Μέσω… ηλεκτρισμού μπαίνει η Sony στην αγορά αυτοκινήτου

Στην CES 2020, η Sony Group Corporation, παρουσίασε το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο το οποίο ονόμασε Vision-S.
Μέσω… ηλεκτρισμού μπαίνει η  Sony στην αγορά αυτοκινήτου

Η ηλεκτροκίνηση απειλεί ακόμη και τις πιο ισχυρές αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου γιατί πλέον δεν είναι απαραίτητη η τεχνογνωσία της κάθε μάρκας για να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο.

Ο ηλεκτροκινητήρας και η μπαταρία καθορίζουν τη διαμόρφωση των καίριων χαρακτηριστικών των νέων αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων, με αποτέλεσμα να εισέρχονται στην αγορά των αυτοκινήτων ακόμη και γίγαντες της ηλεκτρονικής όπως η Sony.

Η Sony είναι ένας παγκόσμιος όμιλος επιχειρήσεων που ιδρύθηκε στις 7 Μαΐου 1946 από τους Μασάρου Ιμπούκα και Ακίο Μορίτα με έδρα το Τόκυο.

Η εταιρεία Sony είναι η μητρική εταιρεία του ομίλου Sony και συμμετέχει στην επιχείρηση μέσω έξι λειτουργούντων τμημάτων της - ηλεκτρονική, μουσική, παιχνίδια, εικόνες, οικονομικές υπηρεσίες και άλλα. Σαν κατασκευαστής ημιαγωγών, η Sony είναι παγκοσμίως μεταξύ των 20 μεγαλύτερων πωλητών ημιαγωγών.

Είναι και επιχειρηματική μονάδα ηλεκτρονικών ειδών και δραστηριοποιείται στις τέσσερις λειτουργικές συνιστώσες της: ηλεκτρονικά (προϊόντα AV, πληροφορικής και επικοινωνιών, ημιαγωγοί, βιντεοπαιχνίδια, υπηρεσίες δικτύου και ιατρικές επιχειρήσεις), κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, μουσική (δισκογραφικές και μουσικές εκδόσεις) και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (τραπεζικές και ασφαλιστικές). Αυτά κάνουν τη Sony μία από τις πιο ολοκληρωμένες εταιρείες ψυχαγωγίας στον κόσμο. Η ομάδα αποτελείται από τις Sony Corporation, Sony Pictures, Sony Mobile, Sony Interactive Entertainment, Sony Music, Sony Financial Holdings και άλλα. Η Sony είναι από τους ηγέτες των ημιαγωγών πωλήσεων και από το 2016, ο πέμπτος μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεόρασης στον κόσμο μετά τις Samsung Electronics, LG Electronics, TCL και Hisense.

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Sony

Στην CES 2020, η Sony Group Corporation, παρουσίασε το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο το οποίο ονόμασε Vision-S, μια πρωτοβουλία που στοχεύει να συμβάλει στην εξέλιξη της κινητικότητας. Eξέθεσε ένα πρωτότυπο όχημα στο περίπτερο της και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των καταναλωτών καθώς και των επενδυτών.

Για να επιδείξει αυτή την ιδέα στον πραγματικό κόσμο, η Sony ξεκίνησε δημόσιες οδικές δοκιμές στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο του 2021 και έκανε δοκιμές επαλήθευσης της ασφάλειας και της  τεχνολογίας απεικόνισης και ανίχνευσης που είναι εγκατεστημένη εντός και εκτός του οχήματος.

Η εταιρεία ξεκίνησε τις δοκιμές οδήγησης 5G τον Απρίλιο του 2021 και θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις τεχνολογίες αιχμής της για να παρέχει νέες εμπειρίες στον τομέα της κινητικότητας, ο οποίος τα επόμενα χρόνια θα καθορίζεται μόνο από τα ηλεκτρικά οχήματα (EV).

