Νέο Cupra Born: Με ουδέτερο CO2

Το πρώτο 100% ηλεκτρικό όχημα της Cupra διαθέτει προηγμένη τεχνολογία για δυνατές συγκινήσεις.
Νέο Cupra Born: Με ουδέτερο CO2

Το νέο Cupra Born ειναι το πρώτο αμιγως ηλεκτρικό όχημα της αντισυμβατικής μάρκας. Διαθέτει προηγμένους ηλεκτρικούς κινητήρες που παρέχουν υψηλή στιγμιαία απόδοση.

Είναι το πρώτο εμπορικό μοντέλο με ουδέτερο CO2 όπου η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές χρησιμοποιείται στην αλυσίδα εφοδιασμού. Οι υπόλοιπες εκπομπές αντισταθμίζονται από περιβαλλοντικές επενδύσεις και επενδύσεις έργων πιστοποιημένες με τα υψηλότερα πρότυπα.

Σχεδιασμένο στη Βαρκελώνη, στα κεντρικά γραφεία της Cupra στο Martorell. Παράγεται στο εργοστάσιο του Zwickau στη Γερμανία.

Το Born με κίνηση στους πίσω τροχούς, δημιουργεί έντονη σπορ οδηγική αίσθηση. Ο καθαρός ΕV κινητήρας ενσωματώνει έναν σύγχρονο κινητήρα μόνιμου μαγνήτη με μέγιστη ροπή πάνω από 16.000 σ.α.λ., πάνω από τον πίσω άξονα που βρίσκεται μπροστά από το κέντρο των τροχών.

Ισχύς 231 ίππων

Διατίθεται στις εκδόσεις των 150 ίππων /310Nm και 204 ίππων/310Nm. Το EV υψηλής απόδοσης προσφέρει επίσης πακέτο επιδόσεων e-Boost1 αυξάνοντας την απόδοση στα 231 ίππους/310Nm. Το e-Boost1 διατίθεται με δύο επιλογές μπαταρίας: μπαταρία 77kWh, 0-100 χλμ./ώρα σε 7΄΄ και αυτονομία περίπου 540 χλμ. και μπαταρία 58kWh, 0 – 50 χλμ./ώρα σε μόλις 2,6΄΄ και 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,6΄΄, αυτονομία 424 χλμ. Επιπλέον, το πακέτο e-Boost1 περιλαμβάνει μεγαλύτερα μπροστινά φρένα και στάνταρ ζάντες 19” καθώς και τιμόνι Cupra με δορυφόρους.

Το Born χρησιμοποιεί υδρόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου τοποθετημένη χαμηλά και κεντρικά στο αυτοκίνητο ώστε να προσφέρει καλύτερο κέντρο βάρους (50% μπροστά, 50% πίσω) και να μειώσει τον αντίκτυπο του βάρους των πακέτων επιδόσεων.

Τρεις επιλογές μπαταρίας αποδίδουν 45kWh, 58kWh και 77kWh αντίστοιχα και με μέγιστη αυτονομία περίπου 540 χλμ. με μία μόνο φόρτιση σύμφωνα με τον επίσημο κύκλο δοκιμών WLTP. Η επίτευξη του μεγάλου εύρους αυτονομίας επιτυγχάνεται από το ενσωματωμένο σύστημα θερμικής διαχείρισης που διατηρεί στο βέλτιστο τη θερμοκρασίας της μπαταρίας.



Πέντε οδηγικά προφίλ

Είναι εξοπλισμένο με Drive Profile, για να προσαρμοστεί στις ανάγκες του οδηγού. Διαθέτει πέντε διαφορετικά οδηγικά προφίλ: Range, Comfort, Performance, Individual και Cupra (διατίθεται μόνο με το e-Boost).

Range mode: θέτει το όχημα σε χαμηλή κατάσταση κατανάλωσης για εξοικονόμηση ενέργειας. Comfort mode: παρέχει άνετη οδήγηση και ομαλή ρύθμιση της ανάρτησης. Performance mode: παρέχει πλήρη δυναμική απόδοση και σπορ στυλ οδήγησης. Individual mode: προσφέρει εξατομικευμένη οδήγηση. Cupra mode: προσφέρει στο όχημα τη μέγιστη απόδοση και δυναμική συμπεριφορά.

Το Born χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική MEB της Volkswagen Group, με συγκεκριμένη εφαρμογή CUPRA όταν είναι εξοπλισμένο με DCC (15 χιλ. χαμηλότερα στον μπροστινό άξονα και 10 χιλ. χαμηλότερα στον πίσω άξονα από το στάνταρ ύψος MEB του Ομίλου Volkswagen).

Η πλατφόρμα ηλεκτρικής κίνησης επέτρεψε στους μηχανικούς της να ενισχύσουν τη δυναμική ικανότητα του οχήματος.

Οι διαστάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη δυναμική ικανότητα του Born: μήκος 4.322 χιλ., πλάτος 1.809 χιλ., ύψος 1.540 χιλ. και μεταξόνιο 2.767 χιλ. Επιπρόσθετα, στιβαρές τεχνολογίες πλαισίου των μπροστινών γόνατων MacPherson και προηγμένο σχεδιασμό πέντε συνδέσμων στο πίσω μέρος.

Το DCC λειτουργεί σε συνδυασμό με σπορ αναρτήσεις (15 χιλ. χαμηλότερα στον μπροστινό άξονα και 10 χιλ. χαμηλότερα στον πίσω άξονα από το στάνταρ ύψος MEB του Oμίλου Volkswagen) προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του οδηγού, ανεξάρτητα από το επιλεγόμενο οδηγικό προφίλ.

Το σύστημα διεύθυνσης εξασφαλίζει πλήρη έλεγχο στον οδηγό, ενώ το ESC Sport και η βελτιωμένη ενεργοποίηση και αίσθηση του συστήματος πέδησης φανερώνουν ότι το Born ανταποκρίνεται σε κάθε οδηγική συνθήκη.



Βιωσιμότητα

Το εσωτερικό φανερώνει την αφοσίωση της Cupra στη βιωσιμότητα, μειώνοντας τον αντίκτυπό στο περιβάλλον - κάτι που περιλαμβάνει περισσότερα από τη μείωση των εκπομπών CO2. Για το σκοπό αυτό, στο εσωτερικό του Born έγινε χρήση ανακυκλωμένων υλικών.

Το κεντρικό μέρος των standard bucket καθισμάτων είναι κατασκευασμένο από την SEAQUAL Yarn, από ανακυκλωμένα θαλάσσια πλαστικά. Τα θαλάσσια απορρίμματα από τις παραλίες, το βυθό και την επιφάνεια του ωκεανού ή από τους ποταμούς και τις εκβολές των ωκεανών συλλέγονται και ταξινομούνται σε διαφορετικούς τύπους υλικών. Τα πλαστικά καθαρίζονται και μετατρέπονται σε ανακυκλωμένο θαλάσσιο πλαστικό και μετατρέπονται σε νέα, βιώσιμα προϊόντα.

Συγκεκριμένες επιλογές εσωτερικών υλικών φανερώνουν την οικολογική προσέγγιση του Born. Η DINAMICA είναι ανακυκλωμένη μικρο-ίνα που χρησιμοποιείται ως πρότυπο τόσο στα πάνελ της πόρτας όσο και στις βάσεις στηρίγματος. Επιπλέον, η προαιρετική ταπετσαρία μπορεί επίσης να είναι DINAMICA σε δύο διαφορετικές επιλογές χρώματος, aurora μπλε ή γκρι γρανίτη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v