Φοβούνται οι Βρετανοί την αυτόνομη οδήγηση

Οι Βρετανοί δεν βλέπουν με καλό μάτι την πρόθεση της Κυβέρνησης τους να επιτρέψει τη χρήση συστημάτων αυτόματης οδήγησης στους αυτοκινητοδρόμους.
Φοβούνται οι Βρετανοί την αυτόνομη οδήγηση

Μια δημοσκόπηση σε σχεδόν 2.000 Βρετανούς οδηγούς διαπίστωσε ότι πάνω από τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων είναι αντίθετοι με την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει την χρήση των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης στους αυτοκινητοδρόμους, από την άνοιξη του επόμενου έτους.

Η κυβέρνηση εξετάζει προσεκτικά την πρόταση να επιτρέπεται στα οχήματα που διαθέτουν σύστημα αυτόματης διατήρησης λωρίδας (ALKS), να χρησιμοποιούν αυτή την διάταξη, σε ταχύτητες έως και 70 μίλια/ώρα(113 χλμ./ωρα) σε μερικούς από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της χώρας.

Η ομάδα της δημοσκόπησης ρώτησε και τους ενήλικες αν αισθάνονταν άνετα με την τεχνολογία, με το 69% να καταψηφίζει την ιδέα.  

Τα συστήματα ALKS ταξινομούνται ως αυτοματισμοί επιπέδου 3. Αυτό σημαίνει ότι οι οδηγοί δεν πρέπει να είναι υπεύθυνοι για το όχημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν την προειδοποίηση.

Εάν δοθεί το πράσινο φως από την κυβέρνηση, θα είναι η πρώτη φορά που θα επιτρέπεται στους αυτοκινητιστές να χρησιμοποιούν τεχνολογία που δεν απαιτεί από έναν οδηγό να παρακολουθεί τον δρόμο και να τους επιτρέπει να κάνουν αλλά πράγματα όπως η αποστολή μηνύματος κειμένου ή να βλέπουν ταινία.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιούν τεχνολογία όπως τα συστήματα υποβοήθησης λωρίδας, αλλά πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένα στο έργο της οδήγησης και να γνωρίζουν το περιβάλλον τους - σύμφωνα με το Επίπεδο 2.



Το επίπεδο 3 υποδηλώνει ότι το άτομο στο τιμόνι δεν οδηγεί όταν τα αυτοματοποιημένα συστήματα είναι ενεργοποιημένα, αλλά μπορεί να εισέλθει ανά πάσα στιγμή και πρέπει να αναλάβει το αίτημα του συστήματος.

Το υψηλότερο είναι το Επίπεδο 5, το οποίο σημαίνει οχήματα χωρίς οδηγό.

Επί του παρόντος, το υψηλότερο επίπεδο αυτονομίας του οχήματος που χρησιμοποιείται στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου είναι το Tesla's Autopilot, το οποίο ταξινομείται ως Επίπεδο 2.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v