4 ιδέες για νόστιμα γεύματα έτοιμα από πριν

Κρέας, πίτες, μπισκότα, πουρές και λαχανικά… έτοιμα σε ελάχιστα λεπτά. Μάθετε τον τρόπο, μέσα από τέσσερις ιδέες για μαγειρέματα με «προμαγειρεμένα» υλικά.
4 ιδέες για νόστιμα γεύματα έτοιμα από πριν
Δουλειά, γραφείο, υποχρεώσεις, τρέξιμο… Πού καιρός για μαγειρέματα; Σκέφτεστε και καταλήγετε στην εύκολη, ακριβή και μάλλον ανθυγιεινή λύση του delivery – όπως κάνουμε λίγο-πολύ όλοι όσοι δεν έχουμε... μια μάνα στο σπίτι να ετοιμάζει λαχταριστά μαγειρευτά σε καθημερινή βάση ή τα χρήματα να πληρώνουμε σε καθημερινή βάση τον ντελιβερά.

Υπάρχει όμως μια βολική μέση λύση που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε: Μπορεί να μην έχετε χρόνο για απαιτητικές συνταγές που το κάθε βήμα τους ζητά ζυμώματα και ψησίματα πολλών λεπτών, αλλά τι θα λέγατε αν μπορούσατε να «γλιτώσετε» ορισμένα από αυτά τα βήματα; Παρακάτω συγκεντρώνουμε τέσσερις τρόπους να ετοιμάσετε γρήγορα σπιτικά φαγητά, έχοντας στην κατάψυξή σας έτοιμες, προμαγειρεμένες πρώτες ύλες, οι οποίες θα σας γλιτώσουν πολύτιμο χρόνο.

*Λαχανικά… σχεδόν έτοιμα

Πώς καταψύχουμε τα λαχανικά
: Τα περισσότερα λαχανικά (πλην της πατάτας, του πατζαριού, των μανιταριών, της πιπεριάς και του κρεμμυδιού) πρέπει πριν καταψυχθούν να ζεματιστούν. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πλύνετε τα φρέσκα λαχανικά σας, να τα πρετοιμάσετε σαν να πρόκειται να τα μαγειρέψετε, να τα βάλετε σε μικρές ποσότητες σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και να τα αφήσετε να ζεματιστούν για 2-6 λεπτά, ανάλογα με το είδος. Αμέσως μετά, βγάλτε τα και βουτήξτε τα σε νερό με παγάκια, τόση ώρα όση διήρκεσε και το βράσιμο, ώστε να σταματήσει ο βρασμός και να «θωρακιστεί» η φρεσκάδα. Στην συνέχεια στραγγίστε τα, βάλτε τα σε σακούλες και τοποθετήστε τα στην κατάψυξη.
Πού μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε: Δείτε παρακάτω μια ενδεικτική συνταγή για καλοκαιρινή σαλάτα λαχανικών, στην οποία μπορείτε να έχετε έτοιμα τα φασολάκια και να τα βράσετε μόλις σε 5’ λεπτά.
Υλικά: 750 γρ. πατάτες κατάλληλες για βράσιμο, 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, 1 κουταλιά σούπας φρέσκο δενδρολίβανο, 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, 500 γρ. στρογγυλά φασολάκια φρέσκα ή κατεψυγμένα, 15-20 ελιές, αλάτι και πιπέρι, 1/3 φλιτζανιού λάδι, 3-4 κουταλιές σούπας κρασόξυδο
Εκτέλεση: Πλένουμε πολύ κατά τις πατάτες, τις στεγνώνουμε και τις κόβουμε πρώτα στα δύο και στη συνέχεια σε χοντρές φέτες. Ανάβουμε το grill και σε ένα ρηχό ταψί (όχι pyrex) ζεσταίνουμε το λάδι. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και τοποθετούμε τις πατάτες που έχουμε κόψει. Τις γυρίζουμε αρκετές φορές μέχρι να λαδωθούν καλά. Επιστρέφουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου ½ ώρα τις πατάτες γυρίζοντας τις συχνά. Δοκιμάζουμε και όταν έχουν ψηθεί τις αφήνουμε να κρυώσουν (προσοχή, δεν πρέπει να παραψηθούν γιατί θα λιώσουν). Σε μια κατσαρόλα βράζουμε αλατόνερο. Βράζουμε τα (ήδη ζεματισμένα φασολάκια που βγάλαμε από την κατάψυξη) για περίπου άλλα 5’. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό. Προσοχή να μην παραβράσουν. Πρέπει να παραμείνουν τραγανά. Τα αφήνουμε στην άκρη να στεγνώσουνε και ετοιμάζουμε το dressing. Τοποθετούμε το σκόρδο, το ξύδι, το δενδρολίβανο και το αλάτι σε ένα bender και αρχίζουμε να προσθέτουμε λάδι μέχρι να δέσει το dressing. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με τα φασολάκια και περιχύνουμε με το dressing. Γαρνίρουμε με το κρεμμύδι και τις ελιές.

