Οικολογικά αυτοκίνητα: Διαλέξτε το σε... πράσινο

Οικολογικά αυτοκίνητα; Η διεθνής ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη και οι τεχνολογικές δυνατότητες λένε "ναι". Δείτε ποια είναι, μάθετε πόσο κοστίζουν και... πριν επιλέξετε το επόμενό σας όχημα, ελέγξτε τη συνείδησή σας.
Όλοι παραπονιόμαστε για τη μολυσμένη ατμόσφαιρα και όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο επιβαρύνεται το -έτσι κι αλλιώς- υπερβολικό νέφος της πόλης από το καυσαέριο των εκατομμυρίων αυτοκινήτων. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι πολλοί αυτοί που πραγματικά κάνουν κάτι για να βοηθήσουν. Έρευνες δείχνουν πως η μόλυνση που προέρχεται από δύο αυτοκίνητα της ίδιας οικογένειας είναι μεγαλύτερη από το σύνολο των καυσίμων θέρμανσης, των αποβλήτων και όποιων άλλων δραστηριοτήτων του νοικοκυριού. Τα πράγματα, λοιπόν, είναι πιο σοβαρά από όσο θέλουμε να νομίζουμε.

Μία καλή αρχή θα ήταν, στην επιλογή του επόμενου αυτοκινήτου μας, να λάβουμε υπ’όψιν μας τα ποσοστά του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται από την εξάτμισή του στην ατμόσφαιρα. Το διοξείδιο του άνθρακα, άλλωστε, είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνο για την υπερθέρμανση του πλανήτη και κατά συνέπεια όλους τους κινδύνους, από την υγεία μέχρι την οικονομία, που αποφέρουν οι κλιματικές αλλαγές. Όσον αφορά στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, οι φετινές πυρκαγιές δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση και κάνουν την ανάγκη για λιγότερα καυσαέρια ακόμα πιο επιτακτική.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να παρουσιάσουμε 3 (+ 2) υβριδικά-οικολογικά αυτοκίνητα που όχι μόνο διακρίνονται για την περιορισμένη τους κατανάλωση και τα λιγότερα καύσιμά τους, αλλά είναι και «καλά», με την έννοια του ότι προσφέρουν την οδηγική ικανοποίηση που αναζητά ένας οδηγός από οποιοδήποτε όχημα.

Honda Civic Hybrid

Οι λάτρεις του Civic Hybrid λένε «αν η Honda έφτιαχνε φαγητά, θα ήμασταν όλοι υγιείς και αδύνατοι. Αν οι άνθρωποι της Honda ήταν πολιτικοί, θα μπορούσαμε να ελπίζουμε για το μέλλον.» Η Honda, όμως, φτιάχνει -μεταξύ άλλων- αυτοκίνητα και, τουλάχιστον όσον αφορά στο Civic Hybrid, φτιάχνει οχήματα που μπορούμε να εμπιστευτούμε. Το συγκεκριμένο όχημα απλά τα έχει όλα: Είναι όμορφο, σπορ αλλά και κομψό, είναι δυνατό, ασφαλές και από τα οικονομικότερα στην οδήγηση.

Ο νέος κινητήρας 1.3 λίτρων i-VTEC τριών σταδίων και ένα αποδοτικό σύστημα Ολοκληρωμένης Υποβοήθησης Κινητήρα (Integrated Motor Assist) χαρίζουν επιδόσεις που συναντά κανείς σε κινητήρες 1.8 λίτρων ενώ το κορυφαίο επίπεδο εκπομπών ρύπων βοηθά σε ακόμα πιο βελτιωμένη οικονομία καυσίμου. Πετυχαίνει έτσι μία επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 12,1 δευτερόλεπτα με μέση κατανάλωση 4,6 λίτρων/100 χλμ.

