Νέο Peugeot 408: Το πρώτο στο είδος του

Ήρθε και εντυπωσιάζει. Όσα πρέπει να ξέρεις για το νέο γαλλικό οικογενειακό μοντέλο.
Νέο Peugeot 408: Το πρώτο στο είδος του
Το νέο Peugeot 408, είναι το πρώτο στο είδος του, τόσο στην ιστορία της μάρκας όσο και στην αγορά αυτοκινήτου. Η γαλλική μάρκα επιδεικνύει τη δημιουργικότητα των ομάδων της, προσφέροντας ένα νέο αμάξωμα ‘fastback’ στην κορυφή του segment C. Διαθέτει σιλουέτα αιλουροειδούς, γοητεία και μηχανολογική τελειότητα, εστιάζοντας στην οικονομία και την έξυπνη ηλεκτροκίνηση, καθώς και τις εμπειρίες που προσφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής, τόσο στον τομέα της οδηγικής απόλαυσης όσο και στην ευκολία χρήσης. 

Έντονη προσωπικότητα

Οι γραμμές του είναι έντονες, η μάσκα είναι στο ίδιο χρώμα με το αμάξωμα για να συνδυάζεται τέλεια με το μπροστινό μέρος, και κοσμείται από το νέο σήμα της μάρκας με την κεφαλή του λέοντα. Το ανεστραμμένο σχήμα του πίσω προφυλακτήρα δίνει στο προφίλ μια έντονη προσωπικότητα.

Με μήκος 4.69 μ., και με το μακρύ μεταξόνιο που φτάνει τα 2.79 μ., προσφέρει αξιοζήλευτη άνεση στους επιβάτες του πίσω καθίσματος, γεγονός που πιστοποιείται από τα 188 χιλ. της απόστασης που διαθέτουν για τα πόδια τους. Με το ίδιο σκεπτικό, το ίδιο γενναιόδωρες είναι και οι διαστάσεις του χώρου των αποσκευών που προσφέρει συνολική χωρητικότητα 536 λίτρα, τιμή η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 1.611 λίτρα, με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων. Έχει ύψος 1.48 μ. και ξεχωρίζει για τη λεπτή και σμιλευμένη του σιλουέτα, η οποία συμβάλλει καθοριστικά και στη βελτίωση της αεροδυναμικής του απόδοσης.

Τελευταία γενιά του Peugeot i-Cockpit

Προσφέρει την τελευταία γενιά του i-Cockpit, που είναι άμεσα αναγνωρίσιμο από το μικρής διαμέτρου τιμόνι του.

Στο εσωτερικό, ένα από τα δυνατά σημεία της μάρκας είναι και το  i-Cockpit. Το συγκεκριμένο σύστημα εξελίσσεται και εκσυγχρονίζεται σε κάθε γενιά μοντέλων, εδώ και μία δεκαετία. Το σύστημα εισάγει νέα πρότυπα εργονομίας, ποιότητας, πρακτικότητας και τεχνολογίας, καθώς ενσωματώνει και το νέο σύστημα ψυχαγωγίας, το i-Connect.

 

Το μικρό τιμόνι είναι ένα χαρακτηριστικό του i-Cockpit που πολλαπλασιάζει την οδηγική απόλαυση, προσφέροντας μοναδική ευελιξία και ακρίβεια στους χειρισμούς. Το τιμόνι του νέου 408 είναι εργονομικό και θερμαινόμενο (προαιρετικά) και φιλοξενεί τα χειριστήρια του συστήματος πολυμέσων (ραδιόφωνο, τηλέφωνο) και ορισμένων συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης.

 

Τοποθετημένος στο ύψος των ματιών, ακριβώς πάνω από το τιμόνι, ο νέος ψηφιακός πίνακας οργάνων διαθέτει μία ψηφιακή οθόνη 10 ιντσών. Στην έκδοση GT, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων ενσωματώνει και τρισδιάστατη τεχνολογία απεικόνισης. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων μπορεί να προσαρμοστεί πλήρως και να εξατομικευτεί, ενώ διαθέτει πολλές διαφορετικές επιλογές απεικόνισης (Δικτυωμένη πλοήγηση TomTom, Ηχοσύστημα/πολυμέσα, Οδηγικά βοηθήματα, ροή ενέργειας κ.λπ.) που μπορούν να αλλάξουν απευθείας από τον πίνακα ελέγχου.

