Νέο Lexus NX: Δέσμευση για την ασφάλεια

Η ασφάλεια αποτελεί βασική δέσμευση για το νέο Lexus NX, σύμφωνα με την εταιρία. Δείτε όλες τις νέες τεχνολογίες.
Νέο Lexus NX: Δέσμευση για την ασφάλεια

Αποστολή στην Ισπανία

Ανώτατα στελέχη της Lexus μάς ενημέρωσαν κατά την διάρκεια της πανευρωπαϊκής παρουσίασης του νέου NX στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, ότι η πολυτελής ιαπωνική μάρκα δίνει μεγάλη έμφαση και στον τομέα της ασφάλειας.

Το νέο NX είναι το πρώτο μοντέλο της Lexus που διαθέτει την τρίτη γενιά του Lexus Safety System +, που το εφοδιάζει με ένα ολοκληρωμένο πακέτο ενεργητικής ασφάλειας και συστήματα υποστήριξης οδηγού.

Η ηγετική θέση της Lexus στον τομέα της ασφάλειας συμβαδίζει με τη δέσμευσή της να καταστήσει αυτές τις τεχνολογίες προσιτές σε περισσότερους οδηγούς. Για την υλοποίηση του στόχου της προσφέρει το Lexus Safety System + στάνταρ με όλα τα νέα μοντέλα NX σε όλες τις Ευρωπαϊκές αγορές της

Οι τελευταίες εξελίξεις εισάγουν νέα χαρακτηριστικά και αναβαθμίσεις απόδοσης και λειτουργικότητας άλλων, με βελτιώσεις στη εμβέλεια ανίχνευσης του ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος και της κάμερας. Τα συστήματα έχουν επίσης ρυθμιστεί με τρόπο που προσφέρει πιο φυσική αίσθηση στον οδηγό, και κατ’ επέκταση μεγαλύτερη σιγουριά, που έρχεται να προστεθεί στην αίσθηση της αυτοπεποίθησης του οδηγού που εμπνέει η νέα πλατφόρμα και τα μηχανικά σύνολα του NX.

Με αυτή την εξέλιξη, το Lexus Safety System + προχωρά στο επόμενο επίπεδο ως προσωπικός συνεργάτης του οδηγού.

Ειδικότερα: Η τρίτη γενιά Lexus Safety System+ προσφέρεται στάνταρ σε όλες τις Ευρωπαϊκές αγορές. Σημαντική βελτίωση εύρους εφαρμογών και λειτουργικότητας των συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού. Ενισχυμένο Σύστημα Αποφυγής Πρόσκρουσης μπορεί να ανιχνεύει πολύ περισσότερα σενάρια  επικίνδυνα για ατύχημα. Προαιρετικό Εκτεταμένο Πακέτο Ενεργητικής Ασφάλειας με Υποβοήθηση Αλλαγής Λωρίδας LCA και Παρακολούθηση Διασταυρούμενης Κίνησης Εμπρός FCTA.

Για πρώτη φορά στη βιομηχανία Safe Exist Assist, συνδυάζει το νέο σύστημα e-latch με την Παρακολούθηση Τυφλού Σημείου BSM του αυτοκινήτου, βοηθά στην αποφυγή των ατυχημάτων που προκαλούνται εξ αιτίας του ανοίγματος θυρών στην πορεία διερχόμενων οχημάτων, ποδηλάτων και μοτοσικλετών. Ψηφιακός καθρέπτης πίσω θέασης, που προσφέρει στον οδηγό ένα ευρύ και χωρίς εμπόδια πεδίο ορατότητα, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες σε πραγματικό χρόνο από την κάμερα οπισθοπορείας του αυτοκινήτου. Panoramic View Monitor με απεικόνιση και κάτω από το αμάξωμα. Advanced Park system με Remote Parking

Αναβαθμισμένη Αποφυγή Πρόσκρουσης με Emergency Steering Assist

Οι δυνατότητες του συστήματος Αποφυγής Πρόσκρουσης (PCS) έχουν επεκταθεί ώστε να μπορούν να ανιχνεύονται επίσης μοτοσικλέτες και πεζοί στην πορεία του οδηγού. Επίσης, αποκτά μία νέα λειτουργία που αναγνωρίζει κινδύνους σύγκρουσης με επερχόμενα οχήματα ή διερχόμενους πεζούς και δικυκλιστές όταν στρίβουν σε μία διασταύρωση από την αντίθετη κατεύθυνση.

Η νέα λειτουργία Έκτακτης Υποβοήθησης Διεύθυνσης ‘Emergency Steering Assist’ παρέχει υποστήριξη, ενεργοποιείται από το τιμόνι για αυτόματο έλεγχο διεύθυνσης όταν υπάρχει υψηλός κίνδυνος ατυχήματος, βοηθώντας στο να παραμείνει σταθερό το όχημα και μέσα στη λωρίδα του. Μία νέα λειτουργία καταστολής της επιτάχυνσης βοηθά να αποφεύγεται η ακούσια απότομη επιτάχυνση όταν το όχημα ταξιδεύει με χαμηλή ταχύτητα. Χάρη στις βελτιώσεις, το PCS μπορεί να ανιχνεύει πολύ περισσότερα σενάρια που κρύβουν κινδύνους ατυχημάτων σε σχέση με το παρελθόν.

