Το χρυσό αβγό της Dacia δεν φοβάται το off road

Φοράμε τη μάσκα μας και μπαίνουμε στο ανανεωμένο Dacia Duster, με κινητήρα ντίζελ Blue dCi 115 και σύστημα τετρακίνησης.
Το χρυσό αβγό της Dacia δεν φοβάται το off road

Αποστολή στη Γαλλία

Η πανευρωπαϊκή παρουσίαση του ανανεωμένου Dacia Duster στο Παρίσι, εκτός από την οδήγηση σε ασφάλτινες διαδρομές κάθε τύπου περιλάμβανε και δοκιμή του SUV σε μια ειδικά διαμορφωμένη πίστα.

Μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον οι μηχανικοί και οι εκπαιδευτές της Renault, δημιούργησαν μια πίστα υψηλής δυσκολίας για να δοκιμασθούν οι δυνατότητες του αυτοκινήτου που ουσιαστικά είναι το χρυσό αβγό της Dacia, καθώς γεμίζει τα ταμεία της μάρκας με ζεστό χρήμα.

Η ρουμανική αυτοκινητοβιομηχανία απολαμβάνει τα οφέλη από την προσάρτηση της στο άρμα του ομίλου Renault, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την τεχνολογία της εμβληματικής γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας που κατέχει υψηλό μερίδιο στη παγκόσμια αγορά.

Στη περίπτωση της Dacia, οι Γάλλοι ακολούθησαν τον πιο ενδεδειγμένο δρόμο για να την αναπτύξουν και να της δώσουν την δυνατότητα να αυξήσει την επιρροή της στην αγορά. Διατήρησαν το βασικότερο πλεονέκτημα της Dacia που είναι το εξαιρετικό value for money και παράλληλα εξέλιξαν τα μοντέλα της για να αποτελέσουν δελεαστικές προτάσεις. Η συνταγή πέτυχε και το Dacia Duster κατέλαβε την πρώτη θέση στις ευρωπαϊκές πωλήσεις, στη κατηγορία των SUV, από το 2019! Καλύτερα δεν θα μπορούσε να γίνει για μια μικρή σε μέγεθος μάρκα που παλεύει με τα μεγαθήρια της αυτοκινητοβιομηχανίας που κινούν όλους τους μηχανισμούς της αγοράς.

Οι αρετές της οδήγησης εκτός δρόμου

Το ανανεωμένο Dacia Duster, απευθύνεται και στους οδηγούς που δεν ξέχασαν είτε θέλουν να ανακαλύψουν τις αρετές της οδήγησης εκτός δρόμου. Το off road είναι μια μαγική στιγμή για κάθε οδηγό. Οι ρόδες του αυτοκινήτου που έχει τις κατάλληλες ικανότητες, πατάνε στο χώμα, στις λάσπες, στο χιόνι, σε μικρά ποταμάκια και μικρές λίμνες. Το τοπίο που ξετυλίγεται μπροστά από τον οδηγό είναι βάλσαμο στην ψυχή του και στη καρδιά του. Η φυτικό και το ζωικό βασίλειο δημιουργούν ένα εξαιρετικό μείγμα απίστευτης ομορφιάς και ισορροπίας  που δεν μπορεί να το φτιάξει ο άνθρωπος. Αποκλειστικό προνόμιο της φύσης, που τόσο λατρεύουμε αλλά συχνά δεν σκεπτόμαστε ότι με μερικές ενέργειες μας, την πληγώνουμε ανεπανόρθωτα.



Dacia Duster Blue dCi 115 4Χ4

Ο έμπειρος εκπαιδευτής της Renault, μας περίμενε στην είσοδο της πίστας. Φορέσαμε την μάσκα μας και επιβιβαστήκαμε  στο ανανεωμένο Dacia Duster, με κινητήρα ντίζελ Blue dCi 115 και σύστημα τετρακίνησης.

Ο εκπαιδευτής μας έδειξε την κατεύθυνση και μας ζήτησε να μην αναπτύξουμε ταχύτητα αλλά να αξιοποιήσουμε την υψηλή ροπή 26,4 χλγμ. που αποδίδεται μόλις από τις 1.750 σ.α.λ.

Πρόκειται για τον καλύτερο κινητήρα ντίζελ της αγοράς. Είναι τόσο καλός και αποδοτικός ο κινητήρας ντίζελ της Renault, που τον εμπιστεύτηκε ακόμη και η πολυτελής μάρκα Mercedes. Εδώ και πολλά χρόνια η πολυτελής γερμανική μάρκα που κατέχει την πρώτη θέση στη premium κατηγορία στη παγκόσμια αγορά έχει εμπιστευθεί το γαλλικό μοτέρ για να κινεί τα πιο δημοφιλή μοντέλα της.