*Κοτόπουλο… στα γρήγορα

Πώς καταψύχουμε το κοτόπουλο (και άλλα κρεατικά):
Μαγειρέψατε κοτόπουλο ή κάνατε σούπα και σας περίσσεψε άφθονο κρέας; Κανένα πρόβλημα: Κόψτε το κοτόπουλο σε κομμάτια, και αποθηκεύστε το σε σακουλάκια στην κατάψυξη, όπου μπορεί να διατηρηθεί ως και έξι μήνες. Το ίδιο ισχύει για το μοσχάρι και το αρνί – θυμηθείτε πως στην περίπτωση του χοιρινού πρέπει να καταναλώνεται πιο γρήγορα και πάντα να μαγειρεύεται στο τελικό στάδιο αφού ξεπαγώσει, για λόγους ασφαλείας.
Πού μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε: Μπορείτε εύκολα να ετοιμάσετε σάντουιτς κοτόπουλου ή νόστιμες πίτες με τα κομμάτια κοτόπουλου, αφού τα ξεπαγώσετε. Δείτε παρακάτω μια ενδεικτική, εύκολη συνταγή κοτόπιτας.
Υλικά:
2 τεμ στήθη κοτόπουλο, 500 γρ μανιτάρια πλευρώτους, 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 1 φλυτζάνι του καφέ λευκό κρασί, αλάτι – πιπέρι, 1 πακέτο φύλλο κρούστας, Ελαιόλαδο για τα φύλλα όσο χρειαστεί
Για την μπεσαμέλ: 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, 2 1/2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1/2 λίτρο γάλα, αλάτι – πιπέρι, 1 αυγό, 200 γρ τριμμένο κασέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κρεμμύδια. Σε ένα τηγάνι βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και προσθέτουμε το τεμαχισμένο κοτόπουλο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Τα αφήνουμε στην άκρη και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ετομάζουμε την μπεσαμέλ, βάζοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα το 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο, το βούτυρο και αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα. Ρίχνουμε το γάλα και με το σύρμα ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για να μην σβολιάσει. Προσθέτουμε το αλάτι – πιπέρι και μόλις αρχίσει να πήζει, το αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις. Στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα το σοταρισμένο κρεμμύδι, τα μανιτάρια με το κοτόπουλο και τέλος το τριμμένο κασέρι και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τα φύλλα μας. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι και τοποθετούμε 7 φύλλα κρούστας λαδώνοντας ανά 2 και αφήνοντας τις άκρες τους να προεξέχουν από το ταψί. Στην συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα μας και το απλώνουμε να καλύψει όλη την επιφάνεια. Από πάνω τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα αφήνοντας να προεξέχουν οι άκρες και λαδώνοντας πάλι ανά δύο. Τέλος διπλώνουμε όλες τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν προς το κέντρο της πίτας σαν να δημιουργούμε ένα μεγάλο πουγκί. Λαδώνουμε την επιφάνειά του και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Αν χρειαστεί καλύπτουμε το πάνω μέρος με αλουμινόχαρτο ώστε να δώσουμε χρόνο και στα κάτω φύλλα να ψηθούν καλύτερα.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Chefoulis.gr 

*Πουρές στη στιγμή

Πώς καταψύχουμε τον πουρέ:
Όπως είπαμε, η πατάτα μαγειρεμένη δεν καταψύγεται, εκτός κι αν την έχουμε κάνει έναν σπιτικότατο πουρέ. Την συνταγή για τον πουρέ θα την δούμε παρακάτω. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι πως μπορείτε να αποθηκεύσετε τον πουρέ πατάτας στην κατάψυξη, αλλά όταν τον ξεπαγώσετε θα πρέπει να τον ζεστάνετε σε μπεν-μαρί και να προσθέσετε βούτυρο για να αποκτήσει τη σωστή υφή και μπαχαρικά της επιλογής σας.
Πού μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε: Δείτε παρακάτω μια εύκολη συνταγή για σπιτικό, αφράτο πουρέ πατάτας, που μπορείτε ωραιότατα να συνδυάσετε με μοσχαράκι.
Υλικά:
400 gr. πατάτες, 100 ml. ζωμό βοδινού ή κοτόπουλου, 120 ml. γάλα εβαπορέ, 50 gr. βούτυρο, μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι, αλάτι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους μεσαίου μεγέθους. Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό για 30 λεπτά.Τις στραγγίζουμε σε τρυπητό. Περνάμε τις πατάτες από τον μύλο των λαχανικών ή με το ειδικό εργαλείο για πουρέ 2-3 φορές μέχρι να έχουμε πουρέ χωρίς καθόλου κομμάτια πατάτας. Μεταφέρουμε τον πουρέ σε ένα γυάλινο μπωλ. Προσθετουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τον ζωμό κρέατος σε ζεστή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινο κουτάλι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας (τα βήματα του βουτύρου και των μπαχαρικών τα κάνουμε κατά το «ξεπάγωμα»). Ανακατεύουμε πολύ καλά για 5′ λεπτά μέχρι να έχουμε ένα πουρέ με βελούδινη υφή.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Funky Cook 

