Caterham 7: Γοητευτική ερωμένη- κακή σύζυγος

Με εξαιρετικές επιδόσεις που προδιαθέτουν τον οδηγό να φθάσει στα όρια, το Caterham προσφέρει με μοναδικό τρόπο αδιαπραγμάτευτη ευχαρίστηση στο δρόμο. Σπαρτιάτικος εξοπλισμός που περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα, προαπαιτούμενο η ύπαρξη ενός άλλου λειτουργικού οχήματος και ένα ζευγάρι «εξασκημένα» χέρια.
του Άρη Δαμουλάκη   

Η αγορά ενός Caterham 7 1,6 απαιτεί την ύπαρξη (τουλάχιστον) ενός άλλου λειτουργικού οχήματος, ένα ζευγάρι «καλά χέρια» και κυρίως μια προδιάθεση για απίστευτες βόλτες που μόνο ένα μοντέλο σαν το συγκεκριμένο μπορεί να χαρίσει.


Αν και εξοπλίζεται με έναν κινητήρα μόλις 1,6 λίτρων που αποδίδει 122 άλογα στις 6.000 σ.α.λ. η τελική του ταχύτητα ανέρχεται σε περίπου 180χ.α.ω, ενώ επιταχύνει έως τα πρώτα 100 χ.α.ω σε 6,4 δευτερόλεπτα. Η μέγιστη ροπή είναι στα 14,8kgm κάπου στις 3.000, ενώ η κίνηση μεταδίδεται μέσω ενός κιβωτίου 5 ταχυτήτων.

Το Caterham αποτελεί ίσως ένα από τα λίγα μοντέλα που αξίζει να τονιστεί τι δεν διατίθεται στον εξοπλισμό, ανεξαρτήτως αν είναι στάνταρ ή προαιρετικός. Για την ακρίβεια δεν διατίθεται κλιματισμός, αερόσακοι ούτε κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της ευστάθειας και του φρεναρίσματος που θα «αποστείρωνε» τον οδηγό από το δρόμο. Επίσης δεν διατίθεται τασάκι, ενώ οι χώροι για τα μικροαντικείμενα δεν είναι το δυνατό του σημείο.

Στον ολίγο σπαρτιάτικο στάνταρ εξοπλισμό του αυστηρά διθέσιου μοντέλου περιλαμβάνονται οι ζάντες αλουμινίου, το τζάμι, το 6τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων και τα… roll bars. Προσθέστε το καλοριφέρ, κάποια ειδικά rolls bars και μπλοκέ διαφορετικά και έχετε περίπου συμπληρώσει και τον προαιρετικό εξοπλισμό.

Ο αγοραστής έχει ωστόσο να επιλέξει μεταξύ 19 χρωματικών επιλογών για το μικρό πύραυλο, κάποιοι εκ των οποίων συνδυάζουν με ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο τη διχρωμία.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί πως υπάρχει η επιλογή συναρμολόγησης μεγάλου μέρους του οχήματος από τον αγοραστή, εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί.

Τι φαίνεται να προσφέρει τελικά το Caterham; Aυτό που μάλλον αδυνατούν να προσφέρουν εκατοντάδες άλλα μοντέλα ανεξαρτήτως κατηγορίας ή τιμής αγοράς: Αδιαπραγμάτευτη οδηγική ευχαρίστηση, μια μοναδική fun –to-drive εμπειρία και μια αίσθηση ότι καμία στιγμή πίσω από το βολάν δεν θα είναι ίδια με την επόμενη ή την προηγούμενη.

Με βάρος που ανάλογα και τον εξοπλισμό δεν θα υπερβεί τα 550 κιλά το Caterham κλείνει το «μάτι» σε όσους αντλούν ικανοποίηση από τις επιδόσεις και την κοσμία συμπεριφορά του οχήματος και τα βλέμματα των περαστικών, που μάλλον πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η τιμή του εκκινεί από τα 40.100 ευρώ περίπου, κόστος διόλου ευκαταφρόνητο ιδιαίτερα αν συνυπολογιστεί ότι δεν αποτελεί και το συνώνυμο της πρακτικότητας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v