Προσαρμοζόμενο Cruise Control

Η απόδοση του Adaptive Cruise Control (ACC) έχει τώρα βελτιωθεί ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει πιο γρήγορα τις κυκλοφοριακές διελεύσεις μπροστά από το NX, ενώ σε συνδυασμό με τις αναβαθμίσεις στην Υποβοήθηση Διατήρησης Λωρίδας LTA ακολουθεί μία πιο φυσική γραμμή στις στροφές και επιβραδύνει πιο έγκαιρα, ανάλογα με την καμπυλότητα της στροφής. Αυτή η λειτουργία ελέγχου ταχύτητας έχει αναπτυχθεί για να προσφέρει επιδόσεις πιο κοντά στα φυσικά ένστικτα ενός οδηγού.

Μία νέα λειτουργία προ-επιτάχυνσης συνδεδεμένη με τα φλας επιταχύνει αυτόματα το όχημα μέχρι την προκαθορισμένη ταχύτητα για να μειώσει την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, εν όψει της προετοιμασίας για αλλαγή λωρίδας με σκοπό την προσπέραση. Παρομοίως, το σύστημα θα επιβραδύνει το NX όταν χρησιμοποιείται το φλας για μετακίνηση σε μία λωρίδα πίσω από ένα πιο αργό όχημα, προσφέροντας πιο φυσική αίσθηση στη λειτουργία οδηγικής υποβοήθησης.

Η συνεργασία του συστήματος με την Αναγνώριση Οδικής Σήμανσης RSA έχει επίσης επεκταθεί για να ανταποκρίνεται σε περισσότερα σήματα και εντολές, όπως φωτεινοί σηματοδότες και σήματα STOP. Όταν το RSA αναγνωρίζει όρια ταχύτητας, το σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό για ανάλογη προσαρμογή της ταχύτητας του ταξιδιού.

Ειδοποίηση Παρέκκλισης Λωρίδας και Υποβοήθηση Διατήρησης Λωρίδας

Η βελτίωση του Lane Departure (LDA) επικεντρώνεται στη συνεργασία με τον οδηγό, για παράδειγμα, απενεργοποιώντας τις προειδοποιήσεις και περιορίζοντας τις παρεμβάσεις όταν κρίνεται ότι ο οδηγός εκτελεί σκόπιμο ελιγμό για να αποφύγει ένα άτομο ή ένα σταθμευμένο όχημα. Το σύστημα μπορεί τώρα να αναγνωρίζει μερικά στερεά αντικείμενα, όπως κράσπεδα, προστατευτικά κιγκλιδώματα, τοίχους και πυλώνες, προσφέροντας έτσι πιο ρεαλιστική παρακολούθηση λωρίδας κυκλοφορίας.

Το Lane Trace Assist προσφέρει βελτιωμένη αναγνώριση, για πιο ομαλή κίνηση και λιγότερο απότομες επεμβάσεις. Για παράδειγμα, κατά την προσπέραση ενός οχήματος σε γειτονική λωρίδα, ή όταν οδηγείτε κοντά σε ένα στοιχείο της οδικής υποδομής στο πλάι του δρόμου, η θέση στη λωρίδα μετατοπίζεται από το κέντρο ώστε να σας απομακρύνει από το εμπόδιο και να προσομοιάζει καλύτερα το φυσικό σας οδηγικό ένστικτο.

Εκτεταμένο Πακέτο Ενεργητικής Ασφάλειας (Προαιρετικό)

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να επεκτείνουν τις παροχές ασφάλειας του οχήματός τους με ένα προαιρετικό Extended Safety Package, που διατίθεται για ανώτερες εκδόσεις NX. Αυτό εισάγει το Lane Change Assistance (LCA) που προσφέρει αυτόματη υποστήριξη αλλαγής λωρίδας, όταν ενεργοποιηθούν τα φλας στον αυτοκινητόδρομο.Το πακέτο περιλαμβάνει επιπλέον Front Cross-Traffic Alert που χρησιμοποιεί ραντάρ παρακολούθησης για την ανίχνευση και προειδοποίηση του οδηγού ότι πλησιάζει άλλο όχημα τη στιγμή που εξέρχεται από μία διασταύρωση με χαμηλή ταχύτητα. Ένα animation της κατεύθυνσης του οχήματος που πλησιάζει εμφανίζεται στην έγχρωμη επιφάνεια του head-up display και εάν το σύστημα κρίνει ότι ετοιμάζεται να διασχίσει το δρόμο θα ειδοποιήσει το οδηγό να επιβραδύνει με μία οπτική και ηχητική ένδειξη.

Safe Exit Assis

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα εισόδου και εξόδου e-latch του NX συνδέεται με το σύστημα Blind Spot Monitor για να προειδοποιεί εάν πλησιάζουν οχήματα ή δικυκλιστές από πίσω. Εάν ανιχνεύσει κίνδυνο, θα ενεργοποιήσει μία προειδοποιητική λυχνία και ένα ηχητικό σήμα, και θα ακυρώσει την απασφάλιση των θυρών. 

