Συγχωνεύθηκαν η Fiat Chrysler και η Peugeot

Η νέα κοινή εταιρεία ονομάστηκε Stellantis και θα μπει στο χρηματιστήριο σε δυο εβδομάδες.
Συγχωνεύθηκαν η Fiat Chrysler και η Peugeot
Η Fiat Chrysler (FCA) και η PSA δήλωσαν ότι οι επενδυτές έχουν συμφωνήσει σε όλες τις λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί η συγχώνευση των δυο κολοσσιαίων εταιρειών που ελέγχουν 14 αυτοκινητοβιομηχανίες. Η νέα κοινή εταιρεία ονομάστηκε Stellantis και θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο σε δυο εβδομάδες.

Η νέα εταιρεία που εκπροσωπεί σημαντικό ποσοστό της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας έχει αρχική αξία 52 δισεκατομμύρια δολάρια και καταλαμβάνει την θέση της τέταρτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο.

Με ετήσια παραγωγή περίπου 8 εκατομμυρίων οχημάτων παγκοσμίως και έσοδα άνω των 165 δισεκατομμυρίων ευρώ (203 δισεκατομμύρια δολάρια), η νεοσύστατη εταιρεία αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στο άλμα της αυτοκινητοβιομηχανίας στη νέα εποχή της ηλεκτροδότησης, αναφέρει το Reuters.

Η Stellantis έχει 14 μάρκες, από τα Fiat της FCA, Maserati και Jeep, Dodge και Ram έως τα Peugeot, Citroen, Opel και DS.

Η FCA και η PSA δήλωσαν ότι αναμένεται να ολοκληρώσουν την συγχώνευση τους στις 16 Ιανουαρίου, πολύ πριν από την αρχική εκτίμηση που είχε ως στόχο το κλείσιμο της συμφωνίας εντός του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Οι μετοχές της Stellantis θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στο Μιλάνο και το Παρίσι στις 18 Ιανουαρίου και στη Νέα Υόρκη την επόμενη μέρα, δήλωσαν οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες σε κοινή δήλωση τους.

Σε δύο ξεχωριστές έκτακτες συνεδριάσεις μετόχων, που πραγματοποιήθηκαν χθες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι επενδυτές σε κάθε ομάδα υποστήριξαν τη συγχώνευση με ποσοστά έγκρισης άνω του 99% των ψηφισάντων.

«Είμαστε έτοιμοι για αυτήν τη συγχώνευση», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της PSA και ο μελλοντικός Διευθύνων Σύμβουλος της Stellantis, Κάρλος Ταβάρες.

Ο Ταβάρες θα πρέπει να φροντίσει για την ανάπτυξη των 14 αυτοκινητοβιομηχανιών στη Κίνα, να εξορθολογίσει μια εκτεταμένη αυτοκρατορία και να αντιμετωπίσει την τεράστια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, καθώς και να επικεντρωθεί όπως οι αντίπαλοί της εταιρείας στη δημιουργία καθαρότερων αυτοκινήτων.

Ο πρόεδρος της FCA Τζων Ελκαν, ο μελλοντικός πρόεδρος της Stellantis, δήλωσε ότι η νέα αυτοκινητοβιομηχανία θα "διαδραματίσει ηγετικό ρόλο καθώς η επόμενη δεκαετία επαναπροσδιορίζει την κινητικότητα".

Ο διευθύνων σύμβουλος της FCA Μικέ Μάνλει- ο οποίος θα ηγηθεί των βασικών επιχειρήσεων της Βόρειας Αμερικής της Stellantis - είπε ότι το 40% των αναμενόμενων συνεργιών από τη συγχώνευση - που προβάλλεται σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ, θα προέλθει από τη σύγκλιση πλατφορμών και κινητήρων και από τη βελτιστοποίηση των επενδύσεων.

Ο Μάνλεϊ δήλωσε ότι το 35% των συνεργιών θα οφείλεται σε εξοικονόμηση αγορών, ενώ το 7% θα προέρχεται από εξοικονόμηση σε πωλήσεις και γενικά έξοδα.

Οι υπόλοιπες συνέργειες αναμένονται από τη βελτιστοποίηση άλλων λειτουργιών όπως η εφοδιαστική, η αλυσίδα εφοδιασμού, η ποιότητα και οι λειτουργίες μετά την αγορά, πρόσθεσε.

Η FCA δήλωσε σε ξεχωριστή δήλωση ότι θα πληρώσει στους μετόχους της ένα προγραμματισμένο ειδικό μέρισμα 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ το συντομότερο δυνατό μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Η PSA και η FCA έχουν δεσμευτεί να μην κλείσουν καμία από τις αυτοκινητοβιομηχανίες που διαθέτουν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v