Jaguar XF: Class-ική και ακαταμάχητη

Η νέα Jaguar FX δημιουργήθηκε για να ανταποκριθεί στις επιθυμίες της σύγχρονης γενιάς οδηγών που αγαπούν μεν την κλασική πολυτέλεια, απαιτούν δε την τεχνολογική εξέλιξη, και που έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν και τα δύο σε ένα όχημα υψηλών επιδόσεων.
Jaguar XF: Class-ική και ακαταμάχητη
Αν ορισμένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις Jaguar είναι πολυτέλεια και «κλάση», και σε κάποιες περιπτώσεις επιδόσεις, τότε στη νέα XF πρέπει να προστεθεί και η υψηλή τεχνολογία.

Το νέο μοντέλο της Jaguar αντικαθιστά την S Type και συνδυάζει με εξαιρετικά επιτυχημένο τρόπο τις αρετές ενός κλασικού οχήματος της πολυτελούς κατηγορίας με τα γονίδια ενός γρήγορου Gti και ενός τεχνολογικά εξελιγμένου concept car.

Εξωτερικά είναι μεγαλύτερη και πιο μυώδης από την προκάτοχό της με τη μεγάλη μάσκα και τα στενόμακρα φωτιστικά σώματα στο μπροστινό τμήμα να ξεχωρίζουν. Σε ό,τι αφορά την εξωτερική εμφάνιση οι ομοιότητες με το απερχόμενο μοντέλο είναι λίγες έως ελάχιστες.

Στον υποψήφιο αγοραστή δεν θα λείψουν οι επιδόσεις και τα γκάζια ανεξαρτήτως του κινητήρα που θα επιλέξει. H νέα XF εφοδιάζεται με τρεις βενζινοκινητήρες εκ των οποίων ο ένας διαθέτει και υπερτροφοδότηση (για την ακρίβεια supercharger).

O μικρότερος των 3,0 λίτρων αποδίδει 240 άλογα με τη μέγιστη ροπή των 30kgm να βρίσκεται κάπου στις 4.000σ.α.λ. Ο αμέσως ισχυρότερος των 4,2 λίτρων βγάζει 300 άλογα και η μέγιστη ροπή διαμορφώνεται στα 42 kgm στις 4.000σ.α.λ.

Ο τρίτος και ισχυρότερος χαρίζει 420 ίππους στο όχημα και ροπή της τάξεως των 57kgm.

H κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω 6τάχυτου αυτόματου κιβωτίου, ενώ ο οδηγός δίνει τις εντολές μέσω paddles κατά τα πρότυπα των αγωνιστικών της Formula 1 αλλά και διαφόρων άλλων γρήγορων οχημάτων.

[Δείτε video με τη νέα Jaguar FX]

Η Jaguar XF δεν είναι μόνο ένα γρήγορο και πολυτελές μοντέλο αλλά κυρίως μηχάνημα τεχνολογικής εξέλιξης και υπεροχής. Με την είσοδο του οδηγού στο εσωτερικό του οχήματος τα φώτα ανάβουν αυτόματα λόγω των ειδικών αισθητήρων κίνησης.

Ο οδηγός πατά το κουμπί για την εκκίνηση του κινητήρα και το αυτοκίνητο παίρνει ζωή: Ανοίγουν αυτόματα οι αεραγωγοί, ενεργοποιείται η οθόνη αφής η οποία στέλνει το μήνυμα ότι μετά τον αυτόματο έλεγχο λειτουργιών το όχημα θα μπορεί να ξεκινήσει.

Η οθόνη αφής πολλαπλών λειτουργιών είναι 7 ιντσών και αποτελεί την ηλεκτρονική «καρδιά» του οχήματος καθώς μέσω αυτής οι επιβάτες χειρίζονται μια σειρά χρήσιμων στοιχείων.

Στον εξοπλισμό της Jaguar περιλαμβάνονται επίσης Bluetooth, iPod, τηλεόραση αλλά και οθόνη στα μπροστινά προσκέφαλα για να παρακολουθούν DVD οι πίσω επιβάτες.

Συνολικά το εσωτερικό χαρακτηρίζεται από πολυτέλεια και τη χρήση εξαίρετων υλικών.

Οι τιμές της νέας Jaguar XF ξεκινούν από τα 65.300 ευρώ (με το 3λίτρο μοτέρ) και φθάνουν έως τα 107.400 (με τον κινητήρα των 4,2 λίτρων των 420 ίππων).
 
Επιμέλεια: Άρης Δαμουλάκης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v