Public: Κάτι τρέχει στο Σύνταγμα

Βιβλία, CDs, βινύλια, κόμιξ, ταινίες, video games, προϊόντα τεχνολογίας, ταξιδιωτικές υπηρεσίες, περιοδικά και παιδική ψυχαγωγία σε 5.000 τετραγωνικά μέτρα, σε ένα από τα ομορφότερα κτίρια του κέντρου της πόλης. Επισκεφθήκαμε το νέο κατάστημα Public στο Σύνταγμα και μεταφέρουμε εντυπώσεις.
Public: Κάτι τρέχει στο Σύνταγμα
Ημέρα εγκαινίων και η ευρύτερη περιοχή γύρω από το Σύνταγμα έχει γεμίσει, ήδη από το πρωί, με πορτοκαλί τσαντάκια. Όχι διαφημιστικά. Από εκείνα που περιέχουν μόλις αγορασμένα προϊόντα, τα οποία κρατάει κόσμος κάθε ηλικίας που έχει μόλις βγει από το άρτι αφιχθέν Public του Συντάγματος. Τα παρατηρώ καθώς τρέχω να προλάβω τη συνέντευξη τύπου, και σκέφτομαι τρία πράγματα. Πρώτον, ότι είναι εξαιρετικά καλόγουστα –και υφασμάτινα, extra πόντοι. Δεύτερον, ότι είναι απίστευτο το hype που δημιουργείται στην Αθήνα με κάθε νέα άφιξη. Και τρίτον, ότι πάντα υπάρχει χώρος για φρέσκες, δημιουργικές ιδέες –ακόμη και σε αγορές που τείνουν να θεωρούνται από τους αναλυτές τους κορεσμένες.

Η λεγόμενη «αγορά του βιβλίου» που τοποθετείται στο τετράγωνο μεταξύ των δύο κεντρικών πλατειών της Αθήνας –Συντάγματος και Ομόνοιας– έχει μόλις υποδεχθεί το νέο της μέλος, που όπως όλα δείχνουν ήρθε για να ταράξει τα νερά, κι όχι για να καταλάβει απλώς μία ακόμα θέση στη σειρά σε ένα –ομολογουμένως– στρατηγικής σημασίας σημείο. Και ποια είναι η καινοτομία; Ρωτάνε οι δύσπιστοι, που έχουν μάθει να βλέπουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην Αθήνα να γίνεται πολύ κακό για το τίποτα. Το «πάντρεμα» βιβλίου και προϊόντων τεχνολογίας και ψυχαγωγίας το έχουμε ξαναδεί. Το café στο βιβλιοπωλείο επίσης. Το πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων έχει γίνει πλέον η νόρμα στα βιβλιοπωλεία, όχι η εξαίρεση. Λοιπόν;

Ξεκινώ από αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο προσωπικά. Όλο το κατάστημα είναι interactive. Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει πως όλα –ναι, όλα– τα CDs μπορείς να τα ακούσεις, όλα τα DVD να τα δεις σε trailer, όλα τα βιβλία να τα ξεφυλλίσεις/ διαβάσεις/ ξεψαχνίσεις, όλα τα προϊόντα τεχνολογίας να τα δοκιμάσεις στην πράξη, πριν τα αγοράσεις. Άλλη καινοτομία είναι η παροχή ολοκληρωμένων ταξιδιωτικών υπηρεσιών –αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, διαμονής και πακέτων διακοπών– σε συνεργασία με μεγάλο ταξιδιωτικό γραφείο, μέσα στο κατάστημα.

Ο χώρος είναι πανέμορφος, το περιβάλλον ζεστό και φιλικό, ευχάριστη μουσική στη σωστή ένταση –ούτε να ακούγεται μετά βίας, ούτε να μην μπορείς να μιλήσεις αν χτυπήσει το κινητό– συνοδεύει τις περιηγήσεις μας από όροφο σε όροφο, η ταξινόμηση των προϊόντων είναι άριστη, διευκολύνοντας τόσο εκείνους που θέλουν να βρουν με μια ματιά αυτό που ψάχνουν και να φύγουν όσο και εκείνους που έχουν χρόνο για χάζεμα, το προσωπικό είναι ενημερωμένο, εξυπηρετικότατο και ενθουσιώδες –αν και για αυτή την τελευταία διαπίστωση μάλλον δεν μπορεί να αποτελεί εγγύηση η πρώτη μέρα, θα πρέπει να αφήσουμε το χρόνο να δείξει.

