Πρώτη νίκη του Κάρλος Γκον

Η Ομάδα Εργασίας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ χαρακτήρισε την κράτηση του πρώην CEO της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault-Nissan-Mitshubishi «θεμελιωδώς άδικη».
Πρώτη νίκη του Κάρλος Γκον
Η κράτηση του Κάρλος Γκον για σχεδόν 130 ημέρες σε ιαπωνική φυλακή ήταν «θεμελιωδώς άδικη», δήλωσε η Ομάδα Εργασίας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της. Η επιτροπή είπε ότι θα παραπέμψει την υπόθεση στον εισηγητή του ΟΗΕ για βασανιστήρια, σκληρή και άλλη απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση.

Η κράτηση του Κάρλος Γκον δεν ήταν ούτε απαραίτητη ούτε λογική και παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα του πρώην προέδρου της Nissan, αποφάνθηκε μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών ενώ άσκησε και σκληρή κριτική στους εισαγγελείς του Τόκιο που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Ο Κάρλος Γκον και ο πρώην διευθυντής της Nissan Γκρεγκ Κιλι συνελήφθησαν στο Τόκιο στις 19 Νοεμβρίου 2018 και κατηγορήθηκαν για οικονομικές ατασθαλίες.

Ο Κάρλος Γκον δραπέτευσε από την Ιαπωνία στον Λίβανο κρυμμένος μέσα σε ένα μεγάλο κουτί το οποίο τοποθετήθηκε σε ιδιωτικό τζετ.

Η σύλληψή του και η απομάκρυνσή του από την θέση του  πρόεδρου της Nissan, της Renault και της Mitsubishi, κλόνισαν τα θεμέλια της συμμαχίας αυτών των αυτοκινητοβιομηχανιών και πυροδότησαν επιχειρησιακή αναταραχή, η οποία επηρέασε και την κερδοφορία τους.

Ενώ ο Κάρλος Γκον είναι απίθανο να αντιμετωπίσει ξανά δίκη ή κράτηση στην Ιαπωνία, η έκθεση του ΟΗΕ θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για πολλές τρέχουσες διαδικασίες που σχετίζονται με το πρώην στέλεχος της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v