Η δημοφιλής φίρμα σχεδιάζει να αναπτύξει περαιτέρω τις παραπάνω προσπάθειες καθώς εισέρχεται σε μια νέα φάση ανάπτυξης του Vision-S.

Στην CES 2022, ανακοίνωσε ότι το νέο πρωτότυπο όχημα τύπου SUV, προσφέρει διαφορετικές αξίες και τρόπους ζωής και επιπλέον ενισχύει τον στόχο της φίρμας να εξελίξει την κινητικότητα ώστε να είναι ακόμα πιο κοντά στους ανθρώπους, αναπτύσσοντας παράλληλα τεχνολογίες με επίκεντρο την ασφάλεια, την προσαρμοστικότητα και την ψυχαγωγία.

Αυτό το όχημα χρησιμοποιεί την ίδια πλατφόρμα EV/cloud με το πρωτότυπο (Vision-S 01), το οποίο δοκιμάζεται σε δημόσιους δρόμους. Προσφέρει εμπειρίες ψυχαγωγίας, χρησιμοποιώντας τον μεγάλο εσωτερικό χώρο και τις ανέσεις ενός 7θέσιου. Θα προωθήσει την προσαρμογή μιας μεγάλης ποικιλίας τρόπων ζωής σε μια κοινωνία όπου οι αξίες διαφοροποιούνται ολοένα και περισσότερο.



Ασφαλής μετακίνηση

Το σύστημα ασφαλείας υποστηρίζει την ασφαλή οδήγηση αναγνωρίζοντας και αναλύοντας το περιβάλλον σε πραγματικό χρόνο, με αισθητήρες εγκατεστημένους 360 μοίρες γύρω από το όχημα. Αυτοί οι αισθητήρες περιλαμβάνουν αισθητήρες εικόνας CMOS υψηλής ευαισθησίας, υψηλής ανάλυσης, μεγάλου δυναμικού εύρους και αισθητήρες LIDAR που ανιχνεύουν με ακρίβεια τον τρισδιάστατο χώρο. Επιπλέον, το σύστημα παρέχει διαισθητική αλληλεπίδραση οδηγού σε συνδυασμό με το ηχοσύστημα του οχήματος και το σύστημα HMI, έτσι ώστε ο οδηγός να μπορεί να κρίνει με ακρίβεια την κατάσταση του περιβάλλοντος, όπως η παρουσία οχημάτων έκτακτης ανάγκης, ακόμη και από το εσωτερικό του οχήματος. Η Sony στοχεύει να παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση σε όλους μέσω των τεχνολογιών αισθητήρων και επικοινωνιών,

Προσαρμοστικότητα

Οι αισθητήρες Time-of-Flight (ToF) χρησιμοποιούνται για την παροχή λειτουργιών παρακολούθησης για τον έλεγχο ταυτότητας του οδηγού και για την παρακολούθηση των επιβατών. Υποστηρίζουν επίσης διαισθητικές χειρονομίες και φωνητικές εντολές που αποσκοπούν στη βελτίωση της χρηστικότητας της διεπαφής του αυτοκινήτου. Επιπλέον, προκειμένου να παραδοθεί ένα περιβάλλον που ταιριάζει στις προτιμήσεις κάθε χρήστη, το όχημα θα περιλαμβάνει μια νέα λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να προσαρμόζουν το θέμα της οθόνης και τους ήχους επιτάχυνσης και επιβράδυνσης του οχήματος.

Οι ρυθμίσεις οχήματος, οι κλειδαριές των θυρών και οι ρυθμίσεις του χρήστη μπορούν να συγχρονιστούν συνδέοντας το όχημα με το cloud χρησιμοποιώντας κινητή επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας 5G, η οποία διαθέτει δυνατότητες χαμηλής καθυστέρησης, υψηλής χωρητικότητας και υψηλής ταχύτητας. Επιπλέον, δεδομένου ότι οι ενημερώσεις αντικατοπτρίζονται στο όχημα μέσω του αέρα (OTA), είναι δυνατή η παροχή ασφάλειας και η συνεχής εξέλιξη των λειτουργιών υπηρεσιών και των προσφορών προστιθέμενης αξίας.