Νέα αρχιτεκτονική

Η κατασκευή του ταμπλό του νέου 408 βασίζεται σε μια αρχιτεκτονική η οποία τοποθετεί τους αεραγωγούς σε ψηλή θέση, ακριβώς μπροστά από τα κεφάλια των επιβατών, προκειμένου να βελτιώσει τη θερμική τους άνεση.

Αυτή η αρχιτεκτονική επιτρέπει επίσης στην κεντρική οθόνη αφής των 10 ιντσών, η οποία είναι τοποθετημένη λίγο πιο χαμηλά από το επίπεδο του ψηφιακού πίνακα οργάνων που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον οδηγό, να βρίσκεται πιο κοντά στο χέρι του οδηγού. Το σύστημα διαθέτει πλήρως διαμορφώσιμα πλήκτρα αφής (i-toggles) τα οποία είναι τοποθετημένα κάτω από την κεντρική οθόνη σαν ανοιχτό βιβλίο, και παρέχουν μια αισθητική και ένα μοναδικό στην κατηγορία, επίπεδο τεχνολογίας. Κάθε i-toggle είναι μια συντόμευση που ενεργοποιείται με τη αφή, και χρησιμοποιείται για ρυθμίσεις του κλιματισμού, των επαφών του τηλεφώνου, της αναζήτησης ραδιοφωνικών σταθμών ή των διάφορων εφαρμογών ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε χρήστη.

Στο σχεδιασμό της καμπίνας επιβατών του νέου 408, ένας από τους στόχους της Ομάδας Εσωτερικού Σχεδιασμού της μάρκας ήταν να εξισορροπήσει τον χώρο μεταξύ των δύο εμπρός επιβατών. Το i-Cockpit είναι πιστό στην αρχή της «προσανατολισμένης προς τον οδηγό» κεντρικής οθόνης, η οποία βελτιστοποιεί την εργονομία οδήγησης χωρίς να αποκλείει τον συνεπιβάτη από την ανάγνωση και τη χρήση της.

Με ένα μόνο άγγιγμα

Η κεντρική κονσόλα είναι σκόπιμα ανοιχτή προς τον συνοδηγό. Όλα τα δυναμικά χειριστήρια του αυτοκινήτου είναι ομαδοποιημένα σε μία αψίδα στραμμένη προς την πλευρά του οδηγού. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει με ένα μόνο άγγιγμα ανάμεσα στις διάφορες λειτουργίες που προσφέρει το αυτόματο κιβώτιο EAT8 των 8 σχέσεων:

 

• Reverse (R) για κίνηση με όπισθεν,

 

• Neutral (N) για επιλογή της νεκράς,

 

• Drive (D) ξεκινά την αυτόματη επιλογή των 8 σχέσεων ανάλογα με την ταχύτητα, το στυλ οδήγησης, το είδος του δρόμου και το φορτίο του οχήματος.

 

Δύο ακόμα ξεχωριστά πλήκτρα συμπληρώνουν τις επιλογές του οδηγού:

 

• Parking (P), επιλογή του κιβωτίου για στάθμευση,

 

• Για τα μοντέλα με υβριδικό κινητήρα, το πλήκτρο Brake (B) ενεργοποιεί τη λειτουργία ανάκτησης ενεργείας κατά το φρενάρισμα. Στις βενζινοκίνητες εκδόσεις, στη θέση αυτού υπάρχει το πλήκτρο Manual (M), το οποίο επιτρέπει τη χειροκίνητη επιλογή των ταχυτήτων μέσω των paddles που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχει και ένας επιλογέας προγραμμάτων οδήγησης, που δίνει στον οδηγό τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικά προγράμματα οδήγησης (Electric, Eco, Hybrid, Normal και Sport) ανάλογα και με τον τύπο του κινητήριου συνόλου.

Ποιότητα, συνδεσιμότητα

Στο εσωτερικό και ειδικότερα στη θέση οδήγησης δίνεται έμφαση στην ποιότητα και στη συνδεσιμότητα, καθώς διατίθενται οι πιο πρόσφατες τεχνολογίες που κάνουν την εμπειρία οδήγησης περισσότερο διαισθητική και πιο διαδραστική.

Εννέα ραντάρ

Χάρη στη βοήθεια 6 καμερών και 9 ραντάρ, τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης παρέχουν στον οδηγό και τους επιβάτες, ηρεμία και ασφάλεια. Μεταξύ αυτών είναι:

• Το προσαρμοζόμενο (Adaptive) Cruise Control με λειτουργία Stop & Go.

