Σε φροντίζω σαν τα μάτια μου

Η Marketing & Customer Experience Manager της Mazda στην Ελλάδα δίνει οδηγίες για τη συντήρηση του αυτοκινήτου μας.
Σε φροντίζω σαν τα μάτια μου
Πρέπει να σε αφήσω για λίγο, γιατί δεν μπορώ να κυκλοφορήσω στους δρόμους. Σε διαβεβαιώνω ότι σε έχω μέσα στη καρδιά μου. Έκανα μεγάλη έρευνα αγοράς για να καταλήξω σε εσένα. Ξόδεψα μια περιουσία για να σε αποκτήσω. Μου χάρισες μοναδικές οδηγικές εμπειρίες και μαζί κάναμε πολλά χιλιόμετρα.

Τώρα όμως πρέπει να μείνουμε μακριά. Εύχομαι να είναι μικρό το χρονικό διάστημα του χωρισμού μας.

Με αυτά τα λόγια η μεγαλύτερη μερίδα των οδηγών θα αποχωριστούν το αγαπημένο τους αυτοκίνητο.

Ο σκοπός είναι ΙΕΡΟΣ. Να προφυλάξουμε την υγειά μας και να μην γίνουμε φορείς του θανατηφόρου κορονοϊού.

Η καλή συνεργάτιδα μας Μαρία Κατσαρέα, διακεκριμένη μάνατζερ στο χώρο του αυτοκινήτου, που τώρα κατέχει την θέση Marketing & Customer Experience Manager, στη νέα αντιπροσωπεία της Mazda στην Ελλάδα, μας δίνει 10 οδηγίες για την συντήρηση του αυτοκινήτου όταν μπαίνει στη δυσάρεστη αλλά αναγκαία λόγω της επιδημίας φάση της ακινησίας.

Επειδή το αγαπημένο σας αυτοκίνητο θα μείνει για αρκετές μέρες ακινητοποιημένο, αξίζει να εφαρμόσετε τα παρακάτω για να εξασφαλίσετε την σωστή λειτουργία του τη στιγμή που θα το χρειαστείτε.

1. Πλύντε καλά το αυτοκίνητο σας πριν το ακινητοποιήσετε. Η βρωμιά χαλάει τη βαφή. Για να μην χάσει το χρώμα την λάμψη του, καλό είναι να πλένετε το αυτοκίνητο, έστω μία φορά το μήνα. Η σκόνη που επικάθεται, αλλά ιδιαίτερα τα περιττώματα των πουλιών αποτελούν τον χειρότερο «εχθρό» του χρώματος, αφού φθείρουν το βερνίκι και αφήνουν θαμπές κηλίδες.

2. Βρείτε ένα κλειστό γκαράζ για να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας. Η έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες (χιόνι-βροχή το χειμώνα, ήλιος-ζέστη το καλοκαίρι) προκαλούν φθορές σε πολλά σημεία, εμφανή και μη. Εκτός αυτού, έτσι θα το προστατεύσετε καλύτερα από ενδεχόμενη κλοπή. Προσοχή: το κλειστό γκαράζ να μην έχει υγρασία, η οποία είναι πιθανό να προκαλέσει διάβρωση στο αμάξωμα.

3. Αν δεν μπορείτε να βρείτε γκαράζ επιλέξτε μέρος σκιερό. Προσοχή που θα το παρκάρετε. Αν επιλέξετε χωράφια ή πάνω από φρεάτια υπάρχει ο κίνδυνος των τρωκτικών που μπορεί να κάνουν μεγάλη ζημιά.

 

4. Επίσης, αν δεν μπορείτε να το έχετε σε γκαράζ, επιλέξτε να το σκεπάσετε με κουκούλα. Προσοχή όμως: η φθηνή υφασμάτινη κουκούλα μπορεί να μην προστατέψει το χρώμα. Επιλέξτε μία καλή, αδιάβροχη κουκούλα με εσωτερική επένδυση και δέσε την καλά για να μην την αφαιρέσει ο δυνατός αέρας.

5. Κλείστε τους αεραγωγούς του συστήματος θέρμανσης/ψύξης για να απομονώσετε την καμπίνα από μικροοργανισμούς και σκόνη.

6. Κάθε φορά που βάζετε σε λειτουργία το αυτοκίνητο, αφήστε να δουλέψει για μερικά λεπτά το air-condition και το καλοριφέρ για να λιπανθούν τα ελαστικά σωληνάκια και να μην ξεραθούν.

7. Γέμισε το ρεζερβουάρ καυσίμου στα ¾  ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να μην ψάχνετε για βενζινάδικο.

8. Σε μικρά διαστήματα ακινησίας, είναι καλύτερα να βάζετε εμπρός το αυτοκίνητο ανά 1-2 εβδομάδες και να το αφήνετε να δουλεύει για 5-7 λεπτά. Κατά προτίμηση, κινείστε το σε ανοιχτό δρόμο, προκειμένου να λειτουργήσει ο κινητήρας και όλα τα περιφερειακά συστήματα. Άλλωστε τα διάφορα υγρά, όπως λιπαντικά, υγρά φρένων και υδραυλικού τιμονιού, αντιψυκτικό, βαλβολίνες κιβωτίου κ.ο.κ. με τον καιρό οξειδώνονται και χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.

9. Προσοχή, αν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κλειστό πάρκινγκ, αυτό θα πρέπει να αερίζεται όσο λειτουργεί ο κινητήρας – τα καυσαέρια σε κλειστό χώρο μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο.

10. Τα ελαστικά χάνουν σιγά – σιγά μικρή ποσότητα αέρα, ακόμα και όταν το αυτοκίνητο είναι για καιρό ακινητοποιημένο. Αν σκοπεύετε να το αφήσετε σταθμευμένο για αρκετό διάστημα φουσκώστε τα περισσότερο από το κανονικό. Ποτέ μην τα αφήσετε με λίγο αέρα γιατί θα αρχίσουν να φθείρονται τα λινά στα πλαϊνά, ενώ παράλληλα θα «κάτσουν» στο σημείο που πατάνε στο δρόμο και θα «τετραγωνίσουν» με αποτέλεσμα να κάνουν έντονο θόρυβο κατά την κύλιση. Καλό είναι να γίνονται κάποια χιλιόμετρα γιατί διαφορετικά θα ξεραθούν γρήγορα, ακόμα και αν είναι καινούργια.

11. Τέλος, αφαιρέστε οτιδήποτε χρήσιμο ή πολύτιμης αξίας αντικείμενο βρίσκεται στην καμπίνα του.  Έτσι ελαχιστοποιείτε τον κίνδυνο κλοπής ή θραύσης κρυστάλλων.

Η Μαρία Κατσαρέα, εργάζεται από το σπίτι της, συμμετέχοντας στη προσπάθεια να μειωθεί η εξάπλωση της επιδημίας. Μαζί με τους συνεργάτες της, απαντά αμέσως για κάθε τι που αφορά τα αξιόπιστα ιαπωνικά μοντέλα της Mazda. Τηλ. 213 0140430. Email [email protected]
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v