Kia Rio: Μία αξιοπρεπής πρόταση στα μικρομεσαία

Μεγαλύτερο, με πιο σπορ διάθεση και πλούσιο εξοπλισμό, το νέο Rio σκοπό έχει να κερδίσει το ενδιαφέρον στην κατηγορία των μικρομεσαίων –και με τις ελκυστικές τιμές που προβλέπεται να έχει, δεν αποκλείεται να τα καταφέρει για ακόμα μία φορά.
Kia Rio: Μία αξιοπρεπής πρόταση στα μικρομεσαία
Με σκοπό να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο στην ιδιαιτέρως δημοφιλή και ανταγωνιστική κατηγορία «Β» (Yaris, Fiesta, Corsa) η Kia παρουσίασε την τέταρτη γενιά του Rio, ενός αρκετά δημοφιλούς μοντέλου τόσο στην Ευρωπαϊκή αγορά όσο και στην εγχώρια.

Το νέο Rio είναι μεγαλύτερο από τον προκάτοχό του και διαθέτει μεγαλύτερο χώρο για τους επιβάτες. Συγκεκριμένα είναι 55 χιλιοστά μεγαλύτερο σε μήκος, 25 χιλιοστά σε πλάτος, αλλά 15 χιλιοστά χαμηλότερο σε ύψος. Το μεταξόνιο είναι στα 2,57 μέτρα, δηλαδή μακρύτερο κατά 7 εκατοστά από το μοντέλο που αντικαθιστά. Εξωτερικά, με το νέο σχεδιασμό στα φωτιστικά σώματα και τους προφυλακτήρες αποπνέει περισσότερη σπορ διάθεση, ενώ δείχνει πιο συμπαγές και μυώδες.

Το εσωτερικό του μοντέλου ακολουθεί τη σχεδιαστική “φιλοσοφία” της Kia που με τις καθαρές γραμμές δημιουργεί περισσότερο πλάτος και χώρο για οδηγό και συνοδηγό. Η αρχιτεκτονική του εσωτερικού συμπληρώνεται από τον τριπλό πίνακα οργάνων, τη μεταφορά αρκετών κουμπιών στη κεντρική κονσόλα, αλλά και τον εμπλουτισμό των επιλογών για τον υποψήφιο αγοραστή.

Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται σύστημα start stop, θερμαινόμενα καθίσματα, κλιματισμός, Bluetooth, UBS, ηχοσύστημα με CD και Mp3, φώτα τύπου LED. Το τιμόνι φιλοξενεί τον χειρισμό διαφόρων λειτουργιών, ρυθμίζεται σε ύψος και απόσταση, ενώ έχει 2,8 στροφές.

Oι επιβαίνοντες έχουν περισσότερο χώρο στη διάθεσή τους, άφθονα σημεία για μικροαντικείμενα και έναν χώρο αποσκευών της τάξεως των 290 λίτρων.

[Δείτε video με το νέο Kia Rio]


Σε ό,τι αφορά τους κινητήρες ο υποψήφιος αγοραστής έχει να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων κινητήρων: δύο βενζίνης και δύο πετρελαίου. Ο μικρότερος κινητήρας βενζίνης έχει χωρητικότητα 1,2 λίτρων και αποδίδει 85 άλογα στις 6.000σ.α.λ. Χαρίζει τελική ταχύτητα της τάξεως των 170χλμ με επιτάχυνση (0-100) στα 11,5 δευτερόλεπτα.

Ο αμέσως ισχυρότερος έχει χωρητικότητα 1,4 λίτρων και βγάζει 109 άλογα στις 6.000σ.α.λ. Με αυτό το μοτέρ το Kia πιάνει τα 100χλμ από στάση σε 11,5 δευτερόλεπτα και έχει τελική 185χλμ.

Η κίνηση μεταδίδεται μέσω πεντατάχυτου μηχανικού κιβωτίου για την έκδοση με τα 1,25 λίτρα, ενώ για τη μεγαλύτερη ο υποψήφιος αγοραστής έχει να επιλέξει μεταξύ τετρατάχυτου αυτόματου ή εξατάχυτου μηχανικού κιβωτίου.

Στον εξοπλισμό ασφαλείας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ABS και συστήματα «υποβοήθησης» της πέδησης, έξι αερόσακοι, ενεργά προσκέφαλα αλλά και σύστημα προειδοποίησης των αυτοκινήτων που ακολουθούν στην περίπτωση ξαφνικού και απότομου φρεναρίσματος.

Το νέο Kia Rio αναμένεται να είναι διαθέσιμο στη χώρα μας από το φετινό Φθινόπωρο σε τιμή που δεν έχει ανακοινωθεί. Θα διατίθεται σε 10 χρώματα εξωτερικά και σε τρίθυρη ή και πεντάθυρη έκδοση.

Επιμέλεια: Άρης Δαμουλάκης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v