ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Αυτόνομη οδήγηση: Κράτα μια πισινή

Η αυτόνομη οδήγηση έχει τους κινδύνους της, όμως αυτά τα δέκα μοντέλα συμμετείχαν σε νέες δοκιμές και προσφέρουν ενισχυμένη ασφάλεια.

Αυτόνομη οδήγηση: Κράτα μια πισινή

Η νέα τεχνολογία κάνει θαύματα και στα αυτοκίνητα. Φροντίζει για την πλειονότητα των θεμάτων που έχουν σχέση με την ασφάλεια, την άνεση και τον περιορισμό του άγχους. Όμως κανένα ηλεκτρονικό σύστημα δεν μπορεί να ξεπεράσει τον άνθρωπο και τις ικανότητες του.

Αναμεσά στις νέες προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων είναι και η αυτόνομη οδήγηση. Η ιδέα είναι απλή. Να προγραμματίζεις από το σπίτι είτε από το γραφείο την διαδρομή που θα διανύσει το αυτοκίνητο σου και όλα μετά να γίνονται αυτόματα. Ανοίγει η πόρτα μόλις πλησιάσεις το αυτοκίνητο, βάζεις την ζώνη ασφαλείας και εκκινείς το αυτοκίνητο σου.Μετά δεν ασχολείσαι με τίποτα άλλο που να αφορά την οδήγηση. Όλα γίνονται από το σύστημα αυτόνομης οδήγησης. Οδηγός και επιβάτες μπορούν να κοιμηθούν, να διαβάσουν , να χαλαρώσουν να ακούσουν μουσική και να ζήσουν όπως έχουν μάθει στο σπίτι τους.

Μέχρι τώρα οι προσπάθειες των κατασκευαστών αυτοκινήτων δεν έχουν απόλυτη επιτυχία. Οδηγοί που εμπιστεύθηκαν τυφλά το αυτόνομο σύστημα οδήγησης, σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα γιατί η πολύπλοκη ηλεκτρονική μονάδα δεν αναγνώρισε τον κίνδυνο (λευκός τοίχος, αυτοκίνητο που βρέθηκε ξαφνικά μπροστά, πλευρικό λευκό τμήμα μεγάλου φορτηγού κ.α.).

Ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP, ανακοίνωσε την πρώτη λίστα με τα αποτελέσματα των αυτοκινήτων που φέρουν Assisted Driver Grading.

Δοκίμασε την υποστήριξη που έχει ο οδηγός, από το βοηθητικό πρόγραμμα διατήρησης λωρίδων καθώς και το προσαρμοζόμενο cruise control.

Τα αποτελέσματα της πρώτης ολοκληρωμένης δοκιμής στον κόσμο των συστημάτων υποστήριξης οδηγού διαφορετικών κατασκευαστών αυτοκινήτων αποκαλύφθηκαν και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Η Tesla, σημείωσε κορυφαία βαθμολογία ως προς τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε το σύστημά της, αλλά υποβαθμίστηκε επειδή υποδηλώνει ότι οι χρήστες μπορούν να παραδώσουν σε υπερβολικό βαθμό τον έλεγχο του οχήματος στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Το SUV GLE της Mercedes, ξεπέρασε τα 10 αυτοκίνητα που δοκιμάστηκαν με την υψηλότερη συνολική βαθμολογία

Πώς αξιολογήθηκαν τα αυτοκίνητα και τα συστήματά τους;

Η Mercedes GLE εμφανίστηκε ως η ισχυρότερη απόδοση και στα τρία κριτήρια, ενώ η BMW Σειρά 3 ήταν μόλις δύο βαθμούς πίσω. Και τα δύο οχήματα πέτυχαν μια «πολύ καλή» βαθμολογία.

Τα αποτελέσματα του Ford Kuga έδειξαν ότι μια «καλή» βαθμολογία είναι δυνατή για ένα όχημα μεσαίας κατηγορίας, χάρη στο συνδυασμό του Vehicle Assistance και Safety Back-up.

Τα Renault Clio και Peugeot 2008 προσφέρουν αποτελεσματικά συστήματα, αλλά δεν διαθέτουν δυνατότητα βοήθειας έκτακτης ανάγκης, που θα ενίσχυε τη βαθμολογία τους.

Αυτά είναι τα 10 αυτοκίνητα που έχουν υποβληθεί για πρώτη φορά στη νέα δοκιμή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2