• Το σύστημα νυκτερινής ορατότητας (Night Vision), που προειδοποιεί για την παρουσία ζώων, πεζών ή ποδηλατών, στην πορεία του αυτοκινήτου, πριν αυτοί φωτιστούν από τις δέσμες των προβολέων του αυτοκινήτου.

• Έλεγχος τυφλών σημείων μεγάλης εμβέλειας (Long-range blind spot monitoring), 75 μ.

 

• Προειδοποίηση πίσω διασταυρούμενης κυκλοφορίας (Rear Traffic Alert), που προειδοποιεί για ενδεχόμενη σύγκρουση.

Η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει δύο plug in υβριδικές εκδόσεις με 180 και 225 ίππους, και μία βενζινοκίνητη έκδοση με 130 ίππους. Και οι τρεις κινητήρες διατίθενται με το 8άρι αυτόματο κιβώτιο EAT8. Λίγους μήνες μετά, η γκάμα θα συμπληρωθεί και με μία αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση.

Οικονομία

Η οικονομία αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα μελήματα των σχεδιαστών. Η κοινή προσπάθεια στη βελτίωση της αεροδυναμικής, τη μείωση του βάρους (από 1.396 κιλά), αλλά και η εξέλιξη κινητήρων με χαμηλές εκπομπές ρύπων, είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μοντέλου που επιτυγχάνει εξαιρετικά χαμηλή μέση κατανάλωση ενέργειας (σε διαδικασία έγκρισης), είτε πρόκειται για τις υβριδικές του εκδόσεις, είτε για τη βενζινοκίνητη έκδοση των 130 ίππων.

Κινητήρες

Το νέο Peugeot 408 διατίθεται με δύο plug-in hybrid κινητήρες:

• Plug-in Hybrid 225 e-EAT8: Με κίνηση στους 2 τροχούς / συνδυασμός κινητήρα PureTech 180 ίππων (132 kW) και ηλεκτροκινητήρα 81 kW, και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων e-EAT8 8 ταχυτήτων (σε διαδικασία έγκρισης)

• Plug-in Hybrid 180 e-EAT8: Με κίνηση στους 2 τροχούς / συνδυασμός κινητήρα PureTech 150 ίππων (110 kW) και ηλεκτροκινητήρα 81 kW και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων e-EAT8 8 ταχυτήτων  (σε διαδικασία έγκρισης).

Η μπαταρία ιόντων λιθίου και στις δύο plug-in hybrid εκδόσεις έχει χωρητικότητα 12.4kWh και αποδίδει 102 kW. Διατίθενται δύο τύποι ενσωματωμένων φορτιστών : ένας φορτιστής 3.7kW μονοφασικού ρεύματος στο βασικό εξοπλισμό και ένας προαιρετικός μονοφασικός των 7.4kW.

Οι εκτιμώμενοι χρόνοι φόρτισης είναι οι παρακάτω :

• Από Wall Box (32 A) των 7.4kW και με τον μονοφασικό ενσωματωμένο φορτιστή των 7.4kW, για μία πλήρη φόρτιση σε 1 ώρα και 55 λεπτά.

• Από ενισχυμένη παροχή (16 A) και με τον μονοφασικό ενσωματωμένο φορτιστή των 3,7kW, για μία πλήρη φόρτιση σε 3 ώρες και 50 λεπτά..

• Aπό συμβατική παροχή (8A) και με τον μονοφασικό ενσωματωμένο φορτιστή των 3,7kW, για μία πλήρη φόρτιση σε 7,5 περίπου, ώρες.

Το μοντέλο διατίθεται επίσης και με έναν κινητήρα εσωτερικής καύσεως: τον 3κύλινδρο βενζινοκινητήρα PureTech ισχύος 130 ιππων, ο οποίος πληροί τις προδιαγραφές εκπομπών EURO 6.4, και συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο EAT8 των 8 σχέσεων με σύστημα Start & Stop. Η συγκεκριμένη έκδοση βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης τύπου.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι κινητήρες είναι εξοπλισμένοι με το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, που εγγυάται την ηρεμία και την οικονομία στην οδήγηση.

Το μοντέλο δεν θα διατίθεται σε έκδοση με κινητήρα diesel, ενώ μία 100% ηλεκτροκίνητη έκδοση θα λανσαριστεί στο προσεχές μέλλον.

Το νέο Peugeot 408 θα κυκλοφορήσει στην αγορά στις αρχές του 2023.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v