Kia Sportage: Ενδιαφέρον οικογενειακό «πακέτο»

Μεγαλύτερο και με πιο μοντέρνα σχεδίαση, χωρίς όμως να μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο του τζιπ, το νέο Sportage αποτελεί συμφέρουσα πρόταση για τον οικογενειάρχη οδηγό που ζητά χώρους και έναν αξιοπρεπή κινητήρα.
Kia Sportage: Ενδιαφέρον οικογενειακό «πακέτο»
Τα μοντέλα που ανήκουν στις ευρύτερες όσο και δυσδιάκριτες κατηγορίες των τζιπ/suv/crossover πέρασαν εποχές δόξας πριν από κάποια χρόνια στην Ελλάδα, αλλά η οικονομική κρίση και η παράλογη φορολογία έχει μειώσει την ζήτησή τους. Ωστόσο πάντα υπάρχει χώρος για νέες ενδιαφέρουσες προτάσεις, ιδιαίτερα αν διατίθενται σε προσιτή τιμή όπως το καινούργιο Kia Sportage.

Το νέο μοντέλο έχει πιο μοντέρνα σχεδίαση από το προηγούμενο και είναι μεγαλύτερο τόσο σε μήκος (4,4 μέτρα) όσο και σε πλάτος (1,85 μέτρα), ενώ το μεταξόνιο είναι στα 2,6 μέτρα.

Μπροστά ξεχωρίζουν η ευμεγέθης μάσκα, τα μεγάλα φωτιστικά σώματα, τα LED, ενώ το χαμήλωμα της οροφής προσδίδει περισσότερο σπορ χαρακτήρα. Συνολικά το νέο Κia δείχνει πιο δυναμικό και λιγότερο αδιάφορο από το μοντέλο που αντικαθιστά.

Η εικόνα της ανανέωσης περνά και στο εσωτερικό το οποίο είναι σύγχρονο, λειτουργικό και πρακτικό. Ξεχωρίζει η οθόνη στο πάνω τμήμα του ταμπλό, το όμορφο τιμόνι και οι άφθονοι χώροι για μικροαντικείμενα.

Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ABS με EBD, ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας, σύστημα υποβοήθησης φρεναρίσματος σε κατηφόρα, διαφόρων τύπων αερόσακοι, υπολογιστής ταξιδίου, cruise control.

To νέο Sportage διαθέτει ακόμη κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικά παράθυρα μπρος – πίσω, ράδιο CD με Mp3, σύστημα Bluetooth. Το πορτ μπαγκάζ έχει χωρητικότητα 465 λίτρα που μπορεί να αυξηθεί στα 1.353 αν πέσουν τα καθίσματα.

Δείτε video με το νέο Kia Sportage


Ο υποψήφιος αγοραστής δεν έχει και πολλές επιλογές σε ό,τι αφορά τον κινητήρα, αφού το μοντέλο διατίθεται με ένα μόνο μοτέρ βενζίνης 1,6 λίτρων. Αποδίδει 135 άλογα στις 6.300 σ.α.λ. με μέγιστη ροπή 16,8kgm στις 4.850σ.α.λ. Χαρίζει στο μοντέλο των 1.305 κιλών τελική ταχύτητα της τάξεως των 180χλμ και επιτάχυνση (0-100) σε 11 δευτερόλεπτα.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι υπάρχει και η επιλογή ενός κινητήρα πετρελαίου 1,7 λίτρων που βέβαια απευθύνεται σε κατοίκους εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρόσθιους τροχούς μέσω μηχανικού 6τάχυτου κιβωτίου ταχυτήτων. Οι γωνίες προσέγγισης, διαφυγής και ράμπας είναι στις 22,7, 28,8 και 17,7 μοίρες αντίστοιχα.

To Kia Sportage διατίθεται σε έξι εκδόσεις (Instyle, Uptown, Skyview, Cosmic, Breeze, Orbit) σε τιμές που ξεκινούν από τα επίπεδα των 20.190 ευρώ.

Στα συν του Kia συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η τιμή «ευκαιρίας» και η εργοστασιακή εγγύηση των 7 ετών για τα μηχανικά μέρη. Δεν θα εξιτάρει ίσως τον οδηγό που θέλει να πάρει τα όρη και τα βουνά είναι όμως ένα αναβαθμισμένο και ολοκληρωμένο πακέτο.

Επιμέλεια: Άρης Δαμουλάκης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v