Kia Quoris: Το ευρωπαϊκό προφίλ της Κορέας

Αμφίβολη αναμένεται η επιτυχία του νέου Kia Quoris στην ελληνική αγορά, καθώς η εντυπωσιακή του σχεδίαση έρχεται με υπερβολικά μεγάλους -για τους ελληνικούς δρόμους- κινητήρες και τσουχτερές τιμές.
Kia Quoris: Το ευρωπαϊκό προφίλ της Κορέας
Αλλαγή ναυαρχίδας για την Kia που παρουσίασε μια εντυπωσιακή λιμουζίνα με την ονομασία Κ9 στην Κορέα και Quoris στις ευρωπαϊκές αγορές που θα κυκλοφορεί. Η ονομασία του πισωκίνητου μοντέλου προέρχεται από τις λέξεις “core” και “quality” και σύμφωνα με την εταιρία συνδυάζει, μεταξύ άλλων, πολυτέλεια και υψηλή τεχνολογία.

Η σχεδίαση πάντως έχει ευρωπαϊκές επιρροές και παραπέμπει, τουλάχιστον στα φωτιστικά σώματα, σε μοντέλο μεγάλης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ωστόσο βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα με το Hyundai Genesis, ενώ έχει μήκος 5,09 μέτρα, πλάτος 1,9 ύψος 1,49, ενώ το μεταξόνιο υπερβαίνει τα 3 μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση το Quoris είναι ένα εντυπωσιακό μυώδες σεντάν με έντονες γραμμές που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον ανταγωνισμό.

Οι επιβάτες απολαμβάνουν συστήματα ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας που στόχο έχουν να μειώσουν την πιθανότητα ατυχήματος. Επί παραδείγματι το Quoris έχει τη δυνατότητα να διατηρεί σταθερή ταχύτητα, να κρατά απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα αλλά και να ειδοποιεί (ηχητικά και οπτικά) τον οδηγό όταν διακρίνει πιθανό κίνδυνο από άλλο όχημα. Μάλιστα, εξοπλίζεται με σύστημα που μπορεί να ακινητοποιήσει πλήρως το μοντέλο εφόσον απαιτηθεί.

Το μοντέλο διαθέτει επίσης σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας αλλά και τέσσερεις κάμερες για μην ξεφεύγει τίποτα από τον οδηγό.

Το εσωτερικό είναι πολυτελές με τον οδηγό να έχει στη διάθεσή του Head Up Display. Οι δερμάτινες επενδύσεις και ο ξεχωριστός κλιματισμός για τους πίσω επιβάτες είναι στάνταρ, ενώ τα μπροστινά καθίσματα είναι θερμαινόμενα.

Στο Quoris οι οθόνες έχουν την τιμητική τους. Στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει μια οθόνη 1,23 ιντσών μέσω της οποίας παρέχονται πληροφορίες για το όχημα, ενώ οι πίσω επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους δυο οθόνες 9,2 ιντσών.

[Δείτε video με το νέο Kia Quoris]

Οι κινητήρες που θα φορά το μοντέλο μάλλον το αφήνουν εκτός ελληνικής πραγματικότητας. Το Quoris θα εξοπλίζεται αρχικά με ένα 6κύλινδρο μοτέρ 3,8 λίτρων που θα αποδίδει 290 άλογα. Αργότερα, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες ισχυρότερες επιλογές με πιθανότερη εκείνη του 6κύλινδρου μοτέρ των 338 ίππων. Σε κάθε περίπτωση η κίνηση μεταδίδεται μέσω αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων, ενώ ο οδηγός μπορεί να διαλέξει μεταξύ τεσσάρων επιλογών οδήγησης (Eco, Normal, Sport και Snow).

Στην Ελλάδα δεν είναι σαφές αν θα εισαχθεί αλλά το πιθανότερο είναι πως όχι.

Όσο ανταγωνιστικές τιμές και να έχει η Kia, η υπερφορολόγηση του αυτοκινήτου στη χώρα αλλά και οι κινητήρες μεγάλου κυβισμού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εμπορικής επιτυχίας σε ένα μοντέλο που φαίνεται να διαθέτει αρκετές αρετές και ενδιαφέρουσα σχεδίαση.

Επιμέλεια: Άρης Δαμουλάκης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v