Ποιες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν τη χειρότερη ποιότητα αέρα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση απειλεί το προσδόκιμο ζωής των ευρωπαίων και ζητά την ανάληψη δράσης.
Ποιες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν τη χειρότερη ποιότητα αέρα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα ζήτημα που εξακολουθεί να επηρεάζει σοβαρά την Ευρώπη. Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Airly, η ρύπανση από μικροσωματίδια είναι ιδιαίτερα υψηλή στις πόλεις των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης. Το Ζάγκρεμπ, το Βουκουρέστι και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πόλεων με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις PM10 (σωματίδια με μικροσκοπική διάμετρο, μικρότερη από 10 μm).

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει πιο καταστροφική επίδραση στο προσδόκιμο ζωής από ό,τι το κάπνισμα ή ο πόλεμος.

Για τη ρύπανση από το διοξείδιο του αζώτου, τα υψηλότερα επίπεδα βρίσκονται στη Νάπολη, την Κρακοβία και το Βουκουρέστι. Η Αθήνα εινα τέταρτη, μπροστά από το Παρίσι. Τα καυσαέρια από την οδική κυκλοφορία είναι η κύρια αιτία.

"Έχουμε λάβει υπόψη όλους τους ρύπους και πρώτα απ 'όλα σωματίδια όπως το διοξείδιο του αζώτου και άλλα", λέει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Airly Viktor Warchalowski. "Και μπορούμε να δούμε ότι η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα ρύπανσης από τη Δυτική Ευρώπη. Στη Γαλλία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πρόβλημα είναι τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και η κυκλοφορία."

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι χειρότερη από ό,τι πιστεύαμε - αλλά υπάρχει ελπίδα ότι μπορούμε να τη διορθώσουμε.

Για τη μελέτη αυτή, η Airly χρησιμοποίησε δεδομένα από τους δικούς της αισθητήρες καθώς και από δημόσιους σταθμούς παρακολούθησης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι χρειάζεται επειγόντως δράση, για την υγεία των κατοίκων αλλά και για οικονομικούς λόγους. Η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών, μεταξύ των πηγών ρύπανσης, αλλά τελικά η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να είναι "ένας από τους μεγαλύτερους ΄΄δολοφόνους΄΄ των ανθρώπων", λέει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Airly Viktor Warchalowski.

Μια πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος εκτιμά ότι 307.000 άνθρωποι πέθαναν πρόωρα το 2019 λόγω της ρύπανσης από μικροσωματίδια στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v