Τηλεχειρισμός

Χρησιμοποιώντας τις εσωτερικές τεχνολογίες της μάρκας και τη γνώση της τεχνολογίας επικοινωνίας και της ασφάλειας που καλλιεργούνται μέσω της ανάπτυξης smartphone, η φίρμα έχει τοποθετήσει τον τηλεχειρισμό ως σημαντική τεχνολογία εν όψει της άφιξης της εποχής της αυτόνομης οδήγησης. Για να το πετύχει αυτό, διεξήγαγε οδηγικά πειράματα συνδέοντας την Ιαπωνία και τη Γερμανία με 5G και εργάζεται με τους συνεργάτες της για να επιτύχει μετάδοση χαμηλής καθυστέρησης (σήματα βίντεο και ελέγχου) και έλεγχο επικοινωνίας (παρακολούθηση και πρόβλεψη) χρησιμοποιώντας το σύστημα τηλεματικής που είναι εγκατεστημένο στο όχημα.

Ψυχαγωγία

Τα ηχεία των καθισμάτων, που δημιουργούν ένα τρισδιάστατο ηχητικό πεδίο, και η υπηρεσία ροής συμβατή με το 360 Reality Audio παρέχουν μια καθηλωτική μουσική εμπειρία σαν οι επιβάτες να περιβάλλονται από τη ζωντανή παράσταση ενός αγαπημένου καλλιτέχνη, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Επιπλέον, για να προσφέρει μια κινηματογραφική εμπειρία υψηλής ποιότητας, το Vision-S περιλαμβάνει την πλήρως ενσωματωμένη υπηρεσία ψηφιακού βίντεο Bravia Core for Vision-S. Η υπηρεσία επιτρέπει την κοινή ή μεμονωμένη αναπαραγωγή βίντεο στην μπροστινή πανοραμική οθόνη και στις μεμονωμένες οθόνες των  πίσω καθισμάτων.

Επεκτείνοντας περαιτέρω τις δυνατότητες ψυχαγωγίας εντός του οχήματος, οι δυνατότητες παιχνιδιών έχουν επεκταθεί ώστε οι επιβάτες να μπορούν να παίζουν παιχνίδια PlayStation μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης με μια κονσόλα στο σπίτι, εκτός από τη δυνατότητα αναπαραγωγής παιχνιδιών ροής μέσω του cloud.

Προκειμένου να επιταχύνει περαιτέρω και να υποβάλει νέες προτάσεις που θα εξελίξουν περαιτέρω την εμπειρία κινητικότητας, η Sony θα ιδρύσει μια εταιρεία λειτουργίας Sony Mobility Inc, την άνοιξη του 2022, μέσω της οποίας η εταιρεία σκοπεύει να διερευνήσει την είσοδο της στην αγορά των EV.



Οι επιχειρηματικοί στόχοι της νέας εταιρείας

Η νέα εταιρεία θα έχει ως στόχο να κάνει την καλύτερη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των τεχνολογιών ρομποτικής, να βοηθήσει στη δημιουργία ενός κόσμου όπου όλοι μπορούν να ζουν σε αρμονία με τα ρομπότ σε καθημερινή βάση, να γεμίζουν τους ανθρώπους με συναισθήματα και να συνεισφέρουν στην κοινωνία. Με το Vision-S, το οποίο συμβάλλει στην εξέλιξη της κινητικότητας, μαζί με το αυτόνομο ρομπότ ψυχαγωγίας aibo, και το drone Airpeak, η Sony θα επιδιώξει να συνεχίσει να δημιουργεί νέα αξία σε διάφορους τομείς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v