Θα κολλήσω κορωνοϊό αν αγγίξω την αντλία βενζίνης;

Πρέπει να ανησυχούμε για το αν θα κολλήσουμε κορωνοϊό βάζοντας βενζίνη; Όχι και τόσο, λένε οι  ειδικοί.
Θα κολλήσω κορωνοϊό αν αγγίξω την αντλία βενζίνης;
Ο κίνδυνος σύλληψης κορωνοϊού αγγίζοντας επιφάνειες όπως ταμειακές μηχανές, αντλίες βενζίνης και το μπουτόν για να ανάψει το πράσινο διάβαση πεζών είναι χαμηλός, λένε οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιφάνειες - που περιλάμβαναν επίσης ταχυδρομικά κουτιά 350 φορές. Αλλά εντόπισαν τον κορωνοϊό σε μόνο 29 δείγματα, δηλαδή οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού είναι μόνο 8%, αναφέρει η Daily Mail.

Οι έρευνες έγιναν στη Βοστώνη, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι σταγονίδια στον αέρα είναι πιθανότερο να εξαπλώσουν τον ιό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος προσβολής κορωνοϊού από επιφάνειες που αγγίζονται συχνά, όπως ATM, αντλίες βενζίνης και πεζούς, είναι χαμηλός.

Οι επιστήμονες εξέτασαν εκατοντάδες λαβές θυρών σούπερ μάρκετ, ταχυδρομικά κουτιά και καπάκια κάδου μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου τον περασμένο χρόνο, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος. Αλλά ανίχνευσαν μόνο Covid μονο 29 φορές - ή οκτώ τοις εκατό των δειγμάτων.

Και ακόμη και όταν εντοπίστηκε ο ιός, ήταν σε τόσο μικρές ποσότητες, που οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν «χαμηλός» - εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον ένας στους 2.000.

Οι ερευνητές λένε ότι σταγονίδια που περιέχουν τον ιό SARS-CoV-2 εκπέμπονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης της νόσου.

Αυτή η μελέτη προσθέτει σε αυξανόμενα στοιχεία ότι τα σταγονίδια αερολύματος είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο ο ιός μεταπηδά μεταξύ των ανθρώπων.

Παρόλο που επιμένουν ότι οι μολυσμένες επιφάνειες διαδραματίζουν ελάχιστο ρόλο στη μετάδοση, οι ειδικοί λένε ότι οι άνθρωποι πρέπει να απολυμαίνουν τα χέρια τους για να παραμείνουν ασφαλείς. Υποστηρίζουν ότι ο ιός μπορεί ακόμα να εισέλθει στο σώμα όταν μολυσμένα χέρια αγγίζουν τη μύτη και το στόμα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts, επίσης στη Μασαχουσέτη, έλεγξαν τις επιλεγμένες επιφάνειες στην πόλη σχεδόν κάθε εβδομάδα για να προσδιορίσουν εάν ο ιός υπήρχε τακτικά σε επιφάνειες.

Διαπίστωσαν ότι τα δείγματα ήταν πιο πιθανό να είναι θετικά όταν υπήρχε υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης, αλλά μειώθηκαν όταν λιγότεροι κάτοικοι ήταν θετικοί στο ιό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v