Ferrari 599 GTB Fiorano: Είναι αληθινή;

Για πόσους οδηγούς μια Ferrari δεν αποτελεί φετίχ; Το μοντέλο της ιταλικής φίρμας που ακούει στο όνομα 599 GTB Fiorano είναι απλά... εξωπραγματικό! Τα 6.000 κυβικά καθιστούν εφικτά τα 200 χ.α.ω περίπου σε 11 sec, ενώ το... ένα χιλιόμετρο σε 20 sec!

Ένα ”όρθιο” μαύρο αλογάκι σε κίτρινο φόντο στοιχειώνει εδώ και σχεδόν 60 χρόνια τα όνειρα των απανταχού οδηγών. Η εμφάνισή του προκαλεί το θαυμασμό, τη ζήλεια και συνήθως... τη μετακίνηση μια λωρίδα πιο δεξιά.

Καλά τα μεγάλα και πολυτελή τζιπ, καλύτερα ίσως τα γρήγορα οχήματα των ”πολλών” αλόγων αλλά η παρουσία μιας Ferrari αρκεί για ”να επαναφέρει τη τάξη” ή να σε προσγειώσει ανώμαλα στη πραγματικότητα. Διότι ανεξαρτήτως του τι γράφει η άδεια του οχήματός μας, ποιοι από εμάς δεν ”κολλάμε” στη θέα της;

Το μοντέλο της ιταλικής φίρμας ακούει στο όνομα 599 GTB Fiorano και είναι απλά... εξωπραγματικό! Στο χρόνο που χρειάζεται κάποιος να ανοιγοκλείσει τα βλέφαρα 3-4 φόρες η 599 έχει πιάσει τα 100 χ.α.ω. και συνεχίζει ακάθεκτη για τα 200 χ.α.ω, που φθάνει κάπου σε 11 sec (επιτάχυνση που περίπου αντιστοιχεί στα 0-100 για μοντέλα όπως το Passat 1,6, τη ΒΜW 316, το Volvo S40 και πολλά άλλα).

Ισως πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι απαιτούνται γύρω στα 20 sec για να καλύψει την απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Οι εξωτικές επιδόσεις οφείλονται μεταξύ άλλων, στον κινητήρα των 5.999 κυβικών εκατοστών και των 12 κυλίνδρων σε σχήμα V. Αυτός αποδίδει (κρατηθείτε) 612 ίππους στις 7.600 στροφές ανά λεπτό, μέγιστη ροπή που προσεγγίζει τα 62 kgm στις 5.600 σ.α.λ. και τελική ταχύτητα (τώρα δεθείτε) τα 330 χ.α.ω.

Η 599 διατίθεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, ενώ υπάρχει και η γνώριμη πλέον επιλογή των ειδικών μοχλών πίσω από το τιμόνι, που δανείζονται τεχνολογία από τα αγωνιστικά. Με το κιβώτιο F1 οι αλλαγές πραγματοποιούνται σε μόλις 100 milliseconds (υπήρχαν τέτοιοι χρόνοι στο σύμπαν;;;).

Το εξελιγμένο σύστημα πρόσφυσης F1-Trac, το εξ ’ολοκλήρου αλουμινένιο πλαίσιο αλλά και τα ειδικά αμορτισέρ συμπληρώνουν το hi-tech πακέτο και εγγυώνται ασφαλείς μετακινήσεις.

Στο εσωτερικό της 599 κυριαρχεί το δέρμα και τα ανθρακονήματα αν και στις επιλογές του υποψήφιου αγοραστή περιλαμβάνεται και η αλκαντάρα. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφής ο αγωνιστικός προσανατολισμός δίχως αυτό να συνεπάγεται ότι ο αγοραστής θα στερηθεί το διζωνικό κλιματισμό, τους αερόσακους και τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, που περιλαμβάνονται στα περισσότερα καθημερινά αυτοκίνητα.

Άρης Δαμουλάκης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v