Caliber: Ένα Dodge νεανικού... διαμετρήματος

Κάπου μεταξύ των ορίων της μεσαίας κατηγορίας και των 4x4, το Dodge Caliber διαθέτει ιδιαίτερο χαρακτήρα, ενδιαφέροντα σχεδιασμό και... ελκυστική τιμή. Με πλούσιο standard εξοπλισμό, ικανοποιητικές επιδόσεις, 150 ίππους στα 1.800 κυβικά και ”λεπτομέρειες” όπως το ηχοσύστημα 9 ηχείων, αποτελεί μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες προτάσεις για ένα νεανικό κοινό.

Το νέο όχημα της Dodge που ακούει στο όνομα Caliber δεν κρύβει την αμερικανική καταγωγή του: Τα μεγάλα φωτιστικά σώματα, τα φουσκωμένα φτερά και η ”εντυπωσιακή” μάσκα που δεσπόζει στο κέντρο του οχήματος κάνουν σαφή τα γονίδιά του.

Με ηχοσύστημα 9 ηχείων, ειδική θήκη για iPod, φωτιζόμενες θήκες για αναψυκτικά/μπουκαλάκια νερό και άλλες ανάλογες λεπτομέρειες κάνει επίσης σαφές ότι απευθύνεται σε ένα σχετικά νεανικό κοινό.

Το μήκος του ανέρχεται σε 4,4 μέτρα περίπου και ως εκ τούτου θα μπορούσε να τοποθετηθεί κάπου στα όρια της μεσαίας κατηγορίας, όμως η κατηγοριοποίηση περιπλέκεται λόγω της απόστασης του οχήματος από το έδαφος και της γενικότερης σχεδίασης, που του χαρίζει έναν αέρα αμερικανικού ”μάτσο” οχήματος 4x4.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του φαίνεται να είναι η τιμή εκκίνησης που ξεκινά από τα 17.500 ευρώ με έναν εξοπλισμό που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αερόσακους οδηγού/συνοδηγού και οροφής, air Condition, ηλεκτρικούς θερμαινόμενους καθρέπτες, ηχοσύστημα 9 ηχείων, cruise control, trip computer.

Άκρως ικανοποιητικές είναι και οι επιδόσεις αφού το μοντέλο των 1.800 κυβικών εκατοστών αποδίδει 150 ίππους στις 6.500 σ.α.λ. με την μέγιστη ροπή να προσεγγίζει τα 17,5kgm λίγο υψηλότερα από τις 5.000 σ.α.λ.

Η τελική ταχύτητα κυμαίνεται στα επίπεδα των 190 χλμ, ενώ η επιτάχυνση έως τα πρώτα 100 χ.α.ω. απαιτεί περί τα 11 δευτερόλεπτα. Το μοντέλο των 1.800 κ. εκ. εξοπλίζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 5 ταχυτήτων. Αναφορικά με τις αναρτήσεις το μοντέλο φορά γόνατα ΜcPherson μπροστά και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοντέλο εξοπλίζεται επίσης με ένα κινητήρα 2.000 κυβικών εκατοστών που όμως αποδίδει μόλις 150 ίππους. Αργότερα η Dodge θα παρέχει τη δυνατότητα στον υποψήφιο να αγοράσει το Caliber με κινητήρα 2,4 κυβικών εκατοστών.

Συνολικά το Dodge Caliber δεν διεκδικεί τα πρωτεία σε σχεδόν κανέναν τομέα ούτε όμως υπολείπεται σημαντικά και κάπου. Ωστόσο διαθέτει ιδιαίτερο χαρακτήρα, είναι ενδιαφέρον σχεδιαστικά και σίγουρα θα προσελκύει τα βλέμματα. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί η τιμή αγοράς και οι αντίστοιχες προτάσεις από τους ανταγωνιστές τότε αξίζει τουλάχιστον μια δεύτερη ματιά.

Άρης Δαμουλάκης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v