Λαχταριστές συνταγές σε ένα σκεύος

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της μαγειρικής – το πλύσιμο μετά – λύνεται με σούπερ συνταγές σε ένα μόνο σκεύος.
Λαχταριστές συνταγές σε ένα σκεύος
Αν η απάντησή σας σε οποιαδήποτε πρόταση μαγειρικής είναι «ναι, αλλά βαριέμαι να πλένω μετά», τότε έχουμε τη λύση.

Τέλος πια η ταλαιπωρία με τα άπλυτα σκεύη στον νεροχύτη, απλές συνταγές με ένα και μόνο σκεύος, για καθαρή κουζίνα και γεμάτο στομάχι.

Αυγά μάτια με σάλτσα ντομάτας

Υλικά: 6 κ. σ.  έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 1 μεγάλη ώριμη τομάτα, αποφλοιωμένη και κομμένη ή αλεσμένη, 4 αυγά, αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση: Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε την ντομάτα και το αλάτι και σιγοβράζουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε το λάδι, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για άλλα 2-3 λεπτά ακόμα. Σπάμε τα αυγά πάνω από την τομάτα, χωρίς να διαλύσουμε τους κρόκους. Ανά διαστήματα βάζουμε λίγη σάλτσα πάνω στα αυγά με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε λίγο πιπέρι και σερβίρουμε τα αυγά ζεστά.

Συνταγή από εδώ

Κοτόπουλο στο φούρνο με ψητά λαχανικά

Υλικά: 1 ολόκληρο κοτόπουλο, λαχανικά της αρεσκείας μας (πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες κ.α.), αλάτι, πιπέρι, κάρυ, μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο, 2 κ.σ. μουστάρδα, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κ.σ. μπαλσάμικο.

Εκτέλεση: Πλένουμε και ανοίγουμε το κοτόπουλο για να έχει ομοιόμορφο πάχος και προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας με λίγο ελαιόλαδο και μουστάρδα. Το αφήνουμε καλυμμένο για λίγες ώρες να ρουφήξει τα αρώματά τους και στη συνέχεια το ψήνουμε στο φούρνο πάνω σε λαδόκολλα χωρίς να προσθέσουμε άλλο λάδι. Πλένουμε και στραγγίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Εν συνεχεία, τρίβουμε το ταψί με μια σκελίδα σκόρδο για να αφήσει το άρωμά του στο φαγητό μας, ρίχνουμε τα λαχανικά, τα ραντίζουμε με δυο - τρεις κουταλιές λάδι και ελάχιστο βαλσάμικο και τα ψήνουμε στο φούρνο για 45-50 περίπου λεπτά στους 180 - 190oC. Αν χρειαστεί (αν είναι πολλά) μετά το πρώτο μισάωρο, μπορούμε να τα ανακατέψουμε λίγο. Μόλις ετοιμαστούν τα φαγητά μας, τρίβουμε πάνω στα λαχανικά λίγη φέτα ή εναλλακτικά λίγη παρμεζάνα και απολαμβάνουμε.

Συνταγή από εδώ

Χοιρινό λεμονάτο

Υλικά: 1 κιλό χοιρινό μπούτι ή σπάλα (κομμένο σε μικρές μερίδες), 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 2 ξερά κρεμμύδια, 1 σκ. σκόρδο, 6 καρότα ολόκληρα, 2 πράσα (χοντροκομμένα), 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί, χυμός από 1 λεμόνι, λίγους κόκκους κύμινο, λίγους κόκκους πιπέρια χρωματιστά, 1 κ.σ μουστάρδα σκόνη (κατά προτίμηση), 1 κ.γλ ρίγανη αποξηραμένη (ή κατά βούληση), 1 κ.σ κορν φλάουρ (προαιρετικά), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: κόβουμε πρώτα το κρέας σε μικρές μερίδες, ή σε μέγεθος μεγάλης μπουκιάς. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα μέτρια και σοτάρουμε το κρέας για 5-6 λεπτά, γύρω-γύρω, να ροδίσει. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σπασμένο σκόρδο και αφήνουμε να γίνουν διάφανα, για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε το κρέας με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ. Προσθέτουμε τα καρότα ολόκληρα και τα πράσα κομμένα σε χοντρά κομμάτια. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό, μέχρι να μισοσκεπαστεί το κρέας. Προσθέτουμε δεμένα σε τουλπάνι τους κόκκους με τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε το κρέας και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει και να γίνει λουκούμι. Όταν μαλακώσει το κρέας, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ρίγανη και τον χυμό λεμονιού. Εάν θέλουμε η σάλτσα μας να είναι πυκνή και πολύ δεμένη, μπορούμε να αραιώσουμε λίγο κορν flower με λίγο νερό και να το ρίξουμε στη σάλτσα. Αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά και να πυκνώσει και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Ελαφριά σούπα με παντζάρια

Υλικά: 3 μεσαία προς μεγάλα παντζάρια καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μεγάλο κρεμμύδι σε κομμάτια, 1 μπαστουνάκι σέλερι σε ροδέλες 1-2 εκατ, 1 πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους, 2 μέτρια καρότα ή 1 μεγάλο, σε ροδέλες, 1 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών, 4-5 μπαχάρια, 1 φύλλο δάφνη, μερικά φύλλα μαϊντανού κομμένα σε λεπτές λωρίδες, ξινή κρέμα (crème fraiche ή sour cream) ή γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Σε κατσαρόλα και μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, να μαλακώσει χωρίς να αλλάξει χρώμα (2-3 λεπτά). Βάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, ανακατεύουμε 1 λεπτό και προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό λαχανικών (θα πρέπει να τα υπερσκεπάζει), αλάτι και πιπέρι. Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 50-60 λεπτά. Αποσύρουμε, αφαιρούμε τη δάφνη, αφήνουμε 5 λεπτά και πολτοποιούμε με τη ράβδο όλα τα λαχανικά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σε αλάτι, πιπέρι. Μεταφέρουμε την σούπα σε μπολ (ζεστά) προσθέτοντας 1 κ.σ. περίπου κρέμα ή γιαούρτι ανά μπολ και μαϊντανό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v