Maybach: Με το άγγιγμα του Μίδα

Με διαστάσεις 5,7 μέτρων, κινητήρα 5,5 λίτρων και εξοπλισμό που περιλαμβάνει... τηλεόραση, σαμπανιέρα και χρυσές ζάντες, η Mercedes Maybach αποτελεί ένα όχημα υπέρμετρης χλιδής και καταιγιστικών επιδόσεων. Φυσικά, για λίγους.
του Άρη Δαμουλάκη

Γερμανική υπερλιμουζίνα υπό τη σκέπη της Mercedes, αντίπαλον δέος για τη Rolls Royce, ένα όχημα που συνδυάζει στον υπέρμετρο βαθμό τη χλιδή, τις επιδόσεις, τον exclusive χαρακτήρα ίσως και το νεοπλουτισμό.

Με αυτοκρατορικές διαστάσεις (μήκος 5,7 μέτρα) που παραπέμπουν σε μικρό σκάφος η Maybach έχει όλα τα φόντα να προσφέρει ό,τι επιθυμεί ένας επίδοξος Κροίσος που θα εκταμιεύσει τους… κόπους μιας ζωής για να την αποκτήσει.

Ο εξοπλισμός μιας Maybach υπερβαίνει τα τετριμμένα του τύπου δερμάτινο σαλόνι, ζώνες με προεντατήρες, θερμαινόμενα καθίσματα και τα συναφή. Η πολυτέλεια περισσεύει καθώς στο εσωτερικό κυριαρχούν τα καλύτερης και υψηλότερης αξίας υλικά με το δέρμα και το ξύλο να έχουν την τιμητική τους. Μάλιστα ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να διαλέξει μεταξύ… 2 εκατομμυρίων συνδυασμών δέρματος, ξύλου και γενικότερου εξοπλισμού.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τηλεόραση, DVD, ψυγείο με την απαραίτητη σαμπανιέρα (μαζί με τα ποτήρια) χρυσές ζάντες 24 καρατίων (προαιρετικά) και η δυνατότητα επένδυσης επιφανειών με χρυσό αντί για χρώμιο.

Οι ξύλινες επενδύσεις των 563 cm υφίστανται μια διαδικασία 20 σταδίων πριν γίνουν ένα με το όχημα, ενώ το εξωτερικό χρώμα της Maybach προσφέρεται σε 17 επιλογές. Βεβαίως ευπρόσδεκτες είναι από την εταιρία όλες οι αιτήσεις των πελατών για διαφοροποίηση από τα τετριμμένα. Ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να επιλέξει το δικό του συνδυασμό σχεδίου στα δέρματα ή υλικά του δικού του γούστου, σε λογικά πλαίσια πάντοτε.

Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε τη μικρή συμφωνική ορχήστρα που συνοδεύει το μοντέλο καθώς εξοπλίζεται με ηχοσύστημα ισχύος 600 Watt και 21 ηχείων της Βοse.

Ο υποψήφιος ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε ένα studio 2.000 τ.μ. ώστε να επιλέξει πώς θα διαμορφώσει βασικά στοιχεία του εσωτερικού του οχήματος που θα αγοράσει. Συνοδεύεται από ένα ειδικό στέλεχος της εταιρίας που είναι επιφορτισμένο να τον διευκολύνει σε κάθε του απορία.

Παρά το βάρος των περίπου 2.600 κιλών η Maybach έχει καταιγιστικές επιδόσεις που παραπέμπουν μάλλον σε αυτοκίνητο πίστας παρά σε λιμουζίνα. Με κινητήρα 5,5 λίτρων που αποδίδει 550 άλογα στις 5.250 σ.α.λ. ο ιδιοκτήτης ή ο σωφέρ μπορούν να επιταχύνουν το όχημα έως τα πρώτα 100 χ.α.ω. σε μόλις 5,2 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα διαμορφώνεται στα 250 χ.α.ω.

Η δε ροπή προσεγγίζει τα 900Nm σε ένα εύρος στροφών μεταξύ 2.200 και 3.000.

Εναλλακτικά μπορεί κανείς να επιλέξει τη Maybach 57S, που διαθέτει μεγαλύτερες διαστάσεις, ισχυρότερο κινητήρα και τηρουμένων των αναλογιών, πιο exclusive χαρακτήρα. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι επιταχύνει στα πρώτα 200 χ.α.ω. σε 15,8 δευτερόλεπτα, ενώ με τρίτη στο κιβώτιο ταχυτήτων η ρεπρίζ των 80-120 έρχεται σε μόλις 3,8 δευτερόλεπτα.

Όπως είναι σαφές η Maybach δεν απευθύνεται στους κοινούς θνητούς καθώς η απόκτησή της, ανεξαρτήτως των εκδόσεων, απαιτεί την εκταμίευση τουλάχιστον 514.000 ευρώ, ενώ η αξία της μπορεί να υπερβεί τα 602.000 ευρώ. Η αξία της αντανακλάται όχι τόσο στις επιδόσεις, το μήκος ή το πλάτος της αλλά στη δυνατότητα που προσφέρει στον αγοραστή να νιώσει ότι διαθέτει, σε γενικές γραμμές, ένα μοναδικό αυτοκίνητο, που έχει ελάχιστα κοινά σημεία με τα υπόλοιπα οχήματα μαζικής παραγωγής.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v