντας, ενώ το 40% χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο καθώς οδηγεί.

Στην Ευρώπη, τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας 18-24 ετών. Οι πιθανότητες για όσους ανήκουν σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ να σκοτωθούν σε μία σύγκρουση είναι σχεδόν διπλάσιες από τον συνολικό ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα τροχαία ατυχήματα παραμένουν η Νο1 αιτία θανάτου για νεαρές ηλικίες.

Το "Ford Driving Skills for Life" λανσαρίστηκε πριν 10 χρόνια στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στην Ασία και άλλες αγορές παγκόσμια. Έχει προσφέρει πρακτική εκπαίδευση σε 100.000 οδηγούς και σε 500.000 ακόμα άτομα online.

Η εταιρεία συνεργάζεται με κορυφαίους οργανισμούς ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως AA (ΗΒ), ACI (Ιταλία), Real Automóvil Club (Ισπανία) και DeutscherVerkehrssicherheitsrat (Γερμανία).

Το πρόγραμμα θα προσφέρει δωρεάν πρακτική εκπαίδευση από επαγγελματίες σε νεαρούς οδηγούς. Σε συνδυασμό με ένα ειδικό website θα καλύπτουν τους κυριότερους παράγοντες τροχαίων ατυχημάτων όπου εμπλέκονται νεαροί οδηγοί: αναγνώριση κινδύνου, συμπεριφορά οχήματος, διαχείριση ταχύτητας/χώρου και διάσπαση προσοχής.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τροχαίων ατυχημάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ 2000 και 2009, σκοτώθηκαν πάνω από 76.000 άτομα αυτής της ηλικίας σε τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση – δηλαδή το ένα πέμπτο σχεδόν όλων των θυμάτων από τροχαία στην Ευρώπη.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι το 24% των γονιών των 17- 24χρονων ανησυχούν ότι τα παιδιά τους θα εμπλακούν σε κάποιο ατύχημα περισσότερο από το εάν θα γίνουν θύματα ληστείας, θα χάσουν τη δουλειά τους ή θα αποτύχουν στο σχολείο/κολλέγιο.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ενώ οι περισσότεροι νεαροί οδηγοί κατατάσσουν την ασφαλή άφιξη στον προορισμό τους ως το σημαντικότερο παράγοντα σε ένα ταξίδι με αυτοκίνητο, το 56% παραβιάζει όρια ταχύτητας, το 28% εμπλέκεται σε σύγκρουση ή την αποφεύγει οριακά, το 14% έχει χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου, το 12% έχει οδηγήσει επιθετικά και επικίνδυνα για τους άλλες χρήστες των δρόμων, και το 10% έχει καθίσει στο τιμόνι υπό την επήρεια αλκοόλ.

Τα πρόγραμμα πρακτικής εκπαίδευσης "Ford Driving Skills for Life" θα ξεκινήσει στην Ευρώπη εντός του 2013.  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v