Τιμή: από 22.690 ευρώ

Toyota Prius με τεχνολογία Hybrid Synergy Drive

Το Prius πρωτοπαρουσιάστηκε στην ιαπωνική αγορά πριν μία δεκαετία και χάρη στην ιδιαίτερα επιτυχημένη του έκδοση η εταιρία αριθμεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο μοντέλα που κυκλοφορούν στους δρόμους παγκοσμίως. Κάτι που συνέβαλε σε μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές. Το πολυμορφικό του σχέδιο προσφέρει άνεση οικογενειακού αυτοκινήτου, ενώ τα ποσοστά εκπομπών είναι όμοια με ενός μικρού αυτοκινήτου πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο ισχυρός βενζινοκινητήρας των 1.5 λίτρων συνεργάζεται με έναν μικρότερο ηλεκτροκινητήρα που χρησιμοποιείται ως βασική πηγή ενέργειας. Ταυτόχρονα, το «έξυπνο» σύστημα πέδησης εξοικονομεί καύσιμα χρησιμοποιώντας την κινητική ενέργεια του οχήματος. Το αποτέλεσμα είναι επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 11 δευτερόλεπτα και κατανάλωση 4.3 λίτρα/100 χλμ.

Τιμή: από 26.100 ευρώ

Lexus GS 450h

Το νέο Lexus GS 450h είναι η απτή απόδειξη ότι ένα «οικολογικό» αυτοκίνητο δεν είναι ανάγκη να θυσιάζει την πολυτελή του εμφάνιση. Η υβριδική τεχνολογία της Lexus είναι αποτέλεσμα δεκαπέντε ετών εντατικής έρευνας και ανάπτυξης και έχει ήδη αποδώσει δύο πρωτοποριακά μοντέλα, το RX 400h SUV και το GS 450h, το οποίο λανσαρίστηκε το 2006 αλλά αναμένεται να επανακυκλοφορήσει ανανεωμένο το 2008.

Το υπάρχον GS 450h προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις, χάρη στο συνδυασμό ενός βενζινοκινητήρα 3.5 λίτρων και ενός ηλεκτροκινητήρα υψηλής απόδοσης που συνεργάζονται άψογα προσφέροντας επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα αλλά και οικονομία καυσίμων, χαμηλές εκπομπές (μικτή κατανάλωση 7,9 λίτρα/100 χλμ.) και ησυχία.

Τιμή: από 62.000 ευρώ

Porsche Cayenne Hybrid

Μην βιαστείτε να απορήσετε, το νέο υβριδικό Cayenne δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, αλλά αναμένεται μέχρι τα τέλη της δεκαετίας και στόχο έχει να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου κατά περίπου 25%, ειδικά κατά την κίνηση στην πόλη. Πριν λίγο καιρό μάλιστα η εταιρία παρουσίασε ένα πρότυπο του υβριδικού Cayenne στη Στουτγάρδη δίνοντας έτσι μία ιδέα του τι να περιμένει το επίδοξο αγοραστικό κοινό.

Επιδίωξη λοιπόν είναι μία μέση κατανάλωση καυσίμου της τάξης των 9,8 λίτρων/100 χλμ. με απώτερο σκοπό να «πέσει» στα 8,9 λίτρα/100 χλμ. Θα χρησιμοποιείται, βέβαια, πλήρως υβριδική τεχνολογία βασισμένη στον βενζινοκινητήρα των 3,6 λίτρων και έναν ισχυρότατο ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος ακόμα και χωρίς τη χρήση του συμπλέκτη θα φτάνει ταχύτητες έως και 120 χλμ. ώρα, ιδανικές δηλαδή για οδήγηση και εκτός πόλης.

Τιμή: Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

BMW Hydrogen 7

Ειδικής μνείας αξίζει και ένα ακόμα «πράσινο» αυτοκίνητο που θα αργήσει, περισσότερο ίσως από το Cayenne, να κυκλοφορήσει στις ακριβές λεωφόρους. Οι Βαυαροί έχουν ολοκληρώσει όλα τα απαραίτητα τεστ της 7, αλλά προς το παρόν μόνο λίγοι και εκλεκτοί θα απολαύσουν τις βόλτες τους σε αυτήν. Η 7, όταν κάποτε κυκλοφορήσει, θα ξεχωρίσει για την πρωτοποριακή της τεχνολογία και τη χρήση υδρογόνου ως εναλλακτική πηγή ενέργειας, που το μόνο αέριο που θα εκλύει είναι… νερό! Εντυπωσιακό; Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για αυτοκίνητο-ορόσημο.

Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v