Twingo RS: H Renault ανεβάζει στροφές

Η Renault μπαίνει δυναμικά στον ανταγωνισμό, με το λανσάρισμα της βελτιωμένης RS έκδοσης του Twingo που συνδυάζει αρμονικά τον μικρό όγκο με τις μεγάλες επιδόσεις. Το περιμένουμε με ανυπομονησία στην Ελλάδα αρχές του 2009 και όλα δείχνουν ότι δεν θα περάσει απαρατήρητο.
Twingo RS: H Renault ανεβάζει στροφές
Η δεύτερη γενιά του Renault Twingo
κυκλοφορεί εδώ και σχετικά λίγο καιρό στους ελληνικούς δρόμους παρά το γεγονός ότι το πρώτο μοντέλο είχε ήδη ξεπεραστεί από τον ανταγωνισμό καθώς κυκλοφορούσε αρκετά χρόνια. Ωστόσο, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία σε συνάφεια με το πνεύμα της εποχής, αλλά και για να σταθεί απέναντι στις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες «έσπευσε» να λανσάρει δύο ισχυρότερα μοντέλα (από πλευράς μοτέρ), το GT και το RS.

Oι ουσιαστικές διαφοροποιήσεις του RS με το απλό μοντέλο περιορίζονται κυρίως στα μηχανικά μέρη και στις επιδόσεις που αυτά συνεπάγονται, ενώ δε λείπουν και οι αλλαγές αισθητικής φύσης, οι οποίες ενισχύουν το διαφορετικό χαρακτήρα του μοντέλου. Το Renault Twingo RS διατηρεί ορισμένες από τις αρετές του απλού μοντέλου όμως με τον ατμοσφαιρικό κινητήρα των 1,6 λίτρων αποκτά επιπλέον άκρως ανταγωνιστικές αποδόσεις που θα ζήλευαν και οχήματα μεγαλύτερης κατηγορίας και υψηλότερης τιμής.

Το μοτέρ των 1,6 λίτρων αποδίδει 133 άλογα με τη μέγιστη ροπή να αγγίζει τα 16,5kgm. Η τελική ταχύτητα διαμορφώνεται στα 200χλμ, ενώ με το γκάζι στο πάτωμα τα πρώτα 100 έρχονται σε κάτι λιγότερο από 9 δευτερόλεπτα. Η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς μέσω 5τάχυτου μηχανικού κιβώτιου.

[Δείτε το βίντεο από το νέο Renault Twingo RS]


Λόγω μεγέθους, στησίματος, κινητήρα και εν γένει επιδόσεων το Twingo RS φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα σε διαδρομές με στροφές παρά σε αυτοκινητόδρομους ή σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Κατά τα άλλα, η εμφάνιση είναι αρκούντως εντυπωσιακή για το χαρακτήρα του αυτοκινήτου: Προφυλακτήρες και φτερά διογκωμένα, ζάντες μεγαλύτερες από εκείνες του κανονικού μοντέλου και γενικότερα ένα «στήσιμο» που δεν παραπέμπει σε αυτοκίνητο πόλης.

Το εσωτερικό διαθέτει σπορ πινελιές όπως το λογότυπο Renault Sport, τα μπάκετ καθίσματα, διαφορετικό τιμόνι και επιλογέα ταχυτήτων από το απλό μοντέλο. Παραμένει ευρύχωρο, άνετο και μοντέρνο αν και με τις διαφορετικές (πιο σκληρές αναρτήσεις) έχει χάσει λίγο από την άνεση του «απλού». Ωστόσο υπό συνθήκες και ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης μπορεί να κρατήσει τον «τίτλο» του αυτοκινήτου πόλης.

To Renault Twingo RS αποτελεί ένα μάλλον ειδικό μοντέλο που μπορεί να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα ενός μικρού σε όγκο οχήματος με επιδόσεις μεγαλυτέρου. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα των μοντέλων αυτής της κατηγορίας είναι η τσιμπημένη τιμή αγοράς, που πολλές φορές αντιστοιχεί σε μοντέλο μεγαλύτερης κατηγορίας. Το μοντέλο θα είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά από τις αρχές του 2009 σε τιμές που δεν έχουν ανακοινωθεί. Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό βρίσκεται (κυρίως) σε ευθεία αντιπαράθεση με το Fiat 500 Αbarth αλλά και το Suzuki Swift Sport.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Renault διαθέτει και μια πιο σκληροπυρηνική έκδοση (ονόματι Cup) που διαφοροποιείται κυρίως σε θέματα αισθητικής και σε μικροαλλαγές στη ρύθμιση της ανάρτησης.

Επιμέλεια: Άρης Δαμουλάκης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v