Φρένο στις πωλήσεις των ΙΧ

Ένας από τους πιο ισχυρούς τομείς της παγκόσμιας βιομηχανίας κλονίζεται λόγω πανδημίας.
Φρένο στις πωλήσεις των ΙΧ

Ζοφερή είναι η εικόνα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας λόγω της επιδημίας του θανατηφόρου κορονοϊού. Τα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων στις περισσότερες χώρες παραμένουν κλειστά. Οι  αντιπροσωπείες των αυτοκινητοβιομηχανιών σταδιακά κλείνουν.

Ένας από τους πιο ισχυρούς τομείς της παγκόσμιας βιομηχανίας κλονίζεται. Οι πρώτες μελέτες για την διακύμανση των πωλήσεων των αυτοκινήτων δείχνουν ότι η πτώση του όγκου των πωλήσεων για την ευρωπαϊκή αγορά θα κυμανθεί γύρω στο 20%, σε σχέση με το 2019.

"Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να σημειώσει πρωτοφανή και σχεδόν άμεση διακοπή της ζήτησης το 2020", ανακοίνωσε η IHS Markit. Οι προβλέψεις της χρησιμοποιούνται από πολλούς κατασκευαστές αυτοκινήτων και προμηθευτές ως βάση για τις στρατηγικές αποφάσεις τους.

Η IHS τόνισε ότι είχε υποβαθμίσει τις προβλέψεις της σε "σχεδόν όλες τις περιοχές". Η εταιρεία αποκάλεσε την πανδημία του κορονοϊού "τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία εδώ και πολλά χρόνια".



Χειρότερα από την κρίση

Οι παγκόσμιες πωλήσεις θα μειωθούν φέτος κατά περισσότερο από 12%, σε 78,8 εκατομμύρια μονάδες, σύμφωνα με προβλέψεις της IHS, υποβάθμιση κατά 10 εκατομμύρια μονάδες από τις προβλέψεις της εταιρείας τον Ιανουάριο. Η διετής κάμψη κατά την παγκόσμια ύφεση την περίοδο 2008-2009 ήταν 8%.

Οι βραχυπρόθεσμες παγκόσμιες πωλήσεις προβλέπεται να υποχωρήσουν απότομα.

Η εταιρεία έχει υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για το 2020 (Ευρώπη και Δυτική και Κεντρική Ευρώπη) κατά 1,9 εκατομμύρια μονάδες, σε 15,6 εκατομμύρια, σημειώνοντας μείωση 14% σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ προβλέπεται να είναι 14,4 εκατομμύρια φέτος, μείωση 15% και 2,4 εκατομμύρια μονάδες λιγότερες από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Μια άλλη εταιρεία προβλέψεων, η LMC Automotive, αναμένει ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις ελαφρών οχημάτων το 2020 θα υποχωρήσουν κάτω από τα 77 εκατομμύρια, μια πτώση σχεδόν 14 εκατομμυρίων, ή 15% κάτω από το επίπεδο του 2019.

Στη χειρότερη περίπτωση, η LMC δήλωσε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις θα μπορούσαν να μειωθούν στα 69 εκατομμύρια. Η LMC δήλωσε ότι έχει αφαιρέσει περίπου 3 εκατομμύρια μονάδες από τις προβλέψεις πωλήσεων για την Κίνα, τη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη.

Τον Ιανουάριο, η LMC είχε προβλέψει τις παγκόσμιες πωλήσεις να είναι επίπεδες από το 2019, σε 90,1 εκατομμύρια μονάδες.

Η Morgan Stanley δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές πωλήσεις αυτοκινήτων το 2020 θα είναι περίπου 12,5 εκατομμύρια μονάδες σε σύγκριση με 13,7 εκατομμύρια στην προηγούμενη πρόβλεψή της. Σε ποσοστιαίες μονάδες, αναμένει σήμερα ότι η αγορά θα μειωθεί κατά 13% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη πτώσης 4%.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις θα μειωθούν κατά 8 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο, δήλωσε η Morgan Stanley, που αντιπροσωπεύει σχεδόν 20%. Πρόσθεσε η αρχική της πρόβλεψη που έδειχνε ότι το 50% αυτής της απώλειας θα μπορούσε να ανακτηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο "τώρα φαίνεται απίθανο".

Οι κινεζικές πωλήσεις θα μειωθούν κατά 3 εκατομμύρια μονάδες ή μείωση κατά 15% και η αμερικανική αγορά θα μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο μονάδες, δήλωσε η Morgan Stanley.

Ευρώπη 20% πτώση

Η Scope Ratings, μια υπηρεσία πιστοληπτικής διαβάθμισης που δραστηριοποιείται στη Γερμανία, ήταν η πιο απαισιόδοξη από τις άλλες εταιρείες.

Είπε ότι οι πωλήσεις της Δυτικής Ευρώπης θα μειωθούν περίπου κατά 20% φέτος, εκτιμά ότι αυτή η πτωτική τάση αντιπροσωπεύει περίπου 3 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Προβλέπει επίσης ότι στις οικονομίες που εξαρτώνται από το αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όπως η Ρωσία, η ζήτηση θα μπορούσε να μειωθεί κατά περισσότερο από 50% φέτος. Οι τιμές για τα προϊόντα αυτά μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, επηρεάζοντας την οικονομία αυτών των χωρών.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v