Νέο Opel Grandland X Plug-in-Hybrid με εμπρόσθια κίνηση

Το Grandland X είναι το πρώτο μοντέλο της Opel που διατίθεται σε δύο υβριδικές εκδόσεις: ως τετρακίνητο Grandland X και ως προσθιοκίνητο FWD.
Νέο Opel Grandland X Plug-in-Hybrid με εμπρόσθια κίνηση

Η Opel υλοποιεί το πρόγραμμα της για τον εξηλεκτρισμό όλων των μοντέλων της, μέχρι το 2024. Μετά το αμιγώς ηλεκτρικό Opel Corsa-e και το τετρακίνητο Grandland X plug-in υβριδικό ηλεκτρικό όχημα (PHEV), στη γκάμα των οικολογικών μοντέλων προστίθεται και η έκδοση του κομψού SUV, με εμπρόσθια κίνηση(FWD).

Επομένως, το Grandland X είναι το πρώτο μοντέλο της Opel που διατίθεται σε δύο υβριδικές εκδόσεις: ως τετρακίνητο Grandland X και ως προσθιοκίνητο FWD.



Με έναν υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1.6 και έναν ηλεκτροκινητήρα που κινεί τους εμπρός τροχούς, το Grandland X Hybrid παράγει συνολική ισχύ 224 ίππων και ροπή έως 36,6 χλγμ. Όταν κινείται αμιγώς με ηλεκτρισμό, το υβριδικό μοντέλο μπορεί να καλύψει έως 57 χλμ. στον κύκλο WLTP.
Μέση κατανάλωση 1,5-1,4 λιτρα/100χλμ., εκπομπες CO2 34-31 γραμ./χλμ. (WLTP1).

Το υψηλό επίπεδο ασφάλειας εγγυώνται οι τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού όπως σύστημα αναγνώρισης επικείμενης σύγκρουσης (forward collision alert) με ανίχνευση πεζού και φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, προειδοποίηση παρέκκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας (lane departure warning) και αναγνώριση κόπωσης οδηγού (driver drowsiness detection). Με το σύστημα infotainment Navi 5.0 IntelliLink και μεγάλη, έγχρωμη οθόνη αφής, ο οδηγός και οι επιβάτες είναι άριστα συνδεδεμένοι.

Για περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης, το Grandland X Hybrid διαθέτει ένα προηγμένο σύστημα αναγεννητικής πέδησης που ανακτά την ενέργεια η οποία παράγεται κατά το φρενάρισμα ή την επιβράδυνση.

Το σύστημα κίνησης του Grandland X Hybrid αποτελείται από έναν τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα άμεσου ψεκασμού 1.6 (180 ίπποι), έναν ηλεκτροκινητήρα (110 ίπποι) και μία μπαταρία ιόντων λιθίου 13.2 kWh. Ο ηλεκτροκινητήρας συνδυάζεται με οκτατάχυτο αυτόματο κιβώτιο.



Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης θα λειτουργεί ως επί το πλείστον σε μεσαίες έως υψηλές ταχύτητες, ενώ στις χαμηλότερες ταχύτητες θα αναλαμβάνει δράση ο ηλεκτροκινητήρας. Έρευνες έχουν δείξει ότι στη Γερμανία, το μεγαλύτερο ποσοστό των καθημερινών μετακινήσεων δεν υπερβαίνει τα 50 χλμ., επομένως, γι’ αυτούς τους πελάτες, το Grandland X Hybrid θα μπορούσε να λειτουργεί συνεχώς με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Το Grandland X Hybrid προσφέρει τρία προγράμματα λειτουργίας – “Electric”, “Hybrid” και “Sport” – επιτρέποντας στους οδηγούς να διαμορφώνουν τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου τους σύμφωνα με τις επιθυμίες τους ή τις εκάστοτε οδηγικές συνθήκες. Για παράδειγμα, με την επιλογή “Hybrid” ενεργοποιείται αυτόματα η πιο αποδοτική λειτουργία, με δυνατότητα αλλαγής σε “Electric” για οδήγηση μηδενικών ρύπων στο κέντρο της πόλης. Το “Sport” συνδυάζει την ισχύ του κινητήρα εσωτερικής καύσης και του ηλεκτροκινητήρα για ιδιαίτερα δυναμικές επιδόσεις. Το Grandland X Hybrid έχει επιτάχυνση 0 – 100 χλμ./ώρα σε 8,9 δευτερόλεπτα μέχρι την τελική ταχύτητα των 225 χλμ./ώρα.

Η πρίζα φόρτισης της μπαταρίας μέσω του ενσωματωμένου φορτιστή 3.7 kW (μία έκδοση 7.4 kW είναι προαιρετική) είναι τοποθετημένη σε βολικό σημείο, αντιδιαμετρικά από την τάπα καυσίμου, ενώ η μπαταρία είναι εγκατεστημένη κάτω από τα πίσω καθίσματα για βελτιστοποίηση του χώρου επιβατών και αποσκευών.

Καθώς η ηλεκτρική ενέργεια είναι πιο οικονομική από τη βενζίνη, οι οδηγοί μπορούν να εξοικονομούν χρήματα με την τακτική επαναφόρτιση της μπαταρίας αντί ανεφοδιασμού με καύσιμο. Ανάλογα με τις τοπικές τιμές και τις αποστάσεις που διανύονται, αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά το συνολικό κόστος λειτουργίας. Ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται από τον τύπο του φορτιστή – χρησιμοποιώντας το καλώδιο mode 3 με τον ενσωματωμένο φορτιστή 7.4kW, η μπαταρία του Grandland X Hybrid μπορεί να φορτιστεί πλήρως σε λιγότερο από δύο ώρες.

Για περαιτέρω διευκόλυνση της φόρτισης, το Grandland X Hybrid μπορεί να επωφελείται από τις εξειδικευμένες λύσεις για ηλεκτροκίνητα οχήματα της Free2Move Services, του mobility brand του Ομίλου PSA. Η προσφορά θα περιλαμβάνει κάρτα φόρτισης και μία λειτουργία προγραμματισμού ταξιδιού που δείχνει τη θέση των σταθμών φόρτισης κατά μήκος της διαδρομής. Η εφαρμογή “myOpel” επιτρέπει επίσης τον προγραμματισμό των χρόνων φόρτισης ή απομακρυσμένη ρύθμιση θερμοκρασίας του συστήματος ελέγχου κλιματισμού.

Η υπηρεσία “OpelConnect” προσφέρει λειτουργίες όπως Live Navigation με πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, έλεγχο σημαντικών δεδομένων του οχήματος μέσω εφαρμογής, άμεση σύνδεση με οδική βοήθεια και e-Call (κλήση έκτακτης ανάγκης). Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε βοήθεια μέσα σε δευτερόλεπτα, πιέζοντας απλά τον κόκκινο διακόπτη. Εάν οι προεντατήρες ζωνών ασφαλείας ή οι αερόσακοι ενεργοποιηθούν, η κλήση έκτακτης ανάγκης e-Call ενεργοποιείται αυτόματα.

Με το νέο Grandland X Hybrid, η ηλεκτρική επέλαση της Opel προχωρά ακάθεκτα. Το πρώτο ηλεκτρικό, ελαφρύ επαγγελματικό όχημα της μάρκας, το Vivaro-e, αναμένεται να φτάσει στην αγορά του χρόνου. Πλήρως ηλεκτρικές εκδόσεις των Combo Life, Combo Cargo και Zafira Life θα ακολουθήσουν το 2021. Μέχρι το 2024, όλα τα μοντέλα Opel θα είναι ηλεκτροκίνητα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v