Τέλος τα συμβατικά αυτοκίνητα το 2030 για την Μ. Βρετανία

Η απαγόρευση οχημάτων ορυκτών καυσίμων θα επιταχύνει τη μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών.
Τέλος τα συμβατικά αυτοκίνητα το 2030 για την Μ. Βρετανία
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασίλειου σκοπεύει να επιβάλει νωρίτερα την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων ορυκτών καυσίμων.

Η αρχική απόφαση ήταν να σταματήσει σε όλη την χώρα η κυκλοφορία των οχημάτων που καταναλώνουν βενζίνη είτε ντίζελ το 2040. Όμως μετά την αύξηση των πωλήσεων των αυτοκινήτων που είναι φιλικά στο περιβάλλον προσανατολίζεται να επισπεύσει την ημερομηνία απαγόρευσης και να καθορίσει το έτος 2030, καθώς οι πωλήσεις φιλικών προς το περιβάλλον κινητήρων ξεπερνούν το ντίζελ για πρώτη φορά.

Οι βουλευτές την περασμένη εβδομάδα κάλεσαν τον πρωθυπουργό να μετακινήσει την απαγόρευση πωλήσεων στο 2030 προκειμένου να βοηθήσει την κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο της να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Σχέδια που αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα φέτος μαζί με πολιτικές καθαρής ενέργειας.

Η απαγόρευση οχημάτων ορυκτών καυσίμων θα επιταχύνει τη μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών.

Τα σχέδια, τα οποία θα επιταχύνουν δραματικά τη μετάβαση σε οχήματα μηδενικών εκπομπών, αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα φέτος μαζί με μια σειρά νέων πολιτικών για την καθαρή ενέργεια.

Η Downing Street είχε την πρόθεση να αποκαλύψει τα σχεδιαγράμματα ήδη από αυτήν την εβδομάδα, αλλά η ανακοίνωση θα απορριφθεί τώρα καθώς οι υπουργοί επικεντρώνονται σε αυξανόμενους αριθμούς περιπτώσεων του κοροναϊού.

Η απαγόρευση, υποστηριζόμενη από την Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, πιθανότατα θα εκδοθεί από την κυβέρνηση το φθινόπωρο παράλληλα με τα σχέδια για τη Βρετανία να γίνει μια ουδέτερη από άνθρακα οικονομία μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Οι πωλήσεις φιλικών προς το περιβάλλον αυτοκινήτων ξεπέρασαν τα ντίζελ για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 33.000 καθαρά ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα ταξινομημένα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, σε σύγκριση με 29.900 ντίζελ.

Οι πιο δημοφιλείς αγορές μηδενικών εκπομπών ήταν το Tesla Model 3, το υβριδικό plug-in BMW 3 Series, το Nissan Leaf και το υβρίδιο Mitsubishi Outlander.

Πριν από τέσσερα χρόνια, τα αυτοκίνητα ντίζελ ξεπέρασαν τα υβρίδια και τα ηλεκτρικά με σχεδόν 14 προς ένα. Όμως, σχεδόν το ένα πέμπτο από τα 168.100 αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου ήταν ικανά για μηδενικές εκπομπές, αντανακλώντας τη μείωση του οχήματος με ορυκτά καύσιμα.

Μέτρα όπως η ζώνη εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών στο Λονδίνο, καθώς και μια γενική πτώση των πωλήσεων κατά τη διάρκεια του κλειδώματος καθώς οι εκθεσιακοί χώροι έκλεισαν, θεωρείται ότι είναι εν μέρει υπεύθυνοι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v