Επιλέξαμε την ρύθμιση off road, βάλαμε την πρώτη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων και πατήσαμε ελαφριά το γκάζι για να ξεκινήσει το αυτοκίνητο. Η μια δοκιμασία διαδεχόταν την άλλη. Οι μικρές λίμνες με νερό και λάσπη, ήταν παιχνίδι για το αυτοκίνητο. Οι μεγάλες κλίσεις έως 29 μοίρες, δεν επηρέασαν την ισορροπία του. Σε κακοτράχαλες επιφάνειες οι αναρτήσεις δούλεψαν ρολόι. Κανένας θόρυβος ούτε ένας τριγμός ακόμη και όταν οι δυο ρόδες του αυτοκίνητου ήταν στο αέρα.

Αυθεντικό SUV

Διαπιστώσαμε ότι πιστό στις αξίες που το ανέδειξαν, το Dacia Duster είναι ένα αυθεντικό SUV για οικογενειακή χρήση αλλά και για εκτός δρόμου εξορμήσεις. Η μεγάλη απόσταση από το έδαφος, τα νέα ελαστικά, και το αποκλειστικό 4x4 Monitor (στην έκδοση 4WD) αποδεικνύουν ότι το αυτοκίνητο βρίσκεται στο στοιχείο του είτε κινείται εντός, είτε εκτός δρόμου.

Αποδείχθηκε ο κατάλληλος καθημερινός σύντροφος, τόσο για τις εντός, όσο και για τις εκτός δρόμου εξορμήσεις.

Για απροβλημάτιστες διαδρομές, το αυτοκίνητο εξακολουθεί να προσφέρει χαρακτηριστικά «παντός εδάφους». Και πιο συγκεκριμένα:

•           217 χλστ. απόσταση από το έδαφος (εκδόσεις 2WD) και 214 χλστ. (εκδόσεις 4WD).

•           Γωνία ράμπας 21°.

•           Γωνία προσέγγισης 30°.

•           Γωνία διαφυγής 34° (εκδόσεις 2WD) / 33° (εκδόσεις 4WD).

Η έκδοση 4x4, εφοδιάζεται με ελαστικά που πληρούν τις επίσημες προδιαγραφές 3PMSF. Ο εξαιρετικός βαθμός πρόσφυσης που προσφέρουν αυτά τα ελαστικά, καθιστά περιττή τη χρήση χειμερινών ελαστικών.



Αναβαθμισμένο 4X4 Monitor

Η έκδοση 4x4 που είναι εφοδιασμένη με το σύστημα infotainment Media Display ή το Media Nav, περιλαμβάνει επίσης και το 4x4 Monitor που εμφανίζει πληθώρα πληροφοριών στην κεντρική οθόνη του ταμπλό:

•           Πλευρικό κλισιόμετρο: που εμφανίζει τη γωνία κλίσης δεξιά-αριστερά και αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο όταν το αυτοκίνητο κινείται σε ανώμαλο έδαφος

•           Διαμήκης κλίση: λαμβάνει τα δεδομένα από το σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα (Hill Start Assist) και το αντίστοιχο σύστημα υποβοήθησης κατάβασης (Adaptive Hill Descent Control) ενημερώνοντας τον οδηγό για την κλίση του δρόμου.

•           Πυξίδα: διαθέσιμη ακόμα και με το αυτοκίνητο σταματημένο, βοηθά τον οδηγό στο προσανατολισμό του.

•           Υψόμετρο: το υψόμετρο απεικονίζεται σε μία πλευρά της οθόνης, ενώ στην άλλη πλευρά εμφανίζονται τα στοιχεία ανάβασης-κατάβασης.

Μετά από μία διαδρομή εκτός δρόμου, το 4x4 Monitor εμφανίζει τη σύνοψη των δεδομένων που καταγράφηκαν στην συγκεκριμένη πορεία.

Eκδημοκρατισμός της αυτοκίνησης

Οι Γάλλοι με την εμπειρία τους καταφέραν και στο SUV λογικού κόστους να προσδώσουν την ικανότητα να αντιμετωπίζει το off road υψηλής δυσκολίας. Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα στον εκδημοκρατισμό της αυτοκίνησης και στη προσπάθεια να αποκτήσουν τετρακίνητα μοντέλα και οι καταναλωτές που έχουν περιορισμένη οικονομική δυνατότητα αλλά δεν παραιτούνται από την προσπάθεια να νοιώσουν την δύναμη της φύσης.

Ο τιμοκατάλογος των τετρακίνητων εκδόσεων του ανανεωμένου Dacia Duster: 1.5 Blue dCi 115 Ambiance 4x4 προς 21.710 ευρώ, 1.5 Blue dCi 115 Sportive 4x4 23.570, 1.5 Blue dCi 115hp Prestige 4x4 24.650 ευρώ.

Η βασική έκδοση με κίνηση τους δυο τροχούς 1.0 TCe 100 Ambiance 4x2 κοστίζει 15.990 ευρώ. Μια τιμή που δύσκολα συναντάς στην αγορά για ένα  αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v