Η Lexus πιστεύει ότι αυτό το καινοτόμο σύστημα μπορεί να αποτρέψει το 95% των ατυχημάτων που προκαλούνται από το άνοιγμα των θυρών.

Ψηφιακός καθρέπτης πίσω θέασης

Το NX διατίθεται προαιρετικά με Digital Rear-view Mirror που προσφέρει στον οδηγό απρόσκοπτη ορατότητα, χρησιμοποιώντας εικόνες σε πραγματικό χρόνο από την κάμερα οπισθοπορείας του αυτοκινήτου. Η ορατότητα δεν περιορίζεται από προσκέφαλα, επιβάτες ή αποσκευές στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και παραμένει καθαρή ακόμα και κατά τη νυχτερινή οδήγηση ή σε κακές καιρικές συνθήκες.

Ο καθρέπτης διαθέτει επίσης συμβατική οπτική ρύθμιση, αν π.χ. καλυφθεί η κάμερα με λάσπη ή χιόνι. Χειριστήρια αφής είναι ενσωματωμένα στο κρύσταλλο για τη ρύθμιση της γωνίας της οπίσθιας ορατότητας αριστερά/δεξιά και πάνω/κάτω. Η φωτεινότητα της εικόνας και το ζουμ μπορούν επίσης να ρυθμίζονται ανάλογα με τις προτιμήσεις του οδηγού ή τις οδηγικές συνθήκες.

Panoramic View Monitor με απεικόνιση της περιοχής κάτω από το αυτοκίνητο

Το Panoramic View Monitor που διατίθεται για το νέο NX περιλαμβάνει μία νέα λειτουργία ‘see-through view’ που προβάλλει στην οθόνη πολυμέσων μία εικόνα της περιοχής κάτω από το αυτοκίνητο, σαν να ήταν διαφανή τα καθίσματα και το αμάξωμα. Αυτό προσφέρει στον οδηγό πρόσθετες πληροφορίες για το χώρο πέριξ του οχήματος, για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια στους ελιγμούς.

Η λεγόμενη ‘διαφανής απεικόνιση’ (see-through view) μπορεί να προβάλλεται με τον επιλογέα στη θέση P. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ αυτής και της πανοραμικής απεικόνισης (Panoramic View Monitor) μέσω του σχετικού μπουτόν. Η ‘διαφανής απεικόνιση’ κάτω από το όχημα διαμορφώνεται από προηγούμενες καταγραφές της κάμερας – άρα δεν είναι εικόνα σε πραγματικό χρόνο.

Το Panoramic View Monitor προσφέρει επίσης Side Clearance View, μία σύνθεση εικόνων από κάμερες στους εξωτερικούς καθρέπτες και στο εμπρός τμήμα του οχήματος. Αυτή βοηθά τον οδηγό να αξιολογεί τις αποστάσεις όταν προσπερνά ένα άλλο όχημα σε στενό δρόμο, ή παρκάρει κοντά στο πλάι του δρόμου. Το σύστημα λειτουργεί όταν το όχημα είναι σταματημένο ή κινείται με χαμηλές ταχύτητες, περίπου μέχρι 20 km/h.

Advanced Park system με Remote Parking

Το νέο NX διατίθεται με Advanced Park system, όπως αυτό του εμβληματικού Lexus LS sedan. Προσφέρει όλα τα απαραίτητα για έναν ελιγμό στάθμευσης, με αυτόματο έλεγχο τιμονιού, κιβωτίου και πέδησης.

Το σύστημα χρησιμοποιεί τέσσερις κάμερες ‘panoramic view monitor’ και 12 αισθητήρες υπερήχων ώστε να έχει πλήρη εικόνα της περιοχής γύρω από όχημα και του χώρου στάθμευσης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παράλληλους και κάθετους χώρους στάθμευσης και έχει μία λειτουργία μνήμης ώστε να αναγνωρίζει μέχρι τρεις μη επισημασμένους χώρους στάθμευσης που χρησιμοποιούνται συχνά, όπως για παράδειγμα στο σπίτι ή στη δουλειά. Η λειτουργία είναι ομαλή με λιγότερους διορθωτικούς ελιγμούς.

Το Advanced Park system θα αναβαθμιστεί κατά τη διάρκεια του 2022 με μία λειτουργία Remote Parking, για πρώτη φορά σε Lexus. Ο οδηγός θα μπορεί να παρκάρει και να ξεπαρκάρει το αυτοκίνητο του σε στενό χώρο στάθμευσης ενώ βρίσκεται έξω από το αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας το smartphone του/της με το Lexus Link App. Όλα τα NX που βρίσκονται ήδη στο δρόμο, από τη στιγμή που θα κυκλοφορήσει θα μπορούν να επωφεληθούν από τη νέα λειτουργία μέσω μιας over-the-air ενημέρωσης λογισμικού.

Ο τιμοκατάλογος ξεκινά από τα 52.900 ευρώ.
 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v