Ο ρόλος της αεροδυναμικής στη νέα Mercedes-Benz GLC

Το πολυτελές γερμανικό SUV υπόσχεται οδηγική απόλαυση, άνεση και μειωμένη κατανάλωση καυσίμου.
Ο ρόλος της αεροδυναμικής στη νέα Mercedes-Benz GLC

Η ολοκαίνουργια Mercedes-Benz GLC, προσφέρει δυο ξεχωριστά στοιχεία: εξαιρετική αεροδυναμική απόδοση που συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, περιορισμό του  αεροδυναμικού θορύβου καθώς και υψηλά επίπεδα άνεσης.

Το πολυτελές γερμανικό SUV υπόσχεται οδηγική απόλαυση και διεκδικεί την πρώτη θέση στη κατηγορία των πολυτελών μεσαίων SUV. Η νέα GLC διατίθεται μόνον με υβριδικές μονάδες παραγωγής ενέργειας. Η γκάμα περιλαμβάνει και τους δυο τύπους υβριδικών συστημάτων: plug-in και ήπιο υβριδικό συστημα με τεχνολογία 48 volt και ενσωματωμένη μίζα-δυναμό.

Φέρνει στη κατηγορία πολλά νέα στοιχεία και πρωτοεμφανιζόμενες τεχνολογίες ασφάλειας και άνεσης.

Βελτιωμένη αεροδυναμική

Στην πλέον ευνοϊκή αεροδυναμική διαμόρφωση της νέας GLC, ο συντελεστής οπισθέλκουσας είναι μόλις Cd = 0,29, βελτιωμένος κατά δύο δέκατα από το προηγούμενο μοντέλο (Cd = 0,31) – μια αξιοσημείωτη εξέλιξη για SUV με συμβατικό σύστημα κίνησης. Η βελτίωση της οπισθέλκουσας και του αεροδυναμικού θορύβου επιτεύχθηκε χάρη σε εκτενείς ψηφιακές προσομοιώσεις (Computational Fluid Dynamics – Υπολογιστική Ρευστοδυναμική), καθώς και δοκιμές με πραγματικά οχήματα στην αεροακουστική-αεροδυναμική σήραγγα.

Στη βελτίωση της αεροδυναμικής της νέας GLC συντελούν πολλοί παράγοντες. Τα σημαντικότερα μέτρα περιλαμβάνουν τα εξής:

• Σύστημα ελέγχου αέρα δύο επιπέδων (μάσκα ψυγείου και μπροστινή ποδιά) με αεροδυναμικά βελτιστοποιημένη βασική θέση αερισμού για μέγιστη αεροδυναμική απόδοση.

• Ιδανικά τοποθετημένοι και αεροδυναμικά/αεροακουστικά βελτιστοποιημένοι καθρέφτες στις ακμές των παραθύρων.

• Αεροδυναμικός σχεδιασμός της αεροτομής οροφής και των ενσωματωμένες πλευρικές αεροτομές.

• Πλευρικές λεπτές αεροτομές στα πίσω φώτα.

• Βελτιστοποιημένες αεροτομές τροχών εμπρός και πίσω.

• Αεροδυναμική επένδυση στους βραχίονες ανάρτησης (σε χαλύβδινη ανάρτηση).

• Βελτιστοποιημένος σχεδιασμός των πλαισίων υποδαπέδου, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα για τους διάφορους τύπους κινητήρων.

• Αεροδυναμικά βελτιστοποιημένοι τροχοί.

• Αεροδυναμικά βελτιστοποιημένη ανάρτηση, η οποία χαμηλώνει στο πρόγραμμα οδήγησης Eco.

Χαμηλή στάθμη αεροδυναμικού θορύβου

Η νέα GLC είναι ένα ευχάριστα αθόρυβο όχημα με εκπληκτικά ήρεμο περιβάλλον και χαμηλή στάθμη αεροδυναμικού θορύβου και θορύβου κύλισης. Αυτό επιτεύχθηκε με ακουστική βελτιστοποίηση του κελύφους του αμαξώματος και εξελιγμένη ηχομόνωση. Για παράδειγμα, στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται μια ηχομονωτική μεμβράνη στο παρμπρίζ. Ακόμα υψηλότερες προσδοκίες άνεσης ικανοποιεί το προαιρετικό ηχομονωτικό και θερμομονωτικό τζάμι.



Άνεση

Το διαλειτουργικό σύστημα ENERGIZING δικτυώνει διάφορα συστήματα άνεσης, για να παρέχει μια πιο αποδοτική οδηγική εμπειρία. Το προαιρετικό πακέτο ENERGIZING Plus ενεργοποιεί τα συστήματα με το πάτημα ενός κουμπιού ή με φωνητική εντολή και τα συνδυάζει σε έως και επτά προγράμματα άνεσης που προσφέρουν διαφορετικές εμπειρίες.

Ταυτόχρονα, το σύστημα δημιουργεί αντίστοιχη ατμόσφαιρα στον εσωτερικό χώρο, λόγου χάρη αναζωογονητική σε περίπτωση κόπωσης ή χαλαρωτική εάν το επίπεδο stress είναι υψηλό. Το ENERGIZING COACH προτείνει μάλιστα το κατάλληλο πρόγραμμα τονωτικής άσκησης ή ευεξίας με βάση τα δεδομένα του οχήματος ή της διαδρομής. O ευφυής αλγόριθμος συνυπολογίζει επίσης πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα ύπνου και το επίπεδο άγχους εάν ο οδηγός έχει κατάλληλη wearable συσκευή.

Διακριτικό άρωμα

Το πακέτο AIR-BALANCE περιλαμβάνεται επίσης στο πακέτο ENERGIZING Plus και προσφέρει μια εξατομικευμένη εμπειρία διακριτικού αρωματικού στο εσωτερικό – σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις και ανάλογα με τη διάθεση. Επιπλέον, με τον αναζωογονητικό ιοντισμό και το φιλτράρισμα του εξωτερικού και εσωτερικού αέρα, συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας αέρα και εντείνει την αίσθηση ευεξίας. Το προαιρετικό σύστημα ENERGIZING AIR CONTROL παρακολουθεί έξυπνα την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό του οχήματος. Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιεί αισθητήρες ποιότητας αέρα και λεπτών σωματιδίων και, σε περίπτωση υπέρβασης των οριακών τιμών, το σύστημα κλιματισμού περνάει σε λειτουργία ανακύκλωσης αέρα. Ένα φίλτρο δύο σταδίων μπορεί επιπλέον να φιλτράρει τη λεπτή σκόνη και μεγάλο ποσοστό ρύπων από τον αέρα.



Νέα πανοραμική οροφή

Η νέα GLC διατίθεται με τη νέα πανοραμική οροφή ως προαιρετικό εξοπλισμό. Η επενδυμένη εγκάρσια δοκός είναι λεπτότερη από ό,τι στην προηγούμενη έκδοση, παρέχοντας μια σχεδόν απρόσκοπτη θέα μέσα από το μεγαλύτερη γυάλινη επιφάνεια της οροφής. Όταν χρειάζεται, η πανοραμική ηλιοροφή μπορεί να καλυφθεί με ένα ρολό σκίασης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v