*Μπισκότα… απ’ την κατάψυξη

Πώς καταψύχουμε ζύμη για μπισκότα:
Η ζύμη για μπισκότα μπορεί να μείνει στην κατάψυξη μέχρι και 4-6 εβδομάδες, αρκεί να την έχετε συσκευάσει πολύ καλά, ώστε να μην τραβήξει μυρωδιές από τα άλλα τρόφιμα της κατάψυξης. Όταν θελήσετε μπισκότα, αρκεί να φροντίσετε λίγες ώρες πριν να βγάλετε την ζύμη από την κατάψυξη ώστε να ξεπαγώσει επαρκώς πριν την ψήσετε. Θυμηθείτε, τέλος, ότι μπορείτε να τοποθετήσετε στην κατάψυξη και ήδη ψημένα μπισκότα, τα οποία αρκεί να βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 περίπου δευτερόλεπτα και να τα απολαύσετε ζεστά και λαχταριστά.
Πού μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε: Δείτε παρακάτω μια ενδεικτική συνταγή για μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας, και εδώ ακόμη περισσότερες. 
Υλικά:
3 και ¾ φλ. (480γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 και ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα, 1 και ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 και 2/3 φλ. (300γρ) βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου, 2 φλ. (280 γρ) καστανή ζάχαρη, 1 φλ. και 2 κ.σ. (230 γρ) ζάχαρη κρυσταλλική, 2 μεγάλα αβγά, 3 βανίλιες, 450γρ σοκολάτα κουβερτούρα (τουλάχιστον 60% κακάο) κομμένη σε μικρά κομμάτια (ή «σταγόνες» κουβερτούρας για διευκόλυνση), λίγο αλάτι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι και το μπέικιν σε ένα μπολ κι αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα πολύ άσπρο και αφράτο μίγμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, περιμένοντας να ενσωματωθούν πρώτα στο μίγμα πριν ρίξουμε το επόμενο. Ρίχνουμε και τη βανίλια. Μειώνουμε την ταχύτητα στο χαμηλό και προσθέτουμε το μίγμα αλευριού, έτσι ώστε μόλις να ανακατευτεί με τα άλλα υλικά (μόλις 5-10’’). Ρίχνουμε και τα κομματάκια σοκολάτας φροντίζοντας με μία σπάτουλα να ενσωματωθούν στο μίγμα. Καλύπτουμε τη ζύμη πολύ καλά με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 24 ώρες. Μπορούμε να κρατήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο έως και 3 μέρες πριν την ψήσουμε ή εναλλακτικά για μεγαλύτερο διάστημα στην κατάψυξη.
Για το ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C, στον αέρα. Καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Παίρνουμε με το κουτάλι λίγη-λίγη ζύμη και ζυγίζουμε «μπάλες» των 50γρ, που δίνουν cookies διαμέτρου περίπου 8εκ. Τοποθετούμε τις μπάλες πολύ αραιά πάνω στη λαμαρίνα (με τουλάχιστον 8εκ απόσταση μεταξύ τους), γιατί θα απλώσουν με το ψήσιμο. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της κάθε μπάλας με λίγο αλάτι και ψήνουμε μέχρι να γίνουν χρυσαφένια γύρω-γύρω, αλλά να είναι ακόμη μαλακά, που σημαίνει για 13-15 λεπτά περίπου. Περιμένουμε να κρυώσουν (γιατί θα είναι πολύ μαλακά) και τα μεταφέρουμε με μια σπάτουλα προσεκτικά πάνω στη σχάρα του φούρνου μας (ώστε να αερίζονται κι από την κάτω πλευρά) μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Dietup.gr 

Οι πληροφορίες για την σωστή κατάψυξη των τροφίμων προέρχονται από τις Συνταγές της Παρέας


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v