Ήδη από το ισόγειο, η «εμπειρία Public», στην οποία με τόση θέρμη αναφέρονται οι υπεύθυνοι της εταιρείας, είναι εμφανής. Όλες οι νέες κυκλοφορίες, σε βιβλία, μουσική και άλλα προϊόντα ψυχαγωγίας είναι εδώ, σε καλαίσθητα stands που ενημερώνουν με μια ματιά τον υποψήφιο αγοραστή για ό,τι νέο κυκλοφορεί. Επίσης στο ισόγειο, βρίσκουμε τα πάντα γύρω από την ψηφιακή φωτογραφία, τόσο για οικιακή, όσο και για επαγγελματική χρήση, αλλά και εκατοντάδες προτάσεις gps και mp3. Για τους λάτρεις του ήχου και της εικόνας το υπόγειο του καταστήματος φιλοξενεί μια ευρύτατη γκάμα τηλεοράσεων και dvd players, ενώ οι σινεφίλ θα μπορούν να επιλέξουν το αγαπημένο τους dvd από μια συλλογή που αγγίζει τους 15.000 ελληνικούς και ξένους τίτλους.

Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στα computers, με απεριόριστες επιλογές σε notebooks, internet και κινητή τηλεφωνία, ενώ αξεσουάρ και αναλώσιμα έχουν τον πρώτο λόγο. Παράλληλα, ένα από τα πιο ενημερωμένα τμήματα gaming στην Ελλάδα θα το συναντήσετε εδώ. Στο δεύτερο όροφο βρίσκονται όλες οι νέες, αλλά και παλαιότερες, κυκλοφορίες ελληνικής και ξένης μουσικής, όπου περισσότερα από 70.000 albums και επιλεγμένα βινύλια περιμένουν τους μουσικόφιλους να τα ανακαλύψουν. Συλλεκτικές μουσικές εκδόσεις και DVDs συμπληρώνουν τον τομέα της μουσικής.

Στον τρίτο όροφο δεσπόζει το βιβλίο, με περισσότερους από 100.000 τίτλους ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας, τόσο σε μετάφραση όσο και στο πρωτότυπο, σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες –αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ισπανικά. Ένα από τα πιο πλήρη «κομιξάδικα» στην Ελλάδα φιλοξενείται, επίσης, στον ίδιο όροφο. Βιβλία, περιοδικά, action figures, manga και card games σε μια πληρότητα συλλογών που θα ζήλευε και το πλέον ενημερωμένο κατάστημα του είδους. Highlight του ορόφου η γωνιά με τις πολυθρόνες, μπροστά στα μεγάλα παράθυρα με την απλώς υπέροχη θέα στη Βουλή, όπου αράζουμε για να ξεφυλλίσουμε τα βιβλία που σκεφτόμαστε να αγοράσουμε.

Στον τέταρτο όροφο το παιδικό βιβλίο έχει την τιμητική του, με μια συλλογή που πλησιάζει τους 15.000 τίτλους και όλη τη θεματολογία γύρω από το παιδί να τη συνοδεύει (cd’s, dvd’s, επιτραπέζια παιχνίδια, κόμικς κ.α.). Παράλληλα ο επισκέπτης θα βρει τεράστια γκάμα επιλογών γύρω από τα ταξίδια –δεν πρέπει να υπάρχει σειρά ταξιδιωτικών οδηγών που να μη βρήκαμε στα ράφια του εξαιρετικού τμήματος– και τα δημοφιλή hobbies.

Κι επειδή μετά από όλα αυτά μας έχουν μείνει ελάχιστες δυνάμεις, πίσω στο ισόγειο για αναζωογονητικό καφέ, γλυκές σοκολάτες σε κάθε πιθανό συνδυασμό, αρωματικές ποικιλίες τσαγιού και ολόφρεσκους χυμούς φρούτων, με τη συνοδεία του απαραίτητου σνακ ή γλυκού για να… αναπληρώσουμε τις θερμίδες που κάψαμε με τόσο περπάτημα από όροφο σε όροφο. Οι φαν της παράδοσης θα βρουν εδώ τον παράδεισό τους, καθώς θα απολαμβάνουν ελληνικό καφέ και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού.

Με μία σειρά ξεχωριστών εκδηλώσεων, το Public υπόσχεται να καθιερωθεί ως τόπος καλλιτεχνών, συγγραφέων και bloggers. Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα αφιερώματα στον “Συγγραφέα του Μήνα” και “καλλιτέχνη του μήνα”, ενώ κάθε Σάββατο από τις 12:00 έως τις 14:00, το μικρό αναγνωστικό κοινό περιμένουν πολλά παιδικά events στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Ηρώ Κουνάδη

Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλατεία Συντάγματος, τηλ: 210 3246210
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινές, 09.00-21.00, Σάββατο 09